Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 mai 2012 - Anul XVII, nr. 117 (5022)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dumbrăveni

Sute de obiecte religioase, în primul muzeu ecumenic din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de obiecte de cult, aparţinând mai multor religii sau culte religioase, sunt expuse în primul muzeu ecumenic din judeţul Suceava, înfiinţat la Dumbrăveni.

Obiectele au fost adunate şi colecţionate în decursul a zeci de ani de profesorul Ştefan Hreniuc.

Obiecte de cult ortodox, catolic, copt, mozaic, neoprotestant, musulman sau budist sunt expuse în muzeul de la Dumbrăveni, situat chiar lângă primăria din localitate.

Fondatorul muzeului, profesorul Ştefan Hreniuc, a spus că strânge obiectele încă de când era copil: „Am început să le colecţionez de mic. Unele obiecte, de exemplu cele mozaice, le-am cumpărat de la evreii care locuiau  pe vremuri în Suceava. Pe timpul comuniştilor, când nu se punea preţ mare pe religie, eu am strâns foarte multe dintre obiectele expuse astăzi în muzeu”.

Printre sutele de obiecte din Muzeul ecumenic de la Dumbrăveni, colecţionarul Ştefan Hreniuc se laudă cu câteva exponate de o adevărate valoare, precum cărţi religioase în limbile latină, slavă veche, ebraică veche şi cărţi cu pictură aplicată direct pe pagină. În muzeu mai sunt expuse sfeşnice, policandre, icoane sculptate şi pictate, crucifixe, aparţinând religiilor ortodoxă şi catolică.

 

Creştinii, evreii, musulmanii şi budiştii, reprezentaţi în muzeu

Evreii sunt reprezentaţi în muzeu prin câteva obiecte specifice religiei mozaice.

Obiecte religioase specifice cultelor creştine neoprotestante sunt de asemenea expus în muzeu, iar profesorul Ştefan Hreniuc a spus că „valoroasă este o carte a lui Martin Luther, dar mai sunt expuse şi tablouri cu versete biblice sau Biblia anglicană”.

Musulmanii şi budiştii sunt şi ei prezenţi în muzeu prin câteva obiecte specifice ritualurilor acestor religii.

Deschiderea Muzeului ecumenic din Dumbrăveni a avut loc zilele trecute, iar la eveniment au participat primarul comunei, Ioan Pavăl, consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko, şi soţia sa, consilieri locali din Dumbrăveni. La eveniment a fost invitat şi Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, care a absentat însă din motive întemeiate.

Profesorul Ştefan Hreniuc a declarat că „în afară de obiectele colecţionate de mine de-a lungul timpului, în muzeu sunt expuse şi câteva mici donaţii de carte de la consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko, ÎPS Pimen, prof. univ. Ion Grigore, Simon Sfeţ şi Mihai Sternioala”. Ştefan Hreniuc a spus că „la evenimentul de inaugurare a muzeului, primarul Ioan Pavăl a anunţat că-mi va oferi diploma de Cetăţean de Onoare al comunei Dumbrăveni”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de obiecte religioase, în primul muzeu ecumenic din judeţ.
 Vizualizări articol: 1527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Sute de obiecte religioase, în primul muzeu ecumenic din judeţ3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei