Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 mar 2012 - Anul XVII, nr. 51 (4956)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

S-a amânat din nou

Coplata serviciilor medicale nu va fi introdusă nici din martie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Coplata serviciilor medicale, care ar fi trebuit introdusă de la 1 martie, acesta fiind ultimul termen anunţat de autorităţi după circa doi ani de la promovarea ei, a fost din nou amânată, pentru o dată deocamdată necunoscută. În opinia medicului de familie Irina Badrajan, măsura va fi aplicată totuşi foarte curând, întrucât va fi impusă prin noua Lege a Sănătăţii, de care sistemul sanitar are nevoie cât mai repede. „Vechea lege nu mai corespunde cu realitatea. Este nevoie de o lege care să fie în interesul pacientului şi al doctorului, care să fie şi foarte clară, până la virgulă. Vorbesc de o lege făcută de specialişti, inclusiv din domeniul sanitar, care să fie adaptată situaţiei din România”, a spus medicul sucevean.

 

Cine va suporta coplata

Tarifele percepute în sistem de coplată nu sunt deocamdată stabilite. Preţurile vehiculate sunt 5 lei pentru o consultaţie la medicul de familie, 10 lei pentru una la medicul specialist, 15 lei pentru vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program, 20 de lei pentru consultaţia efectuată în serviciile de urgenţă din spitale pentru pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale. Într-o variantă mai recentă, suma percepută drept coplată în cursul unui an nu va putea depăşi 600 de lei, ceea ce înseamnă că serviciile accesate peste această sumă vor fi gratuite.

 

Categoriile de persoane exceptate de la coplată

Vor fi exceptate de la coplată mai multe categorii de persoane. Ar urma să fie scutiţi copiii până în 18 ani, tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani care urmează o formă de învăţământ şi nu realizează venituri, pensionarii cu venituri lunare mai mici de 700 de lei şi bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, în situaţia în care nu realizează venituri din muncă.
Dr. Irina Badrajan crede că dacă statul nu va stabili cu mare atenţie categoriile de plătitori şi neplătitori, dacă nu va crea pachete de servicii medicale diferenţiate în funcţie de contribuţia fiecăruia şi dacă nu va administra corect fondurile, măsura va fi absolut insuficientă pentru redresarea financiară a sistemului sanitar, aşa cum se doreşte.

 

Pachetul de servicii medicale ar trebui regândit

Irina Badrajan a punctat: „Ar trebui să se renunţe la principiul subsidiarităţii. Nu este normal ca cineva care munceşte mai mult, are venituri mai mari şi plăteşte o asigurare mai mare să nu beneficieze de servicii extinse. Oamenii trebuie să fie conştienţi că, la ora actuală, ei nu plătesc suficient, iar statul nu are mijloace de a face faţă situaţiei. Numărul bolnavilor a crescut, medicamentele eficiente au un preţ mai mare, iar speranţa de viaţă s-a prelungit, ceea ce înseamnă un tratament continuu, pe o perioadă mai mare de timp, pentru anumite boli cronice”.

 

Introducerea coplăţii va disciplina pacienţii

În timp ce oficialii lucrează la proiectul de lege, medicii se întreabă cum va reacţiona populaţia la aplicarea coplăţii şi cine va avea de câştigat de pe urma ei. Dr. Irina Badrajan vede partea pozitivă a lucrurilor. Ea este de părere că măsura va face ordine în sistem, în sensul că-i va descuraja pe bolnavi să mai vină nejustificat la doctor, aglomerând inutil cabinetele şi spitalele în detrimentul celor care au urgenţe medicale reale. În plus, pacienţii vor fi determinaţi să aibă mai multă grijă de sănătatea lor, evitând astfel bolile şi economisind totodată fondurile.
„Noi, medicii, nu vom folosi nimic din coplată, dar poate va folosi pacientul. Fiindcă, în final, banii ar trebui să se întoarcă la el, prin servicii medicale mai competitive”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coplata serviciilor medicale nu va fi introdusă nici din martie.
 Vizualizări articol: 1160 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Coplata serviciilor medicale nu va fi introdusă nici din martie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   SUGESTIE trimis de
( 2 mar 2012, 13:33:51
PTR CA SERVICIILE MEDICALE SA FIE MAI COMPETITIVE,AR TREBUI ,CA IN FIECARE MUNICIPIU MACAR,SA SE INFIINTEZE CATE O ASOCIATIE A BOLNAVILOR CRONICI,NUMAI ASA VOM STI MAI IN AMANUNT,CE SE PETRECE IN SISTEMUL MEDICAL.
CE SE INTAMPLA CU BANII,CE APARATURA ZACE NEFOLOSITA IN SPITALE,CE FACE SINDICATUL DIN SPITALE CU COTIZATIILE SINDICALISTILOR,CE ACHIZITII SE MAI FAC,CE FONDURI SI SPONSORIZARI SE PRIMESC,ETC!
PANA ATUNCI,VOM SPECULA DOAR,,OMERTA'' FUNCTIONEAZA DESTUL DE BINE IN SISTEM!
2.   Superstitie trimis de
( 2 mar 2012, 16:13:22
Doamna dr.Irinuca,nu va ingrijorati atat de mult fiindca bolnavii platesc aceasta coplata tot timpul si asta se vede si prin bunastarea unor medici iar punctul sau virgula o mai pune preutul.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei