Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 iul 2012 - Anul XVII, nr. 174 (5079)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

Au nevoi de ajutor

Cinci suflete trăiesc într-o casă din chirpici, insalubră, fără sobă şi fără izolaţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Cinci suflete trăiesc într-o casă din chirpici, insalubră, fără sobă şi fără izolaţie. Membrii familiei Pascariu, din Liteni, mama, împreună cu cei patru copii minori, o fată în vârstă de 14 ani şi trei băieţi în vârstă de 12, 9, respectiv 6 ani, se gândesc cu disperare ce vor face la iarnă fără căldură, cu pereţii casei crăpaţi.

Un prim pas spre salvarea acestor suflete nevinovate a venit din partea Organizaţiei Salvaţi Copiii – Filiala Suceava, care a demarat o campanie de ajutorare a acestei familii, prin Proiectul CASA (Construim, Asistăm Social, Acţionăm), proiect la care oricine se poate alătura, pentru a da o mână de ajutor.

Cei patru copii ai familiei Pascariu din Liteni, după cum ne-a spus Mircea Petriuc, coordonatorul de proiect, au fost incluşi în grupul ţintă din cadrul proiectului Răspuns Regional la Problematica Traficului de Copii, derulat la nivelul Organizaţiei Salvaţi Copiii, pe o perioadă de trei ani (2009 – 2011).

 

Mamă responsabilă, copii silitori, dar săraci

Mircea Petriuc ne-a spus că „includerea acestora în grupul ţintă a fost determinată de faptul că situaţia materială, situaţia socială (familie monoparentală) şi excluderea socială reprezintă factori care pot determina creşterea riscului ca cei patru copii ai familiei sau mama acestora să devină victime ale traficului şi exploatării prin muncă sau exploatării sexuale. În cadrul proiectului, familia a beneficiat de ajutor material (alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte, medicamente, rechizite), informare şi asistenţă psiho-socială, în special pentru copilul de 9 ani care, în urma unei bătăi din partea colegilor (pentru că este <sărăntoc>), a dezvoltat un comportament psihotic şi a fost diagnosticat cu epilepsie”.

Coordonatorul de proiect a completat că pe tot parcursul derulării proiectului, mama copiilor a demonstrat că pe primul loc, în toate demersurile ei, se află copiii. „Oricât de greu le este din punct de vedere financiar, mama a făcut tot posibilul ca să asigure prezenţa copiilor la şcoală şi este direct interesată de educaţia lor. Acest lucru se regăseşte şi în rezultatele şcolare ale copiilor”, a completat Mircea Petriuc.

 

Pereţi cu crăpături, sobă artizanală care pune în pericol viaţa copiilor

Proiectul CASA s-a născut ca o continuare firească a intervenţiei Organizaţiei Salvaţi Copiii în sprijinirea familiei Pascariu, cunoscându-se faptul că una dintre cauzele marginalizării şi excluderii sociale este determinată de condiţiile de locuit ale familiei.

Locuinţa familiei Pascariu are o suprafaţă ce nu depăşeşte 30 de metri pătraţi şi este alcătuită dintr-o cameră, un hol de intrare şi o bucătărie. Locuinţa este făcută din chirpici şi nu asigură nici măcar condiţiile minime de locuit: nu este izolată şi în pereţi sunt multe crăpături; soba este artizanală şi pune în pericol atât viaţa celor care locuiesc în casă, prin scăpări de monoxid de carbon, cât şi casa în sine, prin pericolul de incendiu, din cauza izolării defectuoase la nivelul plafonului.

 

Prin muncă voluntară, construirea a două camere

Obiectivul Proiectului CASA, a mai completatMircea Petriuc, este de a asigura familiei Pascariu un spaţiu de locuit sigur şi care să ofere condiţii minime de studiu pentru copii. „Ne-am propus ca prin muncă voluntară să construim două camere (una pentru băieţi), o bucătărie şi o baie. Pentru atingerea acestui obiectiv avem nevoie de resurse materiale (materiale de construcţii) şi financiare care vor fi utilizate pentru construcţie. Avem nevoie de implicarea şi suportul cât mai multor oameni şi companii. Împreună putem susţine şansa la o viaţă decentă şi la educaţia acestor copii”, este de părere coordonatorul proiectului.

 

Daţi o mână de ajutor! Voi puteţi schimba destinul a cinci suflete!

Cei care vor să se alăture proiectului şi vor să-i ajute pe cei patru copii să aibă un acoperiş sigur deasupra capului pot să ia legătura cu Mircea Petriuc, coordonator proiect (telefon 0745 630 143), Lena Ailincă – asistent social, tel: 0230 525 559, e-mail: suceava@salvaticopiii.ro. Ei vă vor pune la dispoziţie toate informaţiile necesare. Dacă doriţi să donaţi sume de bani, există şi un cont deschis la BCR: RO64RNCB0234023048700001, cu precizarea „pentru proiectul C.A.S.A.”, Cod Fiscal: 7690340. 

 

Campanie pe Facebook pentru ajutorarea familiei Pascariu

Preşedinta Organizaţiei Salvaţi Copiii – Filiala Suceava, Camelia Iordache, ne-a spus că „s-a început deja campania pe Facebook şi am reuşit să strângem până acum 2.350 de lei, o donaţie în mobilă (un pat şi o canapea), avem asigurat cimentul pentru fundaţie, avem proiectul făcut de un arhitect şi vom avea şi ridicările topo pentru planul cadastral, care ne va ajuta la obţinerea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construcţie. Este mult prea puţin, pentru că noi am vrea ca să terminăm totul până în iarnă. Iarna trecută nu se putea sta în casă, pentru că era mai frig decât afară şi soba este un real pericol pentru viaţa celor care locuiesc acolo”. Ea a completat că ar vreaca la toamnă, când copiii încep şcoala, să meargă cu capul sus, pentru că există un „acasă” călduros şi frumos. Mai multe date despre situaţia familiei Pascariu găsiţi pe http://www.facebook.com/media/set/?set=a.406302416089088.102889.288463807872950&type=3http://www.facebook.com/media/set/?set=a.418158531570143.104623.288463807872950&type=3http://www.facebook.com/media/set/?set=a.423923487660314.106316.288463807872950&type=3

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci suflete trăiesc într-o casă din chirpici, insalubră, fără sobă şi fără izolaţie.
 Vizualizări articol: 1940 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 14 voturi
Cinci suflete trăiesc într-o casă din chirpici, insalubră, fără sobă şi fără izolaţie4.3514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   "Ha ha ha" trimis de
(28 iul 2012, 12:04:38
"Sa traiti bine!"
2.   * trimis de
(28 iul 2012, 12:32:57
azi , succesul nu mai e un lux,e o necesitate
întreabă-te (doar) cum ajungi unde eşti ... şi de ce !
îţi faci iluzii ? ai deziluzii ! şi peste toate
ai şi o confuzie-n care,adesea,nu ştii ce se petrece
3.   Oare? trimis de
(28 iul 2012, 13:44:44
Exista primar,primarie,oameni de omenie in acest Liteni?Vai de capul nostru,in ce hal am ajuns...cu iubitii nostri conducatori.(Sa traiti bine,a fost urare nu promisiune.Mai bine zice Traiti cum puteti si nu se mai facea confuzie)
3.1  RE: Oare? trimis de
(28 iul 2012, 17:14:11
In ceea ce priveste participarea comunitatii locale la acest proiect pot sa va spun ca dl. primar din Liteni ne-a asigurat atat de sprijinul sau cat si de simpatia pentru un asemenea demers, iar marea majoritate a persoanelor care si-au aratat interesul de a participa la proiect sunt din Liteni.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei