Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 iul 2012 - Anul XVII, nr. 174 (5079)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Problemă serioasă

Autoritatea Poliţiei Rutiere, călcată în picioare din ce în ce mai des pe şoselele judeţului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Poliţiştii rutieri implicaţi în acţiuni de control pe şoselele judeţului au avut parte, în interval de mai puţin de 24 de ore, de trei cazuri în care, şoferii, respectiv motociclistul tras pe dreapta, au refuzat să fie verificaţi cu etilotestul sau să le fie recoltate probe biologice de sânge. În toate cazurile, cei trei nu erau posesori de permis de conducere sau îl aveau suspendat. Deşi fiecare conducător de vehicul are dreptul de a refuza să-i fie testată alcoolemia, caz în care se alege cu dosar penal pentru infracţiunea de refuz de recoltare a probelor biologice, poliţiştii spun că înmulţirea numărului de astfel de cazuri pleacă de la sfidarea de care dau dovadă unii şoferi, sfidare încurajată de pedepsele mici pe care le riscă în realitate, cu mult sub ceea ce prevede legea în vigoare.

 

Prins de poliţie în timp ce tracta maşina cu care izbise un cămin de beton şi apoi un gard

Într-un prim caz, în noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 2.20, un echipaj rutier a fost sesizat despre producerea unui accident pe raza comunei Bilca. Echipajul din cadrul Secţiei 4 Rurală Vicovu de Jos l-a depistat pe Ilie P., în vârstă de 31 de ani, domiciliat în Vicovu de Sus, care pierduse controlul asupra maşinii pe care o conducea, izbind un cămin de beton şi apoi gardul unei locuinţe.

Conform anchetei poliţiei, după producerea accidentului, suspectuls-a deplasat la domiciliu său, de unde a luat o autoutilitară şi a tractat autoturismul implicat în evenimentul rutier pe o distanţă de circa 40 de metri, fiind surprins de echipajul ajuns la faţa locului.

După verificarea în baza de date s-a stabilit că tânărul de 31 de aninu deţine permis de conducere. El a refuzat apoi atât testarea cu aparatul etilotest, cât şi recoltarea la spital a probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Trei infracţiuni şi 24 de ore de arest

În aceste condiţii, poliţiştii i-au întocmit dosar penal pentru trei infracţiuni: „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere”, „refuzul conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat în vederea stabilirii alcoolemiei” şi „părăsirea locului accidentului de conducătorul vehiculului implicat într-un accident de circulaţie, care s-a produs ca urmare a unei infracţiuni, fără încuviinţarea poliţiei”.

Având în vedere noianul de infracţiuni, pe numele şoferului a fost emisă o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. A doua zi, magistraţii au decis că nu se impune arestarea preventivă a acestuia, tânărul de 31 de ani fiind pus în libertate.

Un al doilea caz s-a petrecut joi dimineaţă, în jurul orei 4.50, pe strada Republicii din municipiul Vatra Dornei. Un echipaj de la Poliţia municipiului Vatra Dornei l-a oprit pentru control pe conducătorul auto Eugen O., în vârstă de 36 de ani, localnic, care are permisul de conducere suspendat.

Poliţia precizează că şoferul emana miros de alcool, însă nu s-a putut stabili dacă era băut, întrucât a refuzat testarea cu etilotestul şi recoltarea de probe biologice.

 

Motociclist fără permis, cu vehiculul neînmatriculat şi număr fals 

Joi noapte, în jurul orei 22.00, a urmat depistarea unui motociclist pericol public. Un echipaj de la Secţia Rurală Bogdăneşti, aflat în serviciul de control al traficului pe DJ 155A, în comuna Râşca, a oprit pentru control o motocicletă condusă de Petru A., în vârstă de 35 de ani, localnic.

Scenariul a fost identic cu cazul precedent. Tânărul de 35 de ani a refuzat să-i fie testată alcoolemia şi nu deţine permis de conducere. În acest caz, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru nu mai puţin de patru infracţiuni. În afară de conducere fără permis şi refuz de recoltare a probelor biologice, s-a mai constatat că vehiculul pe două roţi nu este înmatriculat, iar numărul aplicat este fals.

 

Ce riscă şoferii după lege şi ce se întâmplă în realitate

Conform OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, un şofer prins băut riscă o pedeapsă cu închisoare de la unu la cinci ani, în timp ce refuzul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat se pedepseşte cu doi-şapte ani de închisoare.

În practica juridică, exceptând cazul inculpaţilor care se află la o recidivă, având condamnări anterioare, se aplică aproape unanim pedepse cu suspendare. Şoferii nu fac, aşadar, nici o zi de puşcărie, alegându-se doar cu permisul de conducere anulat. Dacă nu este vorba de o infracţiune mai gravă, persoana respectivă poate da examen pentru a-şi recăpăta permisul de conducere în aproximativ un an de zile. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autoritatea Poliţiei Rutiere, călcată în picioare din ce în ce mai des pe şoselele judeţului.
 Vizualizări articol: 1293 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Autoritatea Poliţiei Rutiere, călcată în picioare din ce în ce mai des pe şoselele judeţului5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(28 iul 2012, 11:10:21
Ce greu e să taci ?! cumplit de greu
Dar şi să vorbeşti îi greu , deşi ..ţi-s vorbele în gât
Mereu viituri le lacrimi,leprozerie,mereu …
Mereu să-ţi muşti limba …de ce , miroşi urât ?

Învârţi fundu’ şefului ca pe un făt la ecografie
Să-l pupi ?! iar tre’ să-l pupi ?
E ultimul compromis (îţi spui) înc-odată , fie !
Şi uite-aşa TU şeful ţi-l “corupi”

Vorbele-n gât te strâng , te mistuie ..da’ nu ies
Nu ies decât în ultima zi (dacă nu eşti laş)
Atunci când decizi să nu mai fii ANGAJATUL „YES”
Abea atunci , din păcate , prinzi o ţâr’ de glas

Şi refulezi pe gabori , garduri şi-n toalete
Ca un maidanez frustrat şi flămând
Îţi spui (în sine) : de haiducie mi-e sete !
Cât costă manelismul ? ( căci am să vând)
2.   Politia Bogdanesti = 0 trimis de
(28 iul 2012, 20:26:37
desi era de asteptat ...cei de la POLITIA BOGDANESTI ...sunt foarte ageri in a prinde motoscuteristi sau cei care conduc motoare prin comuna Bogdanesti ,,,, dar se fac ca nui vad pe cei Din comuna BOROAIA care noaptea incepand cu orele 21 pana la ora 1 sau chiAR 2 ,, fac raliuri cu motorul chiar sub ochii lor deshi nu poseda permis de conducere dar nu iau nici o masura cu toate ca exista sesizari la politie ca nu se poate lumea odihni din cauza zgomotului creeat ca vezi doamne e FIU DE PATRON ...SI TATSU E OVIDIU COVATARU ......
3.   Comentariu trimis de
(29 iul 2012, 01:13:39
d/le ziarist,lămureştene în privinţa asta şi nu ne băga în ceaţă,şoferul are dreptul de a refuiza safie testat cu etilotestul sau recoltarea de probe biologice ori acest fapt este pedepsit mai grav decât s-ar stabili ca a avut alcoolemie peste limita legală ????????
cu ce se stirbeste autoritatea politiei rutiere daca in aceste cayuri sau facut dosare penale in care pedeapsa este mai grava decat ar fi fost daca se stabilea ca persoana respectiva a avut alcoolemie peste limita legala?????????????????????AM IMPRESIA CA IN URMA ACESTUI ARTICOL SE STIRBESTE....COMPETENŢA ZIARISTULUI
4.   Ne pare rau... trimis de
(29 iul 2012, 19:18:29
Agentii de la politia rutiera nu sunt altceva decat niste talhari la drumul mare care talharesc tot ce le iese in cale. Se considera superiori cu legea in mana dar de fapt sunt toti foarte impertinenti!!! Mai tare incurca traficul decat sa-l ajute. Sa le fie rusine ca n-am vazut nicaieri asa ceva!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei