Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 ian 2012 - Anul XVII, nr. 4 (4909)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

De Bobotează

Singura cruce de gheaţă din Fălticeni, la biserica din curtea spitalului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preotul Constantin Pavel, de la Biserica Sf. Pantelimon din incinta Spitalului Municipal Fălticeni, a pregătit pentru slujba de Bobotează de ieri o cruce de gheaţă pe care a aşezat-o pe o masă tot din gheaţă. Crucea a fost montată în seara ajunului Bobotezei, dar care din cauza temperaturii ridicate nu va rezista foarte mult.

La Fălticeni, toate bisericile au fost arhipline la slujba oficiată cu ocazia prăznuirii Botezului Domnului, iar la finalul slujbei religioase preoţii şi consilierii parohiali au împărţit agheasma din vasele mari cu cana sau au ales varianta butoiului cu robinet. Ca şi în anii precedenţi, cea mai bună variantă a fost ca enoriaşii să aibă propriile căni de sticlă cu apă, evitând astfel îmbulzeala.

Până anul trecut, crucea de gheaţă era construită în faţa Bisericii Adormirea Maicii Domnului, în capătul Aleii Pietonale, gheaţa provenind din apele îngheţate ale iazului Şomuz. În acest an, în lipsa gheţii de pe iaz, nu a mai fost posibilă construcţia crucii mari de gheaţă. Mulţi dintre cei care în anii anteriori treceau pe strada Republicii se opreau în faţa bisericii pentru a lipi o monedă pe crucea de gheaţă în timp ce-şi puneau o dorinţă. Oamenii cred că, dacă banul se lipeşte de prima dată, dorinţa se va îndeplini, iar dacă vei lua moneda de pe cruce vei avea un an plin de ghinion.

Cei care au dorit să-şi încerce în acest an norocul şi au încercat să lipească monede pe crucea de gheaţă, au fost dezamăgiţi, pentru că bănuţii nu s-au lipit.

La Biserica Sf. Pantelimon, unii credincioşi au venit şi de la alte biserici cu sticle deja pline de agheasmă, vrând neapărat să ia apă sfinţită şi de la crucea de gheaţă, unii să se închine cu mare evlavie, alţii să atingă hainele de crucea de gheaţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Singura cruce de gheaţă din Fălticeni, la biserica din curtea spitalului.
 Vizualizări articol: 2068 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 3 voturi
Singura cruce de gheaţă din Fălticeni, la biserica din curtea spitalului3.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei