Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 nov 2012 - Anul XVII, nr. 260 (5165)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În primele nouă luni ale anului

Peste 6.000 de familii din judeţ şi-au lăsat copiii în grija bunicilor sau i-au dat la stat şi au plecat peste hotare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În primele nouă luni ale anului, peste 6.000 de familii din judeţ şi-au lăsat copiii în grija bunicilor sau i-au dat la stat şi au plecat la muncă în străinătate. În urma lor au rămas 8.615 copii, care în majoritate sunt îngrijiţi de bunici, unchi sau rude până la gradul IV. 36 de minori au fost daţi la stat, iar 104 copii au fost lăsaţi în grija vecinilor sau cunoştinţelor. Cei mai mulţi dintre copiii rămaşi acasă, aproape 5.000, au un singur părinte plecat la muncă în străinătate, în timp ce 2.772 au ambii părinţi plecaţi peste hotare, în căutarea unui trai mai bun. Din cei 8.615 minori rămaşi singuri acasă, 4.330 sunt băieţi şi 4.287 sunt fete.

Cei mai mulţi minori care duc dorul părinţilor aflaţi la mii de kilometri depărtare de ţară, 2.436, au vârsta cuprinsă între 10 şi 13 ani, 2.336 au între 14 şi 17 ani, în timp ce doar 69 încă nu au împlinit 1 an.

Criza, spun psihologii, i-a adus pe mulţi părinţi acasă, în acest an, alături de copii, dar locul lor a fost luat de alţi suceveni care, împinşi de lipsurile din ţară, au luat drumul străinătăţii. Dolhasca, Suceava şi Gura Humorului sunt localităţi cu un număr mai mare de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate. Raportat însă la numărul de locuitori, procentajul minorilor cu părinţi plecaţi în străinătate nu face din acestea localităţi „fruntaşe”.

 

„Omorât” de singurătate

Singurătatea şi lipsa de afectivitate din partea părinţilor îi poate afecta atât de mult pe copii, încât să ajungă să nu mai pună nici un preţ pe viaţă.

Cel mai recent caz dramatic, de această dată, este cel al unui adolescent în vârstă de 16 ani, din Deleni, comuna Pârteştii de Jos, care se afla în grija bunicilor, de mai mulţi ani, după plecarea ambilor părinţi la muncă în străinătate. Acesta a sfârşit într-un mod cumplit, intoxicat cu o substanţă necunoscută. În camera în care se afla victima au fost găsite trei pungi cu „aurolac”, din care două erau aproape goale. În pungi se afla un lichid de culoare verde, asemănător cu vopseaua.

Minorul a fost găsit sâmbătă, în jurul orei 15:00, de sora lui, care a sunat la 112 şi a anunţat că fratele său este în comă, într-o cameră din gospodăria bunicilor.La faţa locului a ajuns în scurt timp o ambulanţă, însă, din păcate, pentru minorul în vârstă de 16 ani nu s-a mai putut face nimic, el decedând la puţin timp după efectuarea apelului la 112.

Apropiaţii adolescentului au precizat că băiatul avea de ceva timp probleme cu consumul de droguri, din mai multe categorii, fiind posibil să fi decedat din cauza inhalării unei doze prea mari.

 

Consiliere psihologică pentru sora victimei

Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava au demarat o anchetă în acest caz. Ei au cerut şi reprezentanţilor Primăriei Pârteştii de Jos, departamentul Asistenţă socială, informaţii cu privire la bunicii în casa cărora locuia minorul.

Având în vedere că băiatul a fost găsit în comă de sora lui mai mare, elevă la un liceu din Gura Humorului, reprezentanţii Protecţiei Copilului Suceava ne-au spus că aceasta va avea nevoie de consiliere psihologică, de care va putea beneficia, gratuit, la sediul instituţiei de protecţie a copilului.

 

Plecarea părinţilor trezeşte sentimente de deznădejde, care pot duce la sinucidere

Nicoleta Haşovschi, psiholog în cadrul Serviciului Urgenţe, din cadrul Protecţiei Copilului Suceava, ne-a spus că plecarea părinţilor la muncă în străinătate este un moment traumatizant pentru copii, în majoritatea cazurilor. „Copiii se pot simţi abandonaţi, nedoriţi, neiubiţi, sunt puşi în plan secund faţă de alte interese sau necesităţi ale părinţilor. Din păcate, sunt numeroase situaţiile în care plecarea părinţilor reprezintă trăgaciul unor sentimente de deznădejde ale adolescenţilor, care pot duce, în cazuri extreme, la decizii drastice ale acestora, cum ar fi suicidul, survenit din sentimente acute de vinovăţie sau din răzbunare faţă de părinţi”, ne-a explicat psihologul.

Nevoia stringentă de afecţiune, de atingeri, de aprecieri şi laude, de încurajări, de a şti că cineva veghează asupra lor şi îi protejează, nevoia de a exista în apropierea lor un adult perceput ca reper şi model, a mai completat Nicoleta Haşovschi, sunt doar o parte din necesităţile foarte importante ale unui copil, de care cei ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate sunt privaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 6.000 de familii din judeţ şi-au lăsat copiii în grija bunicilor sau i-au dat la stat şi au plecat peste hotare.
 Vizualizări articol: 1058 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Peste 6.000 de familii din judeţ şi-au lăsat copiii în grija bunicilor sau i-au dat la stat şi au plecat peste hotare3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei