Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 nov 2012 - Anul XVII, nr. 260 (5165)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Pedeapsă

Dumitru Morhan s-a predat ieri dimineaţă la Secţia 5 de Poliţie din Bucureşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Condamnat definitiv la trei ani de închisoare, printr-o sentinţă pronunţată vineri seară de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Dumitru Morhan s-a predat ieri dimineaţă autorităţilor în vederea punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepsei. Morhan s-a prezentat la Secţia 5 de Poliţie din Bucureşti, de unde a fost preluat şi dus la sediul Direcţiei Cercetări Penale din cadrul Poliţiei Capitalei.

De aici, liderul încă nevalidat al Uniunii Ucrainenilor din România va fi transferat la un penitenciar din reţeaua Ministerului Justiţiei, acolo unde îşi va ispăşi pedeapsa.

 

Două contracte de împrumut cu probleme

Dumitru Morhan a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii octombrie 2009, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, sub acuzaţia că fostul prim-vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), devenit apoi preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România (UDUR), iar mai nou preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România în urma unui congres încă nevalidat de instanţele de judecată, s-a folosit de falsuri în acte şi de martori mincinoşi pentru a obţine de la familia defunctului preşedinte al UUR, Ştefan Tcaciuc, importante sume de bani care în realitate nu au fost împrumute de Morhan lui Tcaciuc.

La mijloc sunt două împrumuturi, de 80.000 de dolari SUA, respectiv 2,2 miliarde de lei vechi, pe care Dumitru Morhan i-ar fi dat în 2001, respectiv 2003, fostului deputat Ştefan Tcaciuc, în baza a două contracte despre care procurorii afirmă că sunt măsluite.

După moartea parlamentarului, în iulie 2005, Morhan a calculat şi dobânzile şi penalităţile la aceste împrumuturi nerestituite şi a cerut, în total, familiei Tcaciuc şi Uniunii Ucrainenilor din România, 97.643 USD şi circa 2,6 miliarde de lei vechi.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava consideră că răposatul Ştefan Tcaciuc nu a luat niciodată acele împrumuturi, totul fiind o escrocherie.

 

Iniţial, a fost condamnat la şase ani de închisoare

Dosarul care i-a adus această condamnare lui Dumitru Morhan a parcurs două cicluri procesuale. Iniţial, atât Tribunalul cât şi Curtea de Apel Suceava l-au condamnat pe Dumitru Morhan la şase ani de închisoare cu executare, pentru ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să caseze sentinţele şi să trimită dosarul spre rejudecare la Curtea de Apel Suceava. În rejudecare, Curtea de Apel Suceava a redus pedeapsa la trei ani de închisoare cu executare, condamnare menţinută săptămâna trecută şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Iniţial, Morhan a avut câştig de cauză

Înainte de a fi trimis în judecată de procurorii suceveni, Dumitru Morhan s-a judecat în instanţele civile cu Virginia Tcaciuc, văduva fostului deputat. Culmea este că în cursul anului 2007, judecătorii i-au dat câştig de cauză preşedintelui UDUR şi au obligat-o pe Virginia Tcaciuc să restituie cei 80.000 de dolari împrumutaţi de soţul ei în 2001.

Sentinţa de atunci a avut la bază mai multe expertize criminalistice, în urma cărora s-a ajuns la concluzia că semnăturile nu au fost falsificate.

Ulterior, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au ajuns la altă concluzie, în sensul că falsul nu era la semnături.

Mai exact, Dumitru Morhan ar fi falsificat nişte formulare tipizate, făcute pentru alegerile din 2000, formulare în alb pe care se găsea doar antetul Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), ştampila şi semnătura preşedintelui Ştefan Tcaciuc.

Având semnătura originală a lui Tcaciuc (cu o pastă neagră de pix), Morhan – susţin anchetatorii – nu a făcut altceva decât să completeze la un calculator aşa-zisul contract de împrumut între el şi preşedintele de atunci al UUR, în valoare de 80.000 de dolari, bani pe care reprezentantul etnicilor ucraineni în Parlamentul României ar fi trebuit să-i returneze un an mai târziu. Acelaşi formular tipizat a fost folosit şi în cazul celui de-al doilea contract de împrumut, în valoare de 2,2 miliarde de lei vechi, încheiat de această dată între Morhan şi UUR, reprezentată de Ştefan Tcaciuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumitru Morhan s-a predat ieri dimineaţă la Secţia 5 de Poliţie din Bucureşti.
 Vizualizări articol: 2940 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Dumitru Morhan s-a predat ieri dimineaţă la Secţia 5 de Poliţie din Bucureşti3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu este clar ! trimis de
( 6 nov 2012, 16:09:35
Procurorii afirma ca Morhan ar fi completat la calculator imprumutul ,pe un tipizat pentru alegeri din 2000 . Daca lucrurile stau asa atunci trebuie sa justifice procurorii ,prin ce metode si expertize au ajuns la aceasta concluzie . Cred ca nu este corect ca printr-o simpla presupunere sa fie condamnat un om . Ar fi cazul sa se publice foarte clar pe ce s-au bazat judecatorii cand au dat sentinta . Am mai spus ca daca este adevarat ca Morhan a falsificat imprumutul atunci merita prima condamnare , dar daca intradevar a dat bani , acum a ramas si fara bani si face si inchisoare . Ar trebui clarificat cazul pe intelesul publicului .
2.   Congres trimis de
( 7 nov 2012, 10:03:57
La congresul extraordinar al UUR din Romania, desfasurat in luna iulie 2012 la Suceava, in sala mare a Casei de Cultura au participat peste 700 de oameni din aproape toate judetele tarii. Puteti vedea pe youtube.Este mare pacat ca dl Morhan a ajuns in penitenciar pentru o fapta pe care nu a comis-o!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei