Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 mai 2012 - Anul XVII, nr. 102 (5007)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Recomandări DSP

Populaţia, sfătuită să evite scăldatul în locuri neautorizate sanitar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava avertizează că scăldatul poate fi extrem de periculos, prin prisma bolilor care pot fi contractate din ape, dacă este vorba de locuri neautorizate sanitar.

Ei atrag atenţia că, în această perioadă, riscul îmbolnăvirii de leptospiroză este ridicat şi recomandă populaţiei să folosească pentru scăldat doar locurile special amenajate, arătând că lacurile, iazurile, bălţile şi apele curgătoare reprezintă un real pericol pentru sănătate.

„Este de dorit să se evite locurile neautorizate sanitar, mai ales dacă se vede clar că apele sunt tulburi şi conţin resturi care plutesc, deoarece ar putea fi contaminate cu dejecţii animale”, explică directorul executiv al DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei.

 

Bazinele şi piscinele din judeţ, verificate periodic de inspectorii sanitari

Medicul a precizat că bazinele şi piscinele din judeţ sunt verificate periodic de inspectorii sanitari, iar populaţia se poate îmbăia fără grijă.

Leptospiroza este o boală infecţioasă produsă de leptospire. Afecţiunea poate îmbrăca diferite forme clinice, de la cele uşoare, fără semne evidente, şi până la cele grave, chiar fatale. În formele uşoare de boală, pacientul prezintă dureri musculare (mai ales la gambe) şi dureri de cap, simptome care sunt asemănătoare cu cele din infecţia gripală. În formele grave de boală, bolnavul prezintă icter (coloraţia galbenă a tegumentelor şi mucoaselor), disfuncţie renală şi diateză hemoragică, adică o anumită stare de predispoziţie la hemoragii.

Leptospiroza apare mai ales vara, la persoanele care se scaldă în iazuri, bălţi, pâraie, contaminate de dejecţiile animalelor bolnave. Sursa de infecţie o constituie şobolanii şi alte rozătoare, vitele, porcii. Leptospirele se elimină prin urină, infectând solul, bazinele de apă.

 

17 persoane s-au îmbolnăvit de leptospiroză în 2010 şi alte cinci în 2011

Oamenii se îmbolnăvesc în timpul scăldatului în iazuri sau ape infectate, în timpul lucrărilor agricole pe terenuri umede, la pescuit etc. Microbul pătrunde în organism prin piele, prin mucoasele nazale sau oculare, iar odată ajuns în organism pătrunde în sânge, unde se înmulţeşte şi apoi trece în diverse organe - rinichi, ficat, inimă, etc. În cazuri foarte rare, boala se poate transmite de la un individ bolnav la unul sănătos. Apa reprezintă un mediu ideal pentru transmiterea leptospirozei, deoarece agenţii patogeni sunt eliminaţi prin dejecţiile animalelor infectate şi pot supravieţui intr-un mediu apos pe o perioadă de timp îndelungată.

În 2010, în judeţ, leptospiroza a făcut 17 victime, iar în 2011 alte cinci. În acest an, până în prezent, o persoană a fost diagnosticată cu această boală. Toţi pacienţii depistaţi cu leptospiroză au fost trataţi pe plan local şi şi-au revenit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Populaţia, sfătuită să evite scăldatul în locuri neautorizate sanitar.
 Vizualizări articol: 1126 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Populaţia, sfătuită să evite scăldatul în locuri neautorizate sanitar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Intrebare intrebatoare anti- somn trimis de
( 5 mai 2012, 13:03:58
DE CE LACURILE ,IAZURILE SI IN MOD SPECIAL APELE CURGATOARE[!] REPREZINTA UN PERICOL REAL???
DOAR PANZA FREATICA DIN UNELE APE CURGATOARE,ALIMENTEAZA STATIILE DE ,,APA POTABILA'',DE CARE BENEFICIAZA POPULATIA.
CE AR FI ,,DRAGI TOVARASI SI PRETINI'' SA VA URNITI FUNDURILE ,,TRUDITE'' DE NLA BIROURI SI SA HOINARITI PE TEREN,SA LUATI MASURILE LEGALE CE SE IMPUN???
ATI AUZIT DE ACUZATIA ,,ATENTAT LA SANATATEA PUBLICA''?????,ACUZATIE DE CARE VETI ,,BENEFICIA'' CAT DE CURAND,O PARTE DIN TOVARASIILE VOASTRE!!!
NU SUNTETI VESNICI IN FUNCTII,NE-AR INTERESA,LA CAT SE RIDICA TAXA DE DISCRETIE,PE CARE UNII O PRIMITI.
NU VEDETI CAT DE RIDICOLI ATI AJUNS,VA CONTRAZICETI REGULAT SI REPETAT PRIN COMUNICATELE PE CARE LE ,,GAJAITI'',NU STITI CUM SA MAI ASCUNDETI DEZASTRUL SANITAR DIN JUDET???
ORICUM,VI SE PREGATESTE CEVA,ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU.
CAT DESPRE CONSTIINTA,CE SA VA MAI SPUN......
2.   Bau-Bau trimis de
( 6 mai 2012, 08:56:32
Mergeti sa faceti baie la piscine, care sunt controlate si mulse de spagi , periodic. Daca va scaldati in rauri si balti puteti sa va imbolnaviti grav si sa va cada cucul... Mai mergeti inapoi de unde ati venit, domnilor de la DSP, ca nu speriati pe nimeni cu vrajelile voastre jenante! 17 cazuri/judet/an nu e mare lucru, dat fiind ca boala nu se ia exclusiv din apa in care te scalzi, dar daca sperii prostimea sa se duca la piscine cu plata, o data cu numarul de clienti, va creste si spaga pe care o poti colecta de la patroni.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei