Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 dec 2011 - Anul XVI, nr. 302 (4900)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Obicei străvechi

Polonezii din Bucovina şi-au făcut urări de bine înainte de Crăciun

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Moment festiv ieri pentru comunitatea polonezilor din Bucovina. Zeci de persoane din diferite sate, dar în special din municipiul Suceava, au participat la împărţirea opłatek-ului şi apoi la o masă cu bucate tradiţionale. Pe lângă etnicii polonezi, la acest eveniment au participat şi oficialităţi locale: preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, subprefectul Angela Zarojanu, precum şi consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko.

În cuvântul său de început, deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, a ţinut să le spună celor prezenţi că este o zi specială pentru întreaga comunitate a polonezilor şi asta deoarece Crăciunul este o sărbătoare a familiei.

„Încercăm să păstrăm toate tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti şi să fim prezenţi cât mai mult în viaţa comunităţii locale din judeţul Suceava. La această masă cu bucate tradiţionale am dorit să adunăm măcar o parte din polonezii care trăiesc în Bucovina, dar şi membrii ai celorlalte naţionalităţi care trăiesc în zonă”, a spus Ghervazen Longher.

De altfel, după ce au vorbit şi reprezentanţii autorităţilor locale, preoţii prezenţi la restaurantul „Gloria” din Suceava, în frunte cu părintele Iosif Păuleţ, decanul Decanatului de Bucovina, au rostit „Tatăl Nostru”, mai întâi în limba română, apoi în poloneză şi germană, iar în final în ucraineană.

 

Noul album al Bucovinei, cadou pentru Uniunea Polonezilor

După ce a mulţumit pentru invitaţie, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a mărturisit că se simte onorat să facă parte din această mare familie a Bucovinei şi din rândul căreia face parte şi comunitatea poloneză. Gheorghe Flutur a oferit şi un cadou preşedintelui Uniunii Polonezilor din România, respectiv Noul album al Bucovinei. Este un album cu texte şi imagini editat în patru limbi şi care a mai fost oferit şi consulului general al Ucrainei la Suceava.

La rândul său, primarul Ion Lungu a ţinut să precizeze că a rămas impresionat de modul în care polonezii din Bucovina reuşesc să-şi păstreze obiceiurile şi tradiţiile. „Noi, românii, avem ce învăţa de la comunitatea dumneavoastră şi sper să păstrăm şi pe mai departe aceleaşi relaţii foarte bune existente acum”, a spus Lungu.

La final, tinerii etnici polonezi îmbrăcaţi în costume tradiţionale au interpretat câteva din cele peste 300 de colinde care s-au păstrat de sute de ani.

 

Ce este opłatek

Opłatek este un fel de azimă care se împarte în fiecare familie în seara din Ajunul Crăciunului. Cu această ocazie se fac urări reciproce, tradiţia fiind păstrată de sute de ani, la fel ca şi cea a mesei cu mâncăruri poloneze de post din seara de Ajun. „De obicei, se servesc 12 tipuri de mâncare de post, începând cu grâu amestecat cu nucă şi miere şi până la borş roşu de sfeclă şi cu urechiuşe sau mâncăruri din peşte şi urechiuşe umplute cu varză sau hribi”, a mărturisit Stanislawa Iachimovschi, preşedintele de onoare al Uniunii Polonezilor din România.

Potrivit tradiţiei, în ziua din Ajunul Crăciunului se merge din casă în casă cu un brăduţ neîmpodobit şi se adresează urări, iar la miezul nopţii întreaga comunitate merge la biserică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Polonezii din Bucovina şi-au făcut urări de bine înainte de Crăciun.
 Vizualizări articol: 1262 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 4 voturi
Polonezii din Bucovina şi-au făcut urări de bine înainte de Crăciun3.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei