Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 mar 2012 - Anul XVII, nr. 51 (4956)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Programa la Religie pentru clasa pregătitoare: Vizite la biserici, împărtăşanie, cântări religioase

Curriculumul pentru clasa pregătitoare, supus dezbaterii publice, include şi Religia, copiii urmând să înveţe rugăciuni precum „Toţi, cu inima curată”; „Doamne, Doamne, ceresc Tată”, texte biblice, colinde sau cântări religioase, cum ar fi „Ţie, Doamne” sau Troparul Învierii Domnului.
Ministerul Educaţiei a supus dezbaterii publice curriculumul pentru clasa pregătitoare, materiile care vor fi studiate fiind Dezvoltare personală, Comunicare în limba română, Educaţie pentru societate, Religie, Matematică şi explorarea mediului, Muzică şi mişcare, Tehnologii de informare şi comunicare, Educaţie fizică şi sport, Arte vizuale şi lucru manual.
Copiii vor avea o oră de Religie pe săptămână, una dintre raţiunile introducerii acesteia în programa pentru clasa pregătitoare fiind aceea că "rolul religiei la vârstele mici este recunoscut şi susţinut de teoreticienii şi practicienii din domeniul educaţiei, care evidenţiază importanţa educaţiei religioase în formarea propriei identităţi a elevilor, aspectele legate de credinţe şi convingeri fiind un element important al acesteia".
Ministerul propune o programă care se adresează copiilor de religie ortodoxă, programele pentru alte culte urmând să se ghideze după principii similare.
La capitolul competenţe generale, Ministerul îşi propune, printre altele, "colaborarea cu copiii şi cu adulţii din mediul familiar, în acord cu valorile religioase".
Copiii trebuie ca, până la finalul grupei pregătitoare, să poată identifica elemente de bază ale credinţei religioase, să poată analiza "caracteristicile comportamentale ale unui bun creştin, pe baza valorificării unor situaţii din viaţa de zi cu zi", să poată aplica "reguli de comportament moral-creştin în contexte de viaţă familiare", să poată identifica elemente de diferenţiere între oameni.
De asemenea, copiii vor trebui să poată explica semnificaţia unor elemente religioase cunoscute, obiectiv ce va fi atins prin dialoguri pe baza unor audiţii de texte biblice şi despre vieţile sfinţilor, descrierea unor icoane, învăţarea de rugăciuni, cântări, colinde. Copiii vor mai trebui să poată identifica "sărbători şi evenimente cu semnificaţii religioase, cu incidenţă asupra vieţii familiei", abilitate dobândită în urma audierii unor texte din literatura română şi universală despre marile sărbători creştine, analizarea unor imagini relevante din viaţa copiilor şi a familiilor lor, realizarea unor proiecte pe diferite teme religioase („Cum am sărbătorit Crăciunul”, „Cum ne pregătim de Paşte” etc.).
Procesul de învăţare include vizite la biserici, vizionarea de filme având conţinut religios sau căutarea pe internet a unor informaţii sau imagini având conţinut religios.
"Profesorul poate organiza vizite la biserică cu elevii cu diferite ocazii şi scopuri: pentru participarea şi observarea anumitor slujbe bisericeşti; pentru a primi Sfânta Împărtăşanie; pentru discuţii cu preotul pe teme religioase sau pentru a organiza în comun diferite evenimente importante pentru comunitate", precizează documentul elaborat de Ministerul Educaţiei.
Copiii vor învăţa rugăciuni precum „Toţi, cu inima curată”, „Doamne, Doamne, ceresc Tată”, „Înger, îngeraşul meu”, „Tatăl nostru”, „Doamne, cât este de bine”, dar şi cuvintele care însoţesc semnul Sfintei Cruci, la începutul şi la sfârşitul rugăciunii. Le vor fi citite şi texte biblice: „Te voi lăuda, că sunt o făptură aşa de minunată!” (Psalmi 138, 14); „Copii, ascultaţi pe părinţii voştri în Domnul că aceasta este cu dreptate” (Efeseni 6, 1); „Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură, plângeţi cu cei ce plâng” (Romani 12, 15); „Nu răsplătiţi nimanui raul cu rau” (Romani 12, 17). Copiii din clasa pregătitoare vor învăţa şi cântări religioase: „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi”; „Ţie, Doamne”; „Fie numele Domnului binecuvântat”; Troparul Învierii Domnului.
Programa include şi colinde: „Astăzi S-a născut Hristos”; „Steaua sus răsare”; „Trei păstori”; „Am plecat să colindăm”; "Viflaime, Viflaime".
Curriculumul pentru clasa pregătitoare este supus dezbaterii publice timp de două săptămâni, începând din 1 martie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Programa la Religie pentru clasa pregătitoare: Vizite la biserici, împărtăşanie, cântări religioase.
 Vizualizări articol: 1662 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.52/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 33 voturi
Programa la Religie pentru clasa pregătitoare: Vizite la biserici, împărtăşanie, cântări religioase4.5533

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Javrelor cu chip de om trimis de
( 2 mar 2012, 11:29:13
........ In ce tara din europa vedeti voi religia inclusa in programa scolara.....Daca cineva este ateu nu cumva il discriminati....? nu cumva intra sub incidenta legi.....javre in sutana ....Hitler undeeeeeeeeeee esti
2.   Discriminare.. trimis de
( 2 mar 2012, 11:49:50
E pacat ca se face religie cu forta, dar atat timp cat in Romania popii fac cele mai mari ilegalitati, iar lumea e prea proasta ca sa le vada, totul este posibil. Dovada vie e ca in Romania e saracia cat casa , dar se construieste Catedrala Neamului in valoare de peste 300 000 000 euro. Acum cu sinistratii nu am vazut sa iasa securistul de patriarh si sa trimita ajutoare la sinistrati.
3.   Comentariu trimis de
( 2 mar 2012, 12:05:25
de mici ne prostesc astia...nu stii nu crezi...te nasti in china devii budist,te nasti ,pe la arabi devii musulman dar totul e pustiu...
4.   Mica ora de religie nu este bau-bau trimis de
( 2 mar 2012, 12:27:14
din comentariile de mai sus rezulta ca nici macar n-ati avut bunul simt sa cititi pana la capat acest articol.
eu nu vad nicaieri nici o discriminare. si mi se pare destul de putin o singura ora de religie pe saptamana. hai sa zicem ca doua ore ar fi acceptabil. de retinut ca in timpul orei de religie, copii nu fac dogmatica ci li se explica pe intelesul lor niste chestiuni de bun simt.

oare dupa trei veacuri de modernitate, nu cumva ne aflam in plin ''ev mediu'' ateu?
oare nu ne-am saturat de atata propaganda ateista?

daca luam in calcul nivelul tot mai scazut al culturii generatiilor care vin, exprimat si prin succesul emisiunilor stupide de la tv, a filmelor si a muzicii mai mult decat proaste, atunci este clar ca mica ora de religie a lipsit prea mult din educatia noastra.
4.1  RE: Mica ora de religie nu este bau-bau trimis de
( 2 mar 2012, 13:48:30
hello bau bau in sutana ,tu ai auzit de .....DREPTURILE OMULUI....? daca eu cred in buda atunci statul roman este obligat ca , in scuala sa aduca profesor de religie budist.... corect? Idem cei ce urmeazal
crestinismul
adventismul
calvinismul
ecumenismul
gnoticismul
hinduismul
islamismul
secularismul
mahomedanismu , atei si pentru cultura ta generala religie este considerat si cultul aluia cu cuarne si multe multe alte religi. imi pòti explica tu ....stie tot...... cum vor fi respectate drepturile acestor oameni?..... NU CUMVA VORBIM DE O DISCRIMINARE ATROCE..?
4.2  RE: Mica ora de religie nu este bau-bau trimis de
( 2 mar 2012, 15:43:50
Asa e ,suntem poluati numai cu prostii la tv,si peste tot dar nimeni nu mai are timp de morala,de Dumnezeu!
5.   Hah. trimis de
( 2 mar 2012, 12:35:28
indoctrinare din start, rusine.

si v_marius... ai prins si tu cateva idei de pe 0TV si te crezi mare filozof. propaganda ateista? hahaha
6.   Legea 1/2011 a educației naționale. trimis de
( 2 mar 2012, 14:59:58
ART. 7
(1) In unitatile, in institutiile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale sunt interzise activitatile care incalca normele de moralitate si orice activitati care pot pune in pericol sanatatea si integritatea fizica sau psihica a copiilor si a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic, precum si activitatile de natura politica si prozelitismul religios.
6.1  RE: Legea 1/2011 a educației naționale. trimis de
( 2 mar 2012, 15:05:12
Art. 17.
(2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit, pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situatia scolara se încheie fara disciplina Religie. În mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.
6.2  RE: Legea 1/2011 a educației naționale. trimis de
( 2 mar 2012, 15:28:10
mi se pare ok legea dar...... cum ramane cu ....... asa zisele icuane , cruci, atarnate prin salile de curs..... nu cumva lezeaza integritatea morala , credinta,, unor persuane. Concluzie....... la ora de matematica ..... ma deranjat icuana...... absenta este motivata ..anul scolar se incheie fara disciplina matematica ..... ti se pare ok?
6.3  RE: Legea 1/2011 a educației naționale. trimis de
( 3 mar 2012, 11:59:51
MAI TAMANIAN , DA TU TE-AI SPECIALIZAT ACUM SI LA CAPITOLUL INVATAMANT. CRED SI EU CA HANDESTI ASA, TOTI PSD-ISTII SUNT LIPSITI DE ORICE CALITATE SI VALOARE UMANA SI MORALA.
6.4  RE: Legea 1/2011 a educației naționale. trimis de
( 3 mar 2012, 14:12:37
Pt. ca eu mai tamanian handesc numai cu kuru.
Io numai pot sa postez la editia curenta ca ma stie tot netu cat sunt de prost și nam ce face cand ma pune niculai sa postez dupa inchiderea editiei ca sa am si io ultimul cuvant.
Dar niculai o zis ca iel si cu mine suntem singurii doi dobitoci care sunt specializati la invatamant. și cu carcaleti trii ca sa zicem ca am facut si noi o Tripüla didactica.
7.   ........... trimis de
( 2 mar 2012, 15:41:08
Unde e Stefan Cel Mare sa va aranjeze diavolilor!Atat timp cat copiii nu sunt ortodoxi nu sunt obligati sa asiste la ora de religie!Poporul roman e ortodox in procent de 87%!Auzi la el Hitler!Nu te obliga nimeni sa fii crestin!
7.1  RE: ........... trimis de
( 2 mar 2012, 15:45:49
Vaca Domnului, învață întâi care este pluralul substantivului ortodox după care dă lecții de etică!
Referitor la procent, așteaptă rezultatul recensământului din 2011 și o să-ți înghiți vorbele!
7.2  RE: ........... trimis de
( 2 mar 2012, 15:54:14
Frumos vorbesti,se vede ca nu ai nici un reper moral!Dovada concreta a lipsei orei de religie!
7.3  RE: ........... trimis de
( 2 mar 2012, 15:55:59
Si nu dau lectii nimanui,nu sunt asa elevata ca tine!Dupa cum vorbesti sigur esti satanist!
7.4  RE: ........... trimis de
( 2 mar 2012, 16:02:15
Același argumentum ad hominem pe care l-ați învățat la scoala de vară pedelistă.
Când nu mai ai argumente pe marginea temei de discuție, atacați persoana interlocutorului încercând să o limitați într-o etichetă.
Satanistă e fiica cea kretină a lui mă-ta!
Eu sunt mai mult de-atât! Mult mai mult de-atât!
Ceva ce tu nu poți pricepe și nu poți eticheta cu cele 23 de cuvinte pe care le cunoști!
FU!
7.5  RE: ........... trimis de
( 2 mar 2012, 16:09:16
Auzi nu e problema mea ca tu esti ateu sau satanist,nici nu ma intereseaza fiecare e liber sa creada in ce vrea,dar nu ataca ceva pentru care tu nu ai argumente,Hitler e un ingeras in istorie asa e ,iti dau dreptate,numai ca sa vezi cum gandesc unii!Adevarul e ca iti trebuie si multa scoala sa distingi binele de rau,fara sa ne intortochem in cuvinte ample!Si de curiozitate ce esti mult mai mult..._
7.6  RE: ........... trimis de
( 2 mar 2012, 16:23:15
Pentru că... AM TRECUT DINCOLO DE!
7.7  RE: ........... trimis de
( 2 mar 2012, 16:26:54
Adica esti pe lumea cealalta?
7.8  RE: ........... trimis de
( 2 mar 2012, 16:29:54
OMFG!
Ori ești proastă ca o eclipsă de lună, ori nu ai cu cine vorbi și ai chef de conversație!
7.9  RE: ........... trimis de
( 2 mar 2012, 16:36:49
Am inteles,esti pe lumea cealalta si nah esti mai special ca noi muritorii de rand:)))!
7.10  RE: ........... trimis de
( 2 mar 2012, 16:51:58
Of, măi tăntălaucă! Numai o habotnică supertițioasă poate să afirme că stă de vorbă cu vre-un strigoni sau un spiriduș.
Uăi copchilă! Uite-aici!
Religiile astea sunt toate ca și un bazar turcesc. Fiecare negustor urlă cât mai abitir că persanele lui și carpetele lui sunt singurele care sunt originale și au cele mai frumoase culori. Sunt atât de vocali încât trag și-i smulg hainele de pe trecătorul Căii de Mijloc ce traversează bazarul și dezinteresat dar și oarecum amuzat.
A trece dincolo de este traducerea cea mai banală a termenului de Transcendență. Nu se referă câtuși de puțin la zdrăngăneli teologice deoarece practicantul experimentat a depășit de foarte mult timp particularul anost al unei singure dogme religioase.
Trecătorul amuzat a păstrat Calea ce i-a fost hărăzită, a privit amuzat la disputele negustorilor de apă, vorbe și fum; le-a înțeles pe fiecare în parte și le-a cunoscut în detaliu. Apoi parcursul disciplinar al autoeducației i-a impus să înțeleagă ansamblul fenomenului după care să-l depășească cu seninătate spre următorul orizont spiritual care-și așteaptă cunoașterea, înțelegerea și depășirea.
Ce vorbesc eu și ce crede țața proastă: că stă de vorbă fie cu sataniști tatuați fie cu spiridușul care stă de vorbă ce fetili oamenilor numai așa de-a dracului ca să le sune telefonul ocupat atunci când îi sună tac-su!
Tac-tu știe că ai spart parola de la Parental control și stai de vorbă pe net cu violatorii?
8.   Vaya con dios, pochi hrăpăreți! trimis de
( 2 mar 2012, 15:43:29
Problema de această dată nu se pune sub aspect religios, ci este doar o consecință nefericită a lipsei de viziune a celor ce diriguiesc (a se citi nenorocesc) învățământul Rromânesc.
În loc să se accepte realitatea EVIDENTĂ a declinului demografic și pe cale de consecință să SE ZBOARE DRACULUI afară din sistem un sfert din incompetenții sinecurizați, ce face dom' minister:
1. inventează învățământul obligatoriu de 9 ani. măsură insuficientă pentru a asigura posturile netoților și netoatelor amploiate la apelul bocancilor.
2. atunci le mai fată mintea cea minusculă o enormitate denumită pompos Clasa pregătitoare.
Finalitatea mânărelii face ca să fie asigurate, în continuare, posturile călduțe ale câtorva divizii de analfabeți funcționali care altminteri ar fi pe listele de asistați social.
Însă apare o mare problemă, Houston! Ce naiba să faci cu niște biluțe de copii care au chef de învățătură ca și câinelui a linge sare și tare ar mai șterge-o pe maidan la o gioacă sănătoasă?
Ei bine, printre alte utopii „pregătitoare” mai umplem timpul cu niscai pochi care să vină să le spună la copchilași povești nemuritoare despre prieteni imaginari, îngeri protectori și alte asemenea bazaconii care, privite din punct de vedere semantic și metodologic, reprezintă PROZELITISM CREȘTIN ORTODOX ÎN INTERIORUL INSTITUȚIILOR DE ÎNVĂȚĂMÎNT DE STAT. UN STAT CARE PARE-MI-SE CĂ ESTE ȘI LAIC.
9.   Comentariu trimis de
( 2 mar 2012, 15:46:21
toate religiile sant o minciuna si nu au ajutat pe nimeni 87 asta la suta crestini 40 la suta betivi 20 la suta la a 3a casatorie,sinucigasi,si toti nu mai pot de doamne doamne...cei mai religiosi sant cei mai viciosi
10.   .......... trimis de
( 2 mar 2012, 15:52:21
Tocmai de asta e nevoie de religie in scoli!Crezi in ce vrei dar important e sa ai repere morale,macar atat daca nu suntem in stare sa le trecem si in practica!Cu ce ne invata rau religia,de curiozitate!Nu merita atacata!Mai bine ati ataca prostiile ce debiteaza la tv, si toata curvasaria promovata,toate crimele,toate prostiile ,toate hotiile!Religia macar inceraca sa+ti spuna ce e bine desi tu alegi raul,sa te aduca pe fagasul cel bun!
10.1  RE: .......... trimis de
( 2 mar 2012, 15:58:03
Măi proasta p**ii, tu ești o țață care-și dă cu părerea la politică, la fotbal, la învățământ, la religie, la fizică moleculară, astronomie...
E vreun domeniu la care să nu te pricepi și să nu ne intoxici existența cu sofismele tale de doi bani?
Cât ai citit din filozofie, istorie, teologie, teozofie, sociologie ca să pricepi că principalul motiv pentru care românii sunt ceea ce sunt (fii ploii) îl constituie cenușiul funest al jalnicei ortodoxii.
(nu răspunde că du deschid topicuri cu vițelușe bârfitoare cu gurița spurcat de iute!)

FU!
10.2  RE: .......... trimis de
( 3 mar 2012, 10:18:20
Orarul zilnic al clasei pregătitoare:

09.00 – 09.15 - dormit in bocanciraised eyebrowssleepy și căscat.yawn
09.15-09.30 - colocviu liber pe teme libere – ce le iese pe gură la țânci e bine primit.chatterboxapplausedoh
09.30-09.45 – Bate vântul frunzele
09.45-10.00 - pauză pentru pishu.time out
10.00-10.15 – Gioacă cu păpușilepuppy dog eyespigcowmonkey chicken bee bug
10.15-10.30 – carnaval Halloweenpumpkinalien
10.30 -10.45 - Țară, țară vrem ostaș!hirobilly aprilbring it on
10.45.-11.00 – Pauză pentru bătaia cu cornul și laptelehee heeshame on you
11.00.11-15 – Atinsa și prinsa
11.15-11.30 - Șotron și folbal.
11.30.11-45 – De-a v-ați ascunselea.
11.45-12.00 – Pishu, echiparea și HAI ACASĂ, UĂI!
11.   .......... trimis de
( 2 mar 2012, 16:03:48
De curiozitate ce ar trebui sa se predea asa sa fim si noi un stat mai moral
11.1  RE: .......... trimis de
( 2 mar 2012, 16:13:17
de exemplu ar trebui să vină niște politruci de la pedele care să ne spună că Băsăscu este salvatorul romaniei și că va salva și planeta, galaxia și universul de la galaxie.
Ar mai trebui să ni se predea că Adevărul Absolut și Legile Primordiale ale universului sunt hăcuite în două părți egale care sunt depozitate astfel:
- Legile primordiale sunt păstrate la sediul pedeleului iar
- Adevărul Absolut despre viață și lume este apanajul pochilor, dar nu chiar toți din aceștia, ci numai cei electorali care și-au renovat besericile cu fonduri guvernamentale iar în viitor, în iunie și ăn noiembrie, vor păstori prostimea ortodoxă pe Calea neabătută a Adevărului tâlhăresc pedist!
(p.s. - ia mai du-te-n Pi**a mă-tii dacă nici acuma nu te-ai prins !
Proasto cu talangă!)
11.2  RE: .......... trimis de
( 2 mar 2012, 16:14:15
erată: „...și universul de la Apocalipsă.”
11.3  RE: .......... trimis de
( 2 mar 2012, 17:44:30
bv:))asa e preotii fac bani pe spatele prostilor ne zic sa tinem posturi si nuj ce da ei se indoapa in post cu ce apuca iar noi ii ajutam sa ne prosteasca
12.   :)) trimis de
( 2 mar 2012, 17:41:01
satanist nesatanist fetitzei mele ii e frica de biserica de preot s.a.m.d desi are 3 ani jumate eu vreau sa o dau la scoala la 5-6 ani si nu vreau sa faca mai multa religie decat ce e mai important nu m intereseaza religia nu o dau la calugarit in alte tari(franta)religia e permisa numai in biserici nu in scoli sau pe strazi.eu la liceu m rugam sa se scoata religia din programa e o ora in care copii pot sa se relaxeze sa mearga acasa sau cu prietenii numai prostii in religia asta ba a murit iisus ba nu a murit ba a inviat ba nu a inviat dar nimeni nu s-a gandit ca poate a fost in moarte cerebrala se poate si dupa 3 zile i-a trecut cine sa ii mai inteleaga.prostesc copii astia mici cu prostia lor de religie.in loc de excursii la biserici ar putea sa mearga la zoo sau la gradina botanica sau la o plimbare in aer liber,la muzee si altele
12.1  RE: :)) trimis de
( 3 mar 2012, 11:57:53
Uite ca noua programa da posibilitatea copiilor sa meraga cu colegii de clasa si la muzee , zoo, plimbari, prin programul "Scoala altfel".
12.2  RE: :)) trimis de
( 3 mar 2012, 14:14:45
Iuhuhu! o zis niculai ca o sa merg si io la scoala de dupa scoala ca sa fiu si io om cu carte ca eu nam fost la scoala si ma stie toata lumea ca sunt un bombalau.
acuma o sa-mi deie si mie diploma de absolvire a scolii de dupa scoala.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei