Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 oct 2012 - Anul XVII, nr. 241 (5146)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Andronescu: Cei care încarcă programa sunt profesorii, care vor să pună în cărţi tot ceea ce ştiu

Luni, 15 Octombrie 2012 (18:40:58)

Manualele trebuie să conţină ceea ce este fundamental disciplinei, astfel încât elevul să rămână cu "scheletul" materiei, la care adaugă noţiuni noi, cei care "încarcă" programa fiind profesorii care vor să pună în cărţi tot ceea ce ştiu, a declarat, luni, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei este de părere că un manual ar trebui să conţină ceea ce este fundamental în disciplina respectivă şi că nu i se pare normal nici ca programele şcolare să fie "scuturate" şi descărcate de conţinut în mod "iraţional".

"Obligaţia noastră este să fim foarte atenţi la modul în care dimensionăm programele în ceea ce priveşte cunoaşterea, pornind şi de la faptul că o mulţime de lucruri, o mulţime de informaţii pe care le trecem în manuale, sunt mult mai uşor preluate din alte surse de informare, cum ar fi de exemplu internetul. Eu văd manualele pe care le vom realiza în continuare ca fiind unele care să conţină ceea ce este fundamental în disciplina respectivă, în aşa fel încât elevul să rămână cu scheletul bine consolidat în disciplină şi să poată adăuga apoi, pe parcurs, în diferitele etape ale pregătirii lui", a declarat Andronescu, la o dezbatere privind manualele şi programele şcolare.

Cu acelaşi prilej, Ecaterina Andronescu a afirmat că programele şcolare ar trebui realizate astfel încât să existe un echilibru între timpul alocat de elevi temelor şi cel destinat timpului liber. "Am vorbit tot timpul numai despre cât de încărcată este programa, dar niciodată nu ne-am gândit cum îi organizăm elevului programul de după şcoală şi de ce să nu încercăm dimensionarea temelor la o dimensiune raţională a programului lui de după şcoală. Mie nu mi se pare normal nici să îl descărcăm iraţional, adică să scuturăm toate programele, ca să nu mai rămână mai nimic în ele. El îşi va umple timpul cu altceva. Aici trebuie să cântărească discernământul celui care scrie programa şi am încredere în specialiştii noştri", a spus ministrul.

În opinia Ecaterinei Andronescu, din echipa care realizează programele şcolare ar trebui să facă parte şi cadre didactice de la şcoli apreciate, dar şi de la altele, care predau la clasă şi care ştiu cum să dimensioneze conţinutul disciplinei respective.

Ministrul Educaţiei consideră, după analiza rezultatelor de anul acesta, că şcoala românească, inclusiv cea obligatorie, este "extrem de polarizată". "Trebuie să vedem ce facem: gândim un manual care să aibă mai multe trepte de dificultate, să încercăm să îi dăm fiecăruia cât poate şi lucrul acesta să încerce să îl facă profesorul. Mi s-ar părea că ar fi soluţie pozitivă pentru momentul în care ne aflăm, pentru că un elev sau elevii de la liceele teoretice promovează bacalaureatul în proporţie de 85 până la 100%. Nu cred că mai putem să privim pregătirea şi ceea ce facem noi în mod omogen şi cu aceleaşi dimensiuni. Cred că trebuie să stabilim un conţinut minimal, sub care să nu coborâm şi de aici să putem gândi gradual programele, iar manualele să fie adecvate acestora", a mai spus Andronescu.

Potrivit ministrului Educaţiei, cei care "încarcă" programa sunt profesorii care vor să pună în cărţi tot ceea ce ştiu. De aceea, Andronescu consideră că ar fi necesar să se înceapă "discuţia şi cu universităţile", pentru formarea profesorilor "în ideea predării transdisciplinare". 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Andronescu: Cei care încarcă programa sunt profesorii, care vor să pună în cărţi tot ceea ce ştiu.
 Vizualizări articol: 854 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Andronescu: Cei care încarcă programa sunt profesorii, care vor să pună în cărţi tot ceea ce ştiu1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei