Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 dec 2011 - Anul XVI, nr. 301 (4899)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Între viaţă şi moarte

A mâncat tobă şi acum e în stare gravă la spital

Un bărbat în vârstă de 27 de ani din Moldova Suliţa a ajuns în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, fiind diagnosticat cu botulism. Asta după ce a mâncat o bucată de tobă de porc, deşi aceasta avea un gust neplăcut. În prezent şi ceilalţi membri ai familiei sunt sub supravegherea medicului de familie. Starea bărbatului, care a fost transportat la un spital din Iaşi, este critică, medicii ţinându-l sub strictă observaţie.

 

Bărbatul, împreună cu familia sa, a mâncat în cursul zilei de 13 decembrie o bucată de tobă de porc, preparată la ei în gospodărie. Avea un gust ciudat, astfel încât ceilalţi membri ai familie, printre care şi copilul acestora, au refuzat să mai mănânce, însă bărbatul de 27 de ani a consumat o cantitate destul de mare din preparatul din carne.

Încă din cursul nopţii şi a doua zi i-a fost rău, prezentând simptomele specifice unei viroze, cu greţuri, vărsături şi febră, motiv pentru care pe data de 14 decembrie a mers pe picioarele sale la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc. În timp ce i se recoltau probe, bărbatul a intrat în comă, iar medicii câmpulungeni au luat decizia de a-l trimite de urgenţă la Iaşi, unde a fost internat la terapie intensivă, la Spitalul de Boli Infecţioase.

Probele prelevate de la bolnav au fost trimise la Institutul Cantacuzino de la Bucureşti, iar luni a fost confirmat diagnosticul de botulism.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Adrian Popescu, a declarat: “La această boală simptomele încep într-o perioadă de 12 – 36 de ore, deci destul de rapid. În acest caz au debutat rapid şi se manifestau ca la o viroză, iar starea lui s-a degradat foarte rapid, intrând în comă, şi din acest motiv a fost trimis la Iaşi. În continuare starea sa este gravă”.

Rudele bărbatului de 27 de ani sunt în prezent monitorizate îndeaproape de către medicul lor de familie, până acum nemanifestându-se vreun simptom al bolii.

 

Ce spun medicii despre această boală

Cazurile de botulism sunt destul de rare, însă „gravitatea bolii este evidenţiată şi prin letalitatea care poate ajunge până la 30% din cazurile de îmbolnăvire”, a declarat Adrian Popescu. Din acest motiv, cei de la Direcţia de Sănătate Publică Suceava trag un semnal de alarmă cu privire la riscurile existente când vine vorba de botulism. Purtătorul de cuvânt al DSP a mai declarat: „Chiar dacă botulismul este o boală neuroparalitică determinată neurotoxic, produsă de Clostridium botulinum, rară ca frecvenţă, amintim populaţiei, în preajma sărbătorilor de iarnă, să acorde o atenţie deosebită modului de pregătire şi păstrare a alimentelor. Microflora prezentă în mod obişnuit, multiplicându-se, alterează proprietăţile organoleptice, ceea ce scoate din uz produsele alimentare”.

Ca măsuri de prevenire, medicii recomandă fierberea repetată pentru sterilizare a conservelor preparate în gospodărie şi să nu se consume conservele leguminoase şi murăturile cu straturi groase de mucegai. De asemenea, este indicat să nu se mănânce conţinutul conservelor bombate şi mirositoare şi să se excludă mierea de albine din alimentaţia copiilor de până la 1 an.

Paul CIURARI

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A mâncat tobă şi acum e în stare gravă la spital.
 Vizualizări articol: 753 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
A mâncat tobă şi acum e în stare gravă la spital4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Poastul e post... trimis de
(21 dec 2011, 21:54:45
Daca manca cartofi nu se mai imbolnavea...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei