Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 mar 2012 - Anul XVII, nr. 51 (4956)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Dublul asasinat de la Siret

Merge la fiecare termen al procesului din Ucraina al asasinului care i-a împuşcat soţia şi fetiţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procesul autorului dublului asasinat de la Siret a început de câteva luni la Cernăuţi, iar Vasile Hriţcu, valutistul din Siret ale cărui soţie şi fiică au fost executate în stil mafiot, nu a lipsit de la nici un termen, sperând că ucraineanul care le-a împuşcat în cap pe Carmen (39 de ani) şi Raluca Hriţcu (6 ani) nu va mai ieşi niciodată din spatele gratiilor.
„Am fost de vreo cinci-şase ori până acum la proces. Ultima oară a fost chiar marţi (n.r. - 28 februarie a.c.). Am un avocat şi un translator care mă ajută la proces”, mărturiseşte Vasile Hriţcu.
Avocatul, un cetăţean ucrainean, nu i-a cerut nici un ban până în prezent lui Vasile Hriţcu, marcat de drama prin care au trecut acesta şi fiul său minor. Acesta din urmă este acum la liceu, în clasa a XII-a, şi şi-a însoţit tatăl la proces, de câteva ori.
„Învaţă bine, e cuminte. Sunt mulţumit de el”, îşi priveşte fiul cu drag bărbatul a cărui viaţă a luat o turnură tragică pe 17 februarie 2010, când şi-a găsit soţia şi fiica împuşcate în cap în propriul apartament.
Îndată se împlinesc doi ani de la nenorocirea care s-a abătut asupra familiei Hriţcu şi care a şocat o ţară întreagă.

 

„Nu pare să aibă remuşcări. Îşi fereşte privirea de a mea”

Valutistul locuieşte împreună cu băiatul său tot în apartamentul în care au avut loc crimele. Nici acum, la aproape doi ani de atunci, nu are răspunsuri la multe întrebări.
E mulţumit însă de faptul că nu a fost abandonat de anchetatorii suceveni după ce-au trimis dosarul la Cernăuţi şi simte că este sprijinit chiar de autorităţile ucrainene.
„Au convins mai mulţi martori să meargă la proces la Cernăuţi şi chiar au trimis un ofiţer de la Investigaţii Criminale să le explice judecătorilor cum au decurs cercetările. La Cernăuţi, procesul meu este judecat de trei judecători, iar termenele sunt destul de apropiate, spre deosebire de celelalte procese. Nici ei (n.r. - judecătorii din Cernăuţi) nu au mai avut astfel de cazuri”, continuă Vasile Hriţcu.
La câteva termene a fost însoţit chiar de socrii săi. Bătrânii au stat la câţiva metri de Leonid Zaporozhets (51 de ani), bestia care le-au ucis fata şi nepoţica.
„Nu pare să aibă remuşcări. Îşi fereşte privirea de a mea. Susţine că e nevinovat, deşi probele trimise de anchetatorii români sunt de necontestat. Au fost martori ucraineni care au povestit că l-au văzut înaintea crimelor că avea o armă la el, martori care au spus că după ce s-a întors din România avea bani mulţi. Am înţeles că are şi el copii, dar din partea lui nu a venit nimeni până acum la procese”, mărturiseşte Vasile Hriţcu.  

 

Scenariul crimelor terifiante

Autorul dublului asasinat de la Siret a intrat fraudulos în România, cu o zi-două înainte de a comite monstruoasele fapte.
Din scenariul conturat de anchetatori, ucraineanul a aflat că Vasile Hriţcu se ocupă cu schimbul de valută şi s-a dus la apartamentul acestuia, pentru a-l jefui.
Întâmplarea face ca Vasile Hriţcu să fie în acele momente plecat la Suceava, pentru un consult la medic cu băiatul său.
Valutistul spune că plecarea la Suceava nu era programată şi a apărut cu puţin timp înainte, astfel încât asasinul nu avea de unde să ştie că nu e acasă. În apartamentul familiei Hriţcu se aflau în acea după-amiază doar soţia valutistului şi fetiţa lor.
Vasile Hriţcu povesteşte că a fost sunat pe telefonul mobil de soţia sa şi nu a înţeles decât că sunt două persoane la uşă, ucraineni, interesate să schimbe valută. Apoi, telefonul s-a întrerupt brusc.
Grăbindu-se să intre la medic, nu a dat prea multă importanţă incidentului, bănuind că s-a descărcat telefonul soţiei.
A revenit, ulterior, cu un telefon, însă nu i-a mai răspuns. A sunat şi fiul său, însă, la fel. Nu răspundea.
“Când am venit acasă, am sunat la interfon. <Nu răspunde, dă telefon. Nu răspunde>. Băiatul: <Tată, s-a întâmplat ceva. Sună la vecina>. Am intrat repede, două trepte şi m-am uitat în sus, spre apartamentul meu. Era uşa întredeschisă, se vedea lumina din hol”, povestea Vasile Hriţcu la scurt timp după tragedie.
În hol a dat peste cadavrul soţiei sale, care era lângă aspiratorul pornit. A crezut, iniţial, că femeii i se făcuse rău, de la hipertensiune, însă imediat a văzut găurile de la cap şi tuburile de cartuş goale: “Băiatul a luat-o înainte. Striga Raluca, Raluca… <Tată, şi Raluca e moartă>… A luat fetiţa în braţe să-i facă respiraţie gură la gură… Am luat-o şi eu în braţe, era ca o păpuşă… rece era”.

 

Amprentele şi ADN-ul ucraineanului, peste tot prin apartamentul victimelor

Leonid Zaporozhets  neagă că ar fi implicat în monstruoasele crime, deşi amprentele sale au fost găsite peste tot prin apartamentul familiei Hriţcu, iar probele ADN prelevate de pe soneria de la uşa de la intrare, de pe aspirator, de pe cartuşe, inclusiv de pe perna prin care a fost împuşcată fetiţa de 6 anişori indică clar că ucraineanul este autorul.
La audierile care au avut loc la câteva luni de la crime, la Cernăuţi, prin comisie rogatorie, ucraineanul a declarat că era atât de beat când a intrat în România, că nu îşi mai aminteşte nimic. Doar că s-a urcat într-un microbuz cu gândul de a ajunge în Italia şi s-a trezit în Burdujeni.
A fost prins la două zile de la dublul asasinat de la Siret, într-un motel din apropierea Gării Burdujeni.
Poliţiştii nu ştiau atunci că au pus mâna pe cel mai căutat criminal al momentului şi l-au extrădat ucrainenilor, acuzându-l doar de trecere frauduloasă a frontierei.
Norocul anchetatorilor români a fost acela că înainte de a-l expedia conaţionalilor săi l-au amprentat, fotografiat şi, cel mai important, i-au luat mostre ADN.
Câteva zile mai târziu, aveau să vină de la Bucureşti şi rezultatele probelor ADN. Erau identice cu profilul genetic al lui Leonid Zaporozhets.
Ulterior, în timpul anchetei, au fost identificaţi numeroşi martori care susţin că l-au văzut pe ucrainean în mai multe locaţii din oraşul Siret, în ziua crimei şi chiar cu o zi înainte.
Anchetatorii au precizat că din apartamentul familiei Hriţcu au fost furaţi 13.000 de euro, 2000 de dolari şi 500 de lei.
Arma crimei nu a fost găsită nici până în ziua de astăzi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Merge la fiecare termen al procesului din Ucraina al asasinului care i-a împuşcat soţia şi fetiţa.
 Vizualizări articol: 819 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Merge la fiecare termen al procesului din Ucraina al asasinului care i-a împuşcat soţia şi fetiţa4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei