Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 mar 2012 - Anul XVII, nr. 51 (4956)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

“Tatăl fantomă”

Aventurile unui american în Bucovina, cu Marcel Iureş în rol principal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O comedie dulce amară, cu un american pornit să găsească originile tatălui şi unchiului său, care descoperă un ţinut fascinant şi surprinzător, Bucovina, trecând prin fel de fel de peripeţii comice şi aventuri misterioase, se lansează astăzi pe marile ecrane, avându-l în rolul principal pe talentatul actor Marcel Iureş.
“Tatăl fantomă”, filmul regizat şi produs de Lucian Georgescu, după un scenariu propriu, spune povestea unui profesor de la Universitatea Stanford, Robert Traum, care îşi ia un an liber pentru a pleca în Europa de Est să-şi caute rădăcinile.
Călătoria sa iniţiatică, pe urmele fraţilor Traum - un scriitor şi un mafiot din Chicago, e motivată de o serie de informaţii din hârtiile scriitorului, care îi stârnesc curiozitatea. Profesorul îşi începe cercetările în Viena, unde este informat că Bucovina aparţine României. Drumul spre Suceava, unde trebuie să ajungă pentru a-şi căuta strămoşii, nu se dovedeşte deloc uşor, pentru că la gară află cu stupoare că acolo e “inundation” şi că apele au distrus calea ferată.
Ajuns în cele din urmă în Suceava, profesorul o descoperă pe Tania, interpretată de Mihaela Sârbu, o funcţionară la Arhivele Statului, care-i devine ghid şi ajutor în misiunea sa.

 

Ţuica românească şi vampiriţele lesbiene

Filmul are şi pasaje mai neobişnuite, precum cel în care Marcel Iureş, alias Robert Traum, este atacat, într-o baie turcească, de un grup de vampiriţe lesbiene. Nu lipsesc nici scene misterioase, cu personaje ciudate, învăluite în negura nopţii şi în perdele de ceaţă.
În acelaşi timp, sunt scene care reflectă ospitalitatea şi modul prietenos cu care oamenii acestor locuri îi întâmpină pe cei care vin în zonă.
Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, care joacă împreună într-un film după 30 de ani, întruchipează o familie de la ţară care îl primeşte cu braţele deschise pe americanul curios, ce descoperă acum savoarea paharelor de ţuică date peste cap, dar şi generozitatea românului, care îi oferă cadou vechea sa motocicletă.

 

Poveste inspirată din realitate

Filmul “Tatăl fantomă” are la bază nuvela „Almost Oriental”, a celebrului scriitor american Barry Gifford, scenaristul filmelor de succes ale regizorului David Lynch - „Wild at Heart” şi „Lost Highway”, precum şi al filmelor „Perdita Durango” şi „City of Ghosts”.
Povestea care a dus la crearea sa pare ea însăşi desprinsă dintr-un film.
Sosit la Festivalul de Film Transilvania, în calitate de membru al juriului, Barry Gifford s-a arătat interesat de o zonă numită Bucovina, de unde a aflat că se trage bunicul său.
“Despre bunicul meu nu ştiam decât că e din Viena şi că a venit pe urmă în SUA. Apoi am aflat că nu se născuse la Viena şi că sigur venise de undeva din fostul Imperiu Austro-ungar. Când am ajuns în Bucovina, o doamnă din Suceava care se ocupa de istoria evreilor mi-a spus că bunicul nu putea fi decât din Siret sau Suceava. La Siret am găsit sinagoga. Era părăsită. Cheile de la intrare le ţinea un bătrân. Am intrat şi am descoperit acolo, scrise, numele celor care contribuiseră la ridicarea ei. Printre ele şi cel al bunicului meu, Salomon Stein”, a povestit ulterior Barry Gifford.
Fiul lui Salomon Stein (şi tatăl lui Barry Gifford) s-a născut în 1910. Familia s-a stabilit în Statele Unite, iar ani mai târziu tatăl lui Barry Gifford a lucrat pentru crima organizată şi pentru celebrii mafioţi Bugsy Siegel şi Meyer Lansky, făcând chiar închisoare.
La întoarcerea din Bucovina, Barry Gifford, impresionat de peisaj şi de căutarea străbunilor, pe care o realizase împreună cu scenaristul Lucian Georgescu şi soţia acestuia, a scris nuvela „Almost Oriental”.
Numele nuvelei i-a fost inspirat de un alt român şi prieten, Andrei Codrescu, care i-a descris România aşa: "O să ţi se pară foarte interesantă. E aproape orientală”.

 

Bucovina – “cea mai grozavă aventură pe care ţi-o poţi imagina”

Călătoria făcută de Barry Gifford în Bucovina a fost cea care l-a inspirat să scrie cartea care a stat apoi la baza scenariului filmului “The Phantom father”.
Ce impresie i-a făcut americanului Bucovina, e clar chiar din cuvintele sale:
“Lucian m-a dus prin toată Bucovina, am fost prin munţi, prin sate, ne-am pierdut, am dat de lupi, urşi, a fost cea mai grozavă aventură pe care ţi-o poţi imagina! Cea mai uimitoare parte a vizitei mele în România a fost Bucovina. E fascinant ce găseşti acolo: rămăşite din epoca lui Ceauşescu, fabrici dezafectate, care aduc cu nişte stafii şi un peisaj care seamănă cu cel din munţii Sierra. Acum înţeleg de ce s-a filmat aici <Cold Mountain>, pentru că peisajul poate fi de oriunde. Ţara asta e minunată. Le spun asta tot timpul oamenilor. Asta a fost marea mea descoperire”.

 

“Haiducie” prin Bucovina

Realizarea filmului “Tatăl fantomă” a reprezentat o adevărată aventură şi pentru cei care au fost implicaţi, de la actori până la echipa de filmare.
Filmările, făcute în 2008, au durat aproape cinci săptămâni, din care o bună parte au fost petrecute în judeţul Suceava, prin Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, dar şi în judeţul învecinat Bistriţa.
Echipa a avut "bafta nebună” a unei toamne superbe, spune directorul de imagine Liviu Marghidan.
"Ne-am trezit, cum zice filmul, pe drum. La haiducie. S-au găsit soluţii mergând, în autobuz, cu maşina, pe jos. Vedeam un peisaj mai frumos, opream. Că ne era frig, că ne era foame, nu conta. Pleca soarele, venea ploaia. Am avut însă noroc de o toamnă minunată. Culmea e că România a ajuns aşa, simultan, un puzzle de timpuri istorice”, povestea Marcel Iureş, într-un interviu acordat pentru Evenimentul Zilei.

 

Marcel Iureş – “Bucovina este un loc splendid, un paradis”

De altfel, Marcel Iureş nu este deloc străin de meleagurile Sucevei, pe care le-a vizitat în numeroase rânduri, după cum ne-a declarat ieri, cu o zi înaintea lansării filmului în cinematografe, la nivel naţional.
“Am fost de foarte multe ori în Bucovina, este un loc splendid, un paradis. În timpul filmărilor am umblat foarte mult, am călătorit cu autobuzul, cu maşina  – exact asta impunea şi filmul, care este un road-movie, dar a fost foarte plăcut. Din păcate nu am avut timp să stăm mai mult cu oamenii de acolo, la un rachiu, o slană şi să depănăm amintiri. Oricum, toţi oamenii pe care i-am întâlnit au fost foarte afectuoşi”, a declarat Iureş, pentru Monitorul de Suceava.
Acesta şi-a exprimat chiar dezamăgirea că filmul, care va rula astăzi în cinematografele din întreaga ţară, nu va putea fi văzut tocmai la Suceava, unde a fost realizat o bună parte din el, pentru că nu mai există cinematografe.


Trailerele fimului pot fi urmărite aici:


 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aventurile unui american în Bucovina, cu Marcel Iureş în rol principal.
 Vizualizări articol: 1093 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Aventurile unui american în Bucovina, cu Marcel Iureş în rol principal5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei