Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 dec 2011 - Anul XVI, nr. 302 (4900)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   34 imagini |   ø fişiere video

Mesageri culturali

Autenticitatea costumelor populare şi generozitatea colindătorilor din Râşca i-au cucerit pe elveţieni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Generozitatea şi autenticitatea românilor, ale colindătorilor din Râşca, i-au surprins în mod plăcut pe elveţieni. În acest an, mesagerii români ajunşi în Ţara Cantoanelor au fost membrii Grupului vocal bărbătesc „Flori de măr” din Râşca, ce au susţinut, duminică seară, pe 11 decembrie, un spectacol special doar pentru publicul elveţian, în localitatea Prangins, din cantonul Vaud.

Chiar dacă nu înţelegeau româneşte, elveţienii au aplaudat după fiecare colindă interpretată de colindătorii din România, apreciind calităţile vocale ale coriştilor. Cel mai încântaţi au fost de tradiţiile şi obiceiurile de Anul Nou, care, spre surprinderea lor, se păstrează în satele româneşti. Un moment special a fost creat şi de unul dintre corişti, studentul Cristian Leţ, care a interpretat la vioară câteva fragmente din piese clasice, inclusiv Balada lui Ciprian Porumbescu.

 

Elveţieni, în costume de urs şi capră

După ce au ascultat concertul de colinde, într-o biserică protestantă din Prangins, cu o acustică deosebită, românii au fost invitaţi într-o altă sală pentru a juca ursul, capra, hora moldovenească şi pentru a-i ura pe elveţieni de An Nou. Costumele populare autentice, unele cu o vechime de peste un secol, instrumentele muzicale tradiţionale, pe care colindătorii le-au adus din România, dar şi costumele cu care au fost îmbrăcate personajele mitice (ursul, capra) i-au cucerit pe elveţieni. Ei au cerut să li se dea cu împrumut cojocul de urs sau veşmântul căpriţei, covorul colorat atârnat pe coarne de cerb, pentru a se fotografia, pentru a le atinge şi pentru a se documenta despre vechimea lor şi despre meşterii care le-au confecţionat. Seara româno-elveţiană s-a prelungit mult în noapte, cu dans, cu muzică românească, cu veselie, la un pahar de vin, spre încântarea celor prezenţi. Printre elveţieni s-a aflat şi o familie de români, plecată de peste 60 de ani din România. Pentru că au aflat că unul dintre soţi a împlinit 80 de ani, colindătorii din Râşca i-au cântat tradiţionalul „La mulţi ani”, spre încântarea sărbătoritului.

 

„Deşi nu au aşa multe posibilităţi materiale, românii sunt foarte generoşi, prietenoşi, veseli”

Surprinşi că mai există la români păstrate din vechime obiceiuri specifice Anului Nou, elveţienii au avut cuvinte de laudă la adresa românilor, pentru autenticitate şi pentru generozitatea de a oferi şi altor popoare din bogăţia şi spiritualitatea lor. Aceleaşi aprecieri le-au fost adresate românilor şi de Geo Dupont, de la primăria din Begnins, care s-a ocupat de cazarea românilor în localitatea Begnins. Atât ea, cât şi alţi elveţieni, printre care şi medicul Diseres, care a vizitat România, în repetate rânduri, în special Transilvania, au aplaudat evoluţia grupului din Râşca, atunci când, în ultima seară de şedere pe pământ elveţian, colindătorii din Ţara de Sus i-au colindat pe elveţieni şi le-au oferit un mic suvenir românesc (un vas de ceramică de Marginea, un prosop ţesut cu modele româneşti, o sticlă de vin românesc, personalizat cu numele grupului „Flori de măr”). Medicul Diseres a spus: „deşi nu au aşa multe posibilităţi materiale, românii sunt foarte generoşi, prietenoşi, veseli şi nu şi-au pierdut autenticitatea”.

 

Popas de suflet în Italia

Până să ajungă în Elveţia, unde, în perioada 7 - 14 decembrie, Grupul „Flori de măr” a susţinut mai multe spectacole pentru diaspora, dar şi pentru elveţieni, membrii grupului s-au oprit în nordul Italiei, într-o localitate de munte, Bognanco, aproape de graniţa cu Elveţia, dar la circa 200 de kilometri de Lausanne, unde mai mulţi români din Râşca şi Bogdăneşti şi-au găsit locuri de muncă. Printre aceşti români plecaţi peste hotare să îşi facă un viitor, l-am întâlnit şi pe Adrian Loluţă, din Râşca.

El, alături de un alt român plecat în Italia împreună cu familia, Mihai Afilipoie, fac parte din Grupul „Flori de măr”. Pentru că au aflat de turneul în Elveţia, pe care urmau să-l facă colegii lor din Râşca, cei doi români au dorit să-i însoţească şi să cânte împreună cu ei în spectacole. Ajungând la locul stabilit, pentru a-i lua pe cei doi români în drumul spre Elveţia, Adrian Loluţă i-a invitat pe toţi coriştii la o agapă frăţească, cu preparate de post, masă care „a căzut” foarte bine după un drum lung şi obositor. Printre cei care l-au ajutat pe Adrian să transforme o cină obişnuită într-o masă deosebită, emoţionantă, au fost şi soţia acestuia, dar şi alţi români care lucrau în zona Bognanco (Mihai Mitocaru, Ionuţ Mitocaru, Mihăiţă Chirilă).

Chiar dacă mai erau câteva sute de kilometri până la destinaţie – Geneva – Begnins - neobosiţii colindători din Râşca le-au prezentat românilor care lucrează departe de casă o mică parte din programul concertului de Crăciun, ceea ce i-a emoţionat, mai ales că vor face sărbătorile de iarnă printre străini. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autenticitatea costumelor populare şi generozitatea colindătorilor din Râşca i-au cucerit pe elveţieni.
 Vizualizări articol: 2113 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Autenticitatea costumelor populare şi generozitatea colindătorilor din Râşca i-au cucerit pe elveţieni5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei