Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 ian 2012 - Anul XVII, nr. 5 (4910)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Facilităţi

Firmele pot solicita pe tot parcursul anului să nu mai plătească TVA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Firmele sucevene care în cursul anului trecut au realizat o cifră de afaceri mai mică de 35.000 de euro pot solicita scoaterea din evidenţa plătitorilor de TVA. Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, Petrică Ropotă, a declarat că noile modificări aduse Codului Fiscal dau posibilitatea agenţilor economici să beneficieze de această facilitate pe tot parcursul anului. Petrică Ropotă a explicat că posibilitatea scoaterii din evidenţa plătitorilor de TVA pentru firmele care nu au depăşit plafonul de 35.000 de euro exista şi anul trecut, însă odată cu noile modificări ale Codului Fiscal, firmele pot solicita acest lucru în fiecare lună a acestui an. „Ţin să precizez că aceste modificări fac parte dintr-o serie de noi măsuri pentru sprijinirea contribuabililor. Şi anul trecut a existat această măsură care dădea posibilitatea firmelor să solicite anularea înregistrării în scopuri de TVA. Astfel, până acum agentul economic trebuia să depună o cerere în acest sens o singură dată pe an, până pe data de 20 ianuarie, iar scoaterea din evidenţă începea cu data de 1 februarie”, a precizat directorul DGFP Suceava.
Petrică Ropotă a precizat că în urma modificării prevederilor Codului Fiscal, cererile pentru scoaterea din evidenţa plătitorilor de TVA se pot depune şi în cursul anului, în primele zece zile ale fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de contribuabil. „Practic, pentru firmele care au perioadă fiscală luna, cererile pot fi depuse în fiecare lună. Firmele care au perioada fiscală trimestrul, pot depune cererile în luna următoare finalizării trimestrului, însă doar în situaţia în care îndeplinesc condiţiile solicitate prin lege”, a mai spus Petrică Ropotă.

 

Firmele nu trebuie să-şi facă ajustările de TVA

Potrivit noilor prevederi ale Codului Fiscal, firmele înregistrate în scopuri de TVA care în cursul anului precedent nu au depăşit plafonul de scutire, de 35.000 de euro, sau cel determinat proporţional cu perioada rămasă până la finele anului pentru agenţii economici înfiinţaţi în cursul anului, pot solicita scoaterea din evidenţa plătitorilor de TVA. Firmele pot beneficia de această facilitate pe tot parcursul anului doar în situaţia în care la data solicitării nu au depăşit plafonul de scutire pentru anul în curs, calculat proporţional cu perioada care a trecut de la începutul anului, fracţiunea de lună considerându-se o lună calendaristică întreagă.
Solicitările pentru scoaterea din evidenţa plătitorilor de TVA se depun la organele fiscale de care aparţin agenţii economici. Scoaterea din evidenţa plătitorilor de TVA va fi valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA.
„Excepţia care se aplică în acest an şi care este foarte atractivă pentru contribuabili se referă la faptul că cei ce vor solicita scoaterea din evidenţa TVA nu vor trebui să îşi facă ajustările de TVA. Pe scurt, atunci când achiziţionează bunuri, firmele beneficiază de deducerea TVA prin decont şi eventual rambursare. În mod normal, la scoaterea din evidenţă, pentru bunurile achiziţionate, corespunzător părţii neamortizate, ei trebuie să repună acel TVA dedus şi să îl plătească. Pentru acest an se face excepţie, iar acest lucru este în mod sigur o facilitate pentru firme”, a încheiat directorul DGFP Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Firmele pot solicita pe tot parcursul anului să nu mai plătească TVA.
 Vizualizări articol: 857 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Firmele pot solicita pe tot parcursul anului să nu mai plătească TVA3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei