Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 feb 2012 - Anul XVII, nr. 39 (4944)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De două luni

A fugit împreună cu cei patru copii din casa soţului agresiv

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Din luna decembrie, o mamă din Gulia – Dolhasca, împreună cu cei patru copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 11 ani, a fugit de-acasă din cauza agresivităţii soţului. Adriana Prisacariu s-a săturat de bătăile şi umilinţele la care o supunea soţul ei. În aceste condiţii, femeia, în vârstă de 33 de ani, şi-a salvat şi copiii, care aveau parte de acelaşi tratament inuman din partea tatălui lor. Mama copiilor povesteşte că viaţa ei este departe de poveştile de iubire din basme. „Mă chinuiesc alături de copiii mei să duc traiul şi să evit să fiu maltrată de soţ. Asta înseamnă căsătoria la mine”, a spus femeia.

 

„Mă bătea de faţă cu copiii. Nici ei nu erau protejaţi”

Trecutul nu foarte îndepărtat al femeii alături de soţul ei scoate la iveală amintiri parcă rupte dintr-un film de groază. „Mă bătea de faţă cu copiii. Nici ei nu erau protejaţi”.
Maria, care are 11 ani, fetiţa cea mai mare a Adrianei, a rămas cu cicatrice pe o mână după ce, la vârsta de 2 ani, după cum povesteşte mama ei, „a fost opărită cu lapte fierbinte de tatăl ei. Nici până acum nu i-au trecut cicatricele şi are nevoie de operaţie. Fata nu poate să-şi folosească mâna în totalitate”.

 

Îndemnată de tată să se întoarcă la soţ

Ca să-şi salveze copiii şi pe ea din faţa furiei şi violenţei soţului, Adriana a ales să fugă de la domiciliul conjugal şi să se adăpostească în casa părinţilor ei. În urma unei anchete sociale efectuate luni, 13 februarie, de reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, s-a constatat „că mama, împreună cu cei patru copii, erau la bunici. Minorii sunt bine îngrijiţi, veseli, tocmai veniseră de la şcoală. Bunica, împreună cu mama copiilor, le pregătea prânzul. Locuinţa era curată şi era cald în cameră”.
Bunicul matern al copiilor le-a declarat asistenţilor sociali că şi-ar dori ca fiica lui, împreună cu nepoţii, „să se întoarcă la soţ”, considerând el că „situaţia conflictuală poate fi aplanată, deoarece ginerele este o persoană muncitoare şi interesată de copii”.
Adriana îşi aminteşte că tatăl ei a mers la poliţie de două ori pentru a o scoate din casă şi pentru a o alunga înapoi la soţ. Reprezentanţii Protecţiei Copilului Suceava au vorbit separat cu fiecare dintre cei patru fraţi, care au declarat că „atât tatăl, cât şi mama lor le aplică uneori pedepse fizice”.

 

Asumarea „răului” făcut soţiei şi copiilor

Soţul agresiv a fost invitat la o discuţie cu asistenţii sociali din care a reieşit că este conştient de faptul că „problemele apărute în familia lui sunt cauzate de consumul de alcool şi este decis să renunţe la băutură. Bărbatul a promis în faţa autorităţilor că va merge la Poliţia Dolhasca, unde va da o declaraţie cu privire la „asumarea propriilor fapte şi pentru a-şi lua angajamentul că nu va mai fi violent cu soţia sa şi cu cei patru copii”.

 

O mână de ajutor!

Adriana Prisacariu, mama copiilor, a spus că este dispusă să revină la domiciliul conjugal, doar dacă „el va face dovada respectării angajamentelor luate”.
Femeia a spus că înainte de a lua decizia de a se întoarce alături de soţ se va consulta şi cu sora ei din Braşov, care i-a deschis femeii un cont la CEC Bank, în oraşul Dolhasca (cont lei: RO59CECESV2208RON0897500, cont euro: RO65CECESV22B2EUR0897494), pentru ca oamenii cu suflet mare să o ajute să-şi crească copiii în siguranţă, să poată să-şi opereze fetiţa la mâna opărită şi să nu stea la mila vecinilor.

 

Nici unul dintre soţi nu vrea să-şi dea copiii la stat

Ambii soţi, după cum ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, Liviana Enea, „au fost informaţi că pot beneficia de servicii de consiliere din partea Protecţiei Copilului. De asemenea, li s-a spus că menţinerea unui climat agresiv afectează în mod sever buna dezvoltare a copiilor, acest lucru putând duce la nevoia copiilor de a fi luaţi din familie, tocmai pentru a nu le fi pusă în pericol buna dezvoltare. Ambii părinţi au declarat că nu sunt de acord cu instituirea unei măsuri de protecţie specială pentru copiii lor”.
Familia beneficiază de ajutor social de la Primăria Dolhasca şi de alocaţie de susţinere a familiei. Cei patru fraţi, dar şi părinţii lor vor fi incluşi în programe de consiliere şi vor fi monitorizaţi atent atât de autorităţile locale, cât şi de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.

 

Sfatul psihologului

Psihologul Sabine Molocea Bordeian, de la Serviciul Evaluare Complexă Copii, din cadrul Protecţiei Copilului Suceava, ne-a explicat că „dacă un copil va trăi în tensiune, certuri, jigniri sau chiar lovituri, acestea vor fi şi instrumentele lui de relaţionare cu cei din jur. Copiii sunt imitatori extraordinari. Nu numai că micuţul imită în mod inconştient comportamentul părinţilor săi, dar îşi impregnează şi atmosfera din casă: amicală şi cooperantă, ostilă sau de convenienţă. Atmosfera căminului este baza a tot ceea ce au şi singura realitate la care se pot astfel raporta, în prima parte a vieţii lor. Este, deci, sarcina părinţilor să supravegheze această ambianţă, cât şi modelele specifice pe care le furnizează”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A fugit împreună cu cei patru copii din casa soţului agresiv.
 Vizualizări articol: 709 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
A fugit împreună cu cei patru copii din casa soţului agresiv4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei