Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 oct 2012 - Anul XVII, nr. 241 (5146)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sărăcie

Sucevenii, loviţi în plin de valul scumpirilor, cu pensii şi salarii aproape la fel ca anul trecut

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Viaţa sucevenilor este mai grea de la an la an, iar efectele crizei economice se simt din ce în ce şi mai puternic şi anul acesta. În timp ce salariile şi pensiile au rămas aproximativ aceleaşi, preţurile la produsele alimentare, pe care sucevenii cheltuiesc cei mai mulţi bani, s-au majorat simţitor. Anul 2012 a fost un an secetos, ceea ce a cauzat o recoltă mai săracă decât în anii anteriori, astfel că producătorii au majorat preţurile. Acest lucru a scăzut volumul vânzărilor, după cum au declarat comercianţi din Piaţa Agroalimentară „George Enescu” (Piaţa Mică). Concluzia acestora a fost că „lumea nu are bani”, iar unii dintre ei au mai redus preţurile doar pentru a nu rămâne cu marfa nevândută.

Cât s-au scumpit alimentele de bază

Astfel, produse de larg consum, cum ar fi cartofii, se vând la preţ dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând chiar 3 lei kilogramul, faţă de 1,5 lei, cât costau în 2011. Din cauza recoltei mai slabe, ceapa se vinde mai scump decât în octombrie 2011, 2 lei kilogramul, faţă de 1,5 lei anul trecut. Merele de Rădăşeni au ajuns să coste aproape cât fructele din import, ajungând chiar şi la 4 lei kilogramul.

Pâinea, alimentul de bază al oamenilor, a fost scumpită, din cauza producţiei mai slabe de grâu, de la aproximativ 1,5 lei cât costa anul trecut, la 2,2 lei franzela.

Laptele, un alt aliment de larg consum, a depăşit pragul de minim 3 lei pe litru, în condiţiile în care în aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul cel mai mic al acestui produs era de 2,5 lei.

Uleiul a trecut printr-un nou val de scumpiri, singurele sortimente de ulei pe care le mai putem cumpăra, astăzi, la preţuri mai mici de 7 lei pe litru fiind cele îmbuteliate, sub marcă proprie, de hipermarketuri şi supermarketuri. Toate celelalte branduri de ulei scoase pe poarta fabricii deja îmbuteliate la unul sau doi litri costă mai mult. Preţul de raft al uleiului a crescut, de la începutul lui 2012, cu peste 2 lei pe litru, iar până la finele anului ar putea să mai crească.

Pensionari în pragul disperării

Cei mai afectaţi de scăderea puterii de cumpărare sunt pensionarii. Aurora Arotăriţei, din municipiul Suceava, în vârstă de 59 de ani, a declarat: “Suntem pensionari, eu şi soţul ne descurcăm foarte greu, deoarece ambele pensii abia ajung la 1.300 de lei, ce să mai spun despre preţuri care ne usucă de tot. Anul trecut mai era cum era, acum însă, când la câteva zile preţurile cresc la toate produsele, simţim cum ne fuge pământul de sub picioare. Dacă nu am avea de luat şi medicamente lunar, care pentru amândoi costă în jur de 400 de lei, poate ar fi ceva mai bine, dar socotiţi şi dumneavoastră, din 900 de lei, cât ne rămân, trebuie să plătim toate utilităţile la stat şi abia dacă ne ajunge pensia pe două-trei săptămâni. Avem noroc, totuşi, că ne mai împrumutăm de la casa de pensii şi aşa ne putem rezolva cât de cât situaţia. Deşi pensiile au revenit la nivelul de dinainte, preţurile au crescut mult faţă de anul trecut. Nu putem să ne facem provizii de iarnă când abia întindem câţiva lei de azi pe mâine şi, pe deasupra, vine iarna cu cheltuielile la căldură, care ne aduc în pragul disperării. Şi când ne gândim că în zona noastră iarna durează patru-cinci luni... Sper ca cei vinovaţi de soarta amărâtă a acestui popor să se gândească şi la cei care îşi fac griji în privinţa suprevieţuirii“.

Salariile şi pensiile sucevenilor

Conform datelor oficiale ale Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava, câştigul salarial mediu net în luna iulie 2012, în judeţul Suceava, a fost de 1.057 de lei/persoană, comparativ cu luna iulie a anului precedent, înregistrând o creştere de 6,4%.

Rata şomajului la sfârşitul lunii iulie, în judeţul Suceava, a fost de 4,4%, cu 0,3 puncte procentuale mai mare faţă de rata şomajului din luna iulie 2011 (4,1%).

Pensia medie de asigurări sociale de stat la nivelul judeţului Suceava în ultima perioadă a fost de 689 de lei, cu 2 lei mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011 (+0,3%).

Cu alte cuvinte, în timp ce preţurile au crescut până la limita suportabilului, salariile şi pensiile au înregistrat doar creşteri simbolice, care nu s-au simţit mai deloc în buzunarul celor mai mulţi suceveni. Din păcate, condiţiile grele de viaţă se vor accentua şi mai mult în perioada imediat următoare. Asta pentru că sucevenii vor avea de suportat facturi mari la plata utilităţilor, în special a încălzirii, condiţii în care bugetul pentru hrana de zi cu zi se va subţia şi mai mult.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii, loviţi în plin de valul scumpirilor, cu pensii şi salarii aproape la fel ca anul trecut.
 Vizualizări articol: 1396 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sucevenii, loviţi în plin de valul scumpirilor, cu pensii şi salarii aproape la fel ca anul trecut5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei