Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 ian 2012 - Anul XVII, nr. 10 (4915)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Perspective sumbre

Suceava, lovită de o secetă cum n-a mai fost de zeci de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Seceta care se resimte în judeţul Suceava de luni de zile a atins cote alarmante. Specialiştii din domeniu nu îşi mai aduc aminte de o perioadă atât de lungă de lipsă aproape totală de precipitaţii şi spun că pentru a se reface deficitul crunt de umiditate este nevoie de mari cantităţi  de zăpadă. În unele cazuri, cotele râurilor sunt aproape de debitele minime istorice, iar unele fântâni au secat. Lipsa de apă este însă cea mai vizibilă în agricultură.
 

Ultimele căderi importante de precipitaţii au fost tocmai în luna august a anului trecut, după care au mai fost ploi, însă reduse cantitativ,  în septembrie. Lipsa ploilor de toamnă, cumulată cu lipsa zăpezii, iarna, cel puţin până acum, a dus la situaţia limită din prezent.
Măsurătorile hidrologilor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava arată că în multe zone din judeţ pânza freatică a scăzut chiar şi cu un metru şi jumătate, cu precădere în partea de est a judeţului. La staţiile hidrometrice unde se fac măsurători debitele se apropie de minimele istorice. De exemplu, pe râul Siret, debitul din 12 ianuarie a fost de 2,07 metri cubi pe secundă, în condiţiile în care minima istorică este de 1,66 metri cubi pe secundă.
Un alt exemplu, pe râul Suceava, la punctul de măsurare de la Brodina, debitul este de 0,500 metri cubi pe secundă, în timp ce minima istorică, tocmai din 1967, este de 0,470 metri cubi pe secundă.

 

Culturile de toamnă, însămânţate doar pe o treime din suprafeţe  

Situaţia însămânţărilor de toamnă şi a lucrărilor de arătură, foarte slabă, spune totul despre cât de mult ne afectează seceta.
Inginerul agronom Vasile Tofan, specialist din cadrul Direcţiei Agricole Suceava, a declarat: „Suprafaţa programată pentru a fi însămânţată era între 22 şi 24 de mii de hectare, însă anul acesta cu eforturi s-au semănat grâu, secară şi triticale pe 8.707 hectare”.
Însămânţările s-au făcut cu mari eforturi şi foarte târziu, abia prin luna noiembrie, în condiţiile în care din cauza secetei s-a arat foarte greu.

 

Cerealele nu au răsărit în proporţie mulţumitoare  

Din cauza secetei, până în prezent doar aproximativ 24% din cerealele cultivate au răsărit complet, în timp ce pe aproape jumătate din terenuri se înregistrează doar o răsărire parţială. Pe restul suprafeţelor, cerealele nu au răsărit încă deloc.
Agronomul Vasile Tofan spune că nu a mai întâlnit o asemenea secetă, în toată cariera sa.
„Eu, care am 35 de ani de agronomie şi care am făcut, în majoritatea timpului, efectiv câmp, nu am întâlnit nici o toamnă aşa de secetoasă, în aşa hal încât să nu putem semăna culturile de toamnă”, a mărturisit Tofan.       

 

„Se ară foarte greu, rupem utilajele....”

Micii cultivatori sunt cei mai afectaţi, mulţi renunţând să-şi mai are terenurile în toamnă, în timp ce fermierii mari, care lucrează sute de hectare, fac eforturi să combată seceta şi să lucreze în continuare.
Gheorghe Abogătoaie, un fermier care lucrează în jur de 700 de hectare de teren în Plopeni-Salcea, ne-a declarat: „Se ară foarte greu, rupem utilajele.... Eu am arat în proporţie de 99% suprafaţa de 700 de hectare, dar sunt fermieri care nu au arat. Aici, în Plopeni, jumătate, minimum 40%, nu a arat”.
Cum pământul este bocnă, lucrările de arătură au fost greu de executat, au necesitat mai mult combustibil şi implicit au fost mai scumpe. Aşa se face că mulţi au renunţat la agricultură, cel puţin până când va trece seceta.

 

Secetă înseamnă preţuri mai mari la produse agricole  

Gheorghe Abogătoaie este totuşi optimist. Speră că va ninge consistent şi se va aşterne un strat gros de zăpadă. Acesta ar asigura ceva umiditate, dar mai ales ar proteja grâul răsărit de ger.
În toamnă, Abogătoaie a însămânţat în jur de 80 de hectare de teren cu grâu, 30 cu orzoaică şi 40 de hectare cu secară.
Seceta se va simţi şi în buzunarul cumpărătorului de produse agricole. De altfel, deja se simte.
„Am dat kilogramul de grâu cu 0,80 de lei, iar acum preţul a crescut la 1,20 de lei. La cartof nu se simte, pentru că s-au făcut mulţi anul trecut”, a explicat fermierul.
Creşterile de preţ nu sunt încă foarte vizibile din cauza faptului că anul trecut a fost, per ansamblu, unul cu producţii bune, însă pe termen lung seceta de acum se va resimţi probabil puternic.
Din cauza secetei, fântânile sunt şi ele pe „avarie”.
Mihai Gâză, un localnic din Plopeni, ne-a declarat: „Din septembrie nu a mai plouat deloc. La Botoşani au secat deja fântânile, şi la mine am dat drumul la lanţ de tot, abia dacă mai am jumătate de metru de apă în fântână”.
Oamenii sunt totuşi oarecum optimişti şi speră că ninsorile ce vor cădea de acum încolo şi mai spre primăvară ploile vor readuce solul la un nivel de umiditate bun, care va permite măcar o campanie de primăvară reuşită.    

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava, lovită de o secetă cum n-a mai fost de zeci de ani.
 Vizualizări articol: 2866 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.95/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 19 voturi
Suceava, lovită de o secetă cum n-a mai fost de zeci de ani4.9519

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   POPA O REZOLVA trimis de
(14 ian 2012, 11:10:11
sa scoata popa moastele "sfinte" ca sa ploua!! sau icoana facatoare de minuni...si sa faca minunea..de a disparea seceta..simplu nu??
1.1  RE: POPA O REZOLVA trimis de
(14 ian 2012, 14:59:09
da ..da sa scoata moastele sfinte poate scapam si de basel si de basisti..
2.   Sfântul Ilie e supărat trimis de
(14 ian 2012, 11:27:56
Ce crezi,Lukane că nu vor ieși?E un motiv foarte bun de a prosti lumea, de care ei vor profita.Dar știi când vor ieși?Când prognozele meteo vor anunța acest lucru.Minune vor striga cu toții!
3.   La obiect... trimis de
(14 ian 2012, 11:42:08
In loc sa scrieti comentarii la obiect voi bateti campii si va legati de cele sfinte...intr-adevar fiecare e liber sa scrie ce doreste (fara a-i leza pe ceilalti) ca doar traim intr-o tara democratica...
3.1  RE: La obiect... trimis de
(14 ian 2012, 12:05:26
Daca tu intelegi ca a face agricultura ca la loterie e democratie, atunci nu ma mai mira nimic. Cat de putina apa era, prin acumulari si irigari se puteau acoperii destule suprafete. Acum tehnologia a evoluat si motopompe cu sisteme de irigare sunt ca.ca.lau. Dar nu e mai usor sa nu faci programe si eventual ceva bani sa se duca aiurea pe la partii, parcuri si alte minuni? Nu cred ca europenii nu aveau programe cu fonduri nerambursabile, dar cum naiba sa faci ca tot de structura guvernului dai.
4.   * trimis de
(14 ian 2012, 11:45:35
Apocalipsa (până la urmă) e o chestie .. individuală
Se referă la “mase” dar e trăită .. personal
Dovada ? nu văd în Biserici îmbulzeală
Văd ( mai degrabă) că a crescut “actul suicidal”

Văd şi simt (ca fiecare) pe zi ce trece,tot mai des
Că ispăşirea-i colectivă , mântuirea .. individuală
Nu ştim multe deşi la Informaţie avem acces
Şi încă mai aşteptăm să ne pice “bunăstarea”-n poală

Trăim împreună dar nu suntem amestecaţi
Suferim împreună dar ne doare .. individual
Lichidul vremurilor ne-a adus în starea de : dizolvaţi
Fiindu-ţi ciudă că n-ai şi tu “tratament preferenţial”

( Nici cel de lângă tine n-are , tu crezi că are
Fiindcă nu-ţi spune ţie atunci când pe el îl doare )
5.   La obiect trimis de
(14 ian 2012, 11:49:41
Mai vedem la toamnă cum stăm cu mafia grâului,să văd atunci cum îți bagă popa grâu în sac.
6.   Pt. abcdar trimis de
(14 ian 2012, 12:51:42
fa-ti un bine cretinule si SPINZURA-TE nu mai chinui lumea cu ineptiile tale!
Chiar ai senzatia ca ceea ce scrii seamana a poezie, pamflet sau ceva liric?
Te inseli, sunt cretinatati pe care le insiri fara noima, D O B I T O C U L E!11
7.   Corect trimis de
(14 ian 2012, 13:09:39
sa scoata ciolanele ....... sa incinga un foc pe esplanada centrală si sa juace ...dansul ploi...puate ceva norisori de fum imprastiati cu paturica vor aduce ploaia....:))
8.   Corect trimis de
(14 ian 2012, 13:47:46
lukanu & fantomas au dreptate,la citi sfinti, moaste si .......prosti avem ar trebui si criza sa dispara.
9.   Abcdar trimis de
(14 ian 2012, 13:50:02
+ 10
9.1  RE: Abcdar trimis de
(14 ian 2012, 14:27:55
mulţumesc .
p.s. ştiam că Suceava mea nu-i trepanată ( gen Foxman)
9.2  RE: Abcdar trimis de
(14 ian 2012, 14:53:26
Aici nu e vorba de trepanatie ci de lobotomie.
9.3  RE: Abcdar trimis de
(14 ian 2012, 15:40:47
Ooo nu , nu prietene . Vrei să spui că foxman (de ex.) 'nainte de Era Băsistă era o persoană "cu boii la căruţă" ? să fim serioşi winking .. nu , nu .. e trepanaţie® !happy
9.4  RE: Abcdar trimis de
(14 ian 2012, 16:04:43
A, am inteles, mata vrei sa-i recuperezi. Slabe sanse, in orice turma ai sa vezi ceva cornuta. Din pacate base n-a inteles si ia leapsa ca ceasca. Sunt cateva conditii sa ai acest popor, nu umbla la mancarea saracului, la sanatatea poporului si la stiinta lui.
10.   Inconstienti trimis de
(14 ian 2012, 14:32:19
Pentru lucanu,fantomas,alex12,elyas:D nu va ploua 3 ani si jumatate ca pe vremea SF.Ilie(Doamne fereste)veti roade opinci ,va veti musca limba si veti linge tarana.Veti dori ajutorul Sfintilor sa se roage pentru voi ,dar nu-l veti primi.
11.   INTREBARI,INTREBATOARE DE WEEK END trimis de
(14 ian 2012, 14:47:33
UNDE AM MAI INTALNIT OARE NUMELE DE TOFAN?
IN ,,LISTA SECRETA A AGAMANILOR'' SAU IN ,,PROFITORII'',ATUNCI CAND A FOST SECATUIT FPS-UL CA SI INTREAGA REPUBLICA DEALTFEL?
NUMAI ASA,JAFUL SILVIC,FACE DIN ABOGATOAIE, UN FEL DE ASARACITEI!
CONTINUATI CU FURATUL PADURILOR,DAR AVETI IN VEDERE SI ACHIZITIONAREA DE CAMILE.
VA VOR FI NECESARE.
12.   3 Ion trimis de
(14 ian 2012, 14:55:48
Tu dacă nu ai văzut nici măcar trenul,poți continua să faci agricultură cu săpăliga ta de lemn.Există locuri pe pământ unde se face agricultura adevărată nu loz în plic.Acolo oamenii fac ceva concret nu așteaptă mila Domnului.Putoarea tot putoare rămâne,am mai spus-o și cu altă ocazie iar tu faci parte din această categorie.
12.1  RE: 3 Ion trimis de
(14 ian 2012, 15:12:09
Ar trebui macar astia care se ocupa cu turismul agra,r zis agricultura, ca una e stratul freatic, cel din care sunt alimentate majoritatea fantanilor, si stratul acvifer, care depinde in mare natura de structura solului si al padurilor. Stratul acvifer se afla deobicei la adancimi mai mari de 40 de metri.
13.   Pentru cei nascuti din maimuta - gen lukanu..... trimis de
(14 ian 2012, 16:00:03
Maimute.lor,voi cei care sunteti fatati din intamplare pe acest pamant si nu stiti pe ce lume traiti de unde veniti si unde mergeti,banuiesc ca nici prea multa scoala nu aveti ci doar va dati cu parerea ca sa va aflati in treaba. Observ ca la orice comentariu al vostru va luati de Dumnezeu , de crestini si de biserica. Sunteti ca dr.acii care lupta si lupta doar vor reusi. Va inselati amarnic.Si daca exista Dumnezeu voi ce veti face atunci? Mai degraba nu v-ar fi f.atat maimutica voastra ci ar fi facut langa un gard.
13.1  RE: Pentru cei nascuti din maimuta - gen lukanu..... trimis de
(14 ian 2012, 16:14:25
Sa,mi  ☭ ciorapii fraiere si tu si tot neamu tau de cimpanzei!! Cine a zis ca Dumnezeu nu exista?? Exista..dar nu in ciolane si icoane facatoare de minuni care ingrasa burtile pochilor... Insa biblia scrie..sa nu faci chip cioplit..si sa nu te inchini la alti Dumnezei in afara de mine..asa cum faceti voi prostilor...va rugati la ciolane sa dea ploaie si la icoane.. radeti de canibali...dar nu va vad departe
13.2  RE: Pentru cei nascuti din maimuta - gen lukanu..... trimis de
(14 ian 2012, 16:23:21
Sincer, acum aperi ceva care inca nu a prins forma aici. FORMA DE CARE AMINTESTI NU SE VEDE, STA SA VINA CEL DE SUS. Cu parere de rau, biserica o sa fie ultima, e ceea care te sfinteste si aduna turma dupa haos. Ti se pare corect ca unul care slujeste sa se foloseasca de tine, sau sa fie o pilda. Nu mai jigni lumea, fiecare a spus dupa mintea lui, mi-ar fi usor sa te duc la origini, dar fac un pacat.
13.3  RE: Pentru cei nascuti din maimuta - gen lukanu..... trimis de
(14 ian 2012, 16:32:50
lukane ai uitat sa pomenesti usile de garaj de la cacica ,crucile aparute in cartofi....:) chipul asa zisului isus ,pe un copac de la marginea drumului, feciuara maria...:)))) de pe geamul nespalat de ani buni....zic feciuara ,ca doar samanta o fi fost culeasa si carata in gaurica de musca , degetul.....inelar....cel facator de minuni al sfantului,, CASANOVA,,..:))) idioti cu drepturi depline
14.   Amandoi din Plopeni trimis de
(14 ian 2012, 16:49:35
Un articol scris din casa, intre vecini.
Uitati-va afara a inceput sa ninga.
14.1  RE: Amandoi din Plopeni trimis de
(14 ian 2012, 17:04:44
haideti sa vedem cum ninge .. impreuna ! LA ORA 18 IN FATA PREFECTURII
15.   Miroase trimis de
(14 ian 2012, 18:00:10
...ptiu ...ce miroase a sectari nespalati !!!!!!!!!!!
16.   Ticalosii, salcamii si bunul Dumnezeu trimis de
(14 ian 2012, 18:34:05
pur si simplu mi-e sila de ticalosii sectanti mancatori de cckt. care era subiectul acestui articol ''atei pocaiti'' si fara bun simt? umblati cu batice pe cap sa nu vi se vada coarnele si vorbiti fara minte, jignind cele sfinte pt ca n-ati inteles nimic niciodata.
Hristos a venit in lume spre indreptarea pacatului. Maica Domnului impreuna cu toti sfintii mijlocesc catre Dumnezeu pt noi pacatosii si pt indreptarea noastra.Hristos a lasat pe pamant una singura adevarata credinta si religie: crestina-ortodoxa!
de cate sute de ani mai aveti nevoie ''ticalosilor'' pt a intelege ca nu e bine sa jigniti pe Dumnezeu? si cat va ma indura Dumnezeu pacatele noastre?

a beneficia de democratie nu inseamna a arata ca esti incult, pervers, necredincios sau nesimtit.

referitor la seceta...
salcamii nu mai incap in pepiniere!
puneti mana de la mana si plantati sute si mii de salcami pe toate coclaurile pe care cresc balarii si pe care nu se poate face agricultura.rugati apoi pe bunul Dumnezeu ca munca voastra sa nu fi fost in zadar si sa se prinda toti copacii
dupa asta nu se va mai plange nimeni de vreo seceta, va garantez.
17.   Marius cel sfant trimis de
(14 ian 2012, 20:17:52
Sper sa te vad spanzurat de un salcam,porc de sectant ce esti.Mananci cam mult rahat necantarit pe acest forum.
18.   Sa scoata pe sfantu! trimis de
(14 ian 2012, 20:35:15
Sa scoata ciolanele lu sfantu din beserica si sa faca o procesiune, tate babele sa posteasca negru da dimineata si sa traga clopotele!
19.   Tuturor buruienilor cu batik trimis de
(14 ian 2012, 21:03:53
lupi in piei de oaie, antihristilor, v-au crescut atat de mult coarnele ca au iesit mult din batice si-au ajuns sa zgaraie net-ul. degeaba va ascundeti dupa tastatura...copitele voastre va dau de gol.
lasati bucovina in pace,lasati biserica crestin-ortodoxa a Mantuitorului Iisus Hristos si mutati-va direct in iad...sau daca nu, crestinati-va si cereti iertare preotilor pe care nu aveti dreptul sa-i huliti,si apoi treceti de urgenta la plantat salcami!

din cauza secetei morale au rasarit buruienile necredintei.
19.1  RE: Tuturor buruienilor cu batik trimis de
(14 ian 2012, 21:50:46
:)) atat de greu iti este sa intelegi ca religia sa nascut din frica fenomenelor naturale dar totusi inexplicabile acu 2000 de ani? In ziua de azi nu cred ca exista cineva ( cu exceptia ta binenteles)sa creada ca pe nori sede sf ilie si tuna si fulgera..:))Esti cu siguranta produsul vestitei secti de teologie de la fostu grup ind nr 2 producatoare de idioti pe banda rulanta
20.   Ptr.Alex 112 trimis de
(14 ian 2012, 22:22:30
Se vede ca esti coborat din copaci ca bubui de atata carte.Pune mana si mai citeste uranguta.nule Religii exista si astazi desi fenomene naturale sunt. Dar maimutele nu mai devin oameni,afara de cazul tau.
20.1  RE: Ptr.Alex 112 trimis de
(14 ian 2012, 22:54:31
Tu esti in stare sa citesti...?..Se observa de la distanta ca ai un coieficient peste medie.Din pura curiozitate dormi cu Sandra braun sub perna?
20.2  RE: Ptr.Alex 112 trimis de
(15 ian 2012, 00:01:59
coeficient nu coieficient, greu cu limba romana, ce sa-i faci

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei