Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 oct 2011 - Anul XVI, nr. 241 (4839)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La judecată

S-a dus la pescuit şi a „prins” un microbuz cu aproape 100.000 de pachete de ţigări de contrabandă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi tineri din oraşul Siret, Gheorghe Romică Dobincă (28 de ani) şi Florin Adrian Gherasă (22 de ani) au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, fiind acuzaţi că, la mijlocul lunii septembrie a.c., au fost prinşi în zona de frontieră cu un microbuz în care se aflau aproape 100.000 de pachete de ţigări, marfă pe care au trecut-o în noapte peste fâşia verde din zona de frontieră cu Ucraina.

Urmăriţi pe întuneric cu maşini cu termoviziune şi focuri de armă, inculpaţii au venit cu alte variante decât cele ale anchetatorilor. Dobincă a declarat că el doar a fost plătit de persoane necunoscute cu suma 500 de euro, pentru a transporta ţigările respective, nerecunoscând faptul că a trecut ilegal în Ucraina, pentru a aduce marfa de contrabandă peste fâşia verde. El neagă şi faptul că microbuzul în care au fost găsite ţigările i-ar aparţine, deşi procurorii susţin contrariul.

Celălalt inculpat, Florin Adrian Gherasă, a negat cu totul că ar fi fost implicat în activităţile de contrabandă, susţinând că în noaptea în care a fost prins el se afla la pescuit pe râul Siret, în zona liniei de frontieră cu Ucraina.

Pus să le indice anchetatorilor locul unde se afla la pescuit şi uneltele cu care s-a dus să prindă peşte, Gherasă a început să se bâlbâie şi, după ce în primă fază a fost de acord, ulterior a revenit şi a declarat că a aruncat sculele de pescuit în râul Siret, pentru că i-a fost frică când a auzit focurile de armă şi somaţiile poliţiştilor de frontieră.

Fiind întrebat de ce nu avea papuci şi era aproape dezbrăcat când a fost prins de oamenii legii, Gherasă a declarat că le-a pierdut, după ce, de frică să nu fie împuşcat, a fugit prin mlaştini şi vegetaţie.

A refuzat să povestească cum a trecut înotând, în două rânduri, râul Siret şi că în acele împrejurări şi-a pierdut hainele.

Florin Adrian Gherasă, susţin anchetatorii, nu a putut explica nici de ce, în momentul în care a fost prins, vorbea la telefon în limba ucraineană.

Ba mai mult, Gherasă nu a recunoscut că este vecin cu celălalt inculpat, deşi cei doi locuiesc pe aceeaşi stradă, în case situate la mică distanţă. Cei doi inculpaţi, de altfel, sunt cercetaţi împreună şi în alte dosare penale de contrabandă.

 

Au trecut ţigările peste fâşia verde, când poliţiştii de frontieră făceau schimbul de ture

Fapta pentru care cei doi inculpaţi au fost trimişi în judecată s-a petrecut în seara zilei de 17 septembrie a.c..

Cei doi, susţin procurorii, s-au dus cu microbuzul lui Dobincă până în zona liniei de frontieră verde cu Ucraina, în extravilanul satului Vășcăuți. Inculpaţii au luat cu ei o scară din aluminiu, în lungime de şase metri, pe care au folosit-o drept punte peste fâşia verde şi au acţionat, în intervalul orar 20:00 - 21:30, când avea loc schimbul de ture între poliţiştii de frontieră care supravegheau zona respectivă.

După ce-au preluat ţigările şi le-au încărcat în microbuz, unul dintre ei s-a urcat la volan, iar celălalt ghida cu ajutorul unui led autoutilitara care avea luminile stinse.

Din nefericire pentru cei doi, au fost observaţi cu ajutorul unui sistem de termoviziune fixă al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, amplasat în zona liniei de frontieră. Prin sistemul respectiv, poliţiştii au văzut pe teritoriul ucrainean mai multe persoane care transportau bagaje pe braţe şi în spate. Respectivele persoane au format un cordon pe linia de frontieră verde româno-ucraineană şi predau, din mână în mână, bagajele până pe teritoriul românesc.

Poliţiştii de frontieră s-au anunţat imediat prin staţii, iar în jurul orei 21:30, oamenii legii au ieşit în calea microbuzului, depistându-l pe un drum pe care au acces doar patrulele poliţiei de frontieră.

Pentru că şoferul nu a oprit, oamenii legii au tras două focuri de armă, reuşind să oprească maşina şi să-l prindă la volan pe Gheorghe Romică Dobincă.

La controlul autoutilitarei, au fost identificate nu mai puţin de 97.860 de pachete cu țigări, mărcile Doina, Viceroy, More și EB, cu timbre fiscale emise de autoritățile Republicii Moldova, ucrainene și cu timbre tip duty-free Ucraina. Prejudiciul contrabandei celor doi inculpaţi a fost calculat la aproape 900.000 de lei, reprezentând valoarea în vamă, taxele vamale și accizele neachitate.

 

„Pescarul”, prins cu ajutorul maşinilor de termoviziune, după o urmărire de şase ore 

Celălalt inculpat a reuşit să fugă, fiind prins după o urmărire de aproape şase ore.

„Inculpatul Gherasă Florin Adrian a fost observat cum, în repetate rânduri, se așeza la sol, apoi parcurgea o distanță anume în fugă, timp în care celelalte patrule erau anunțate prin stație despre coordonatele unde se afla inculpatul.

Astfel, în jurul orei 23.00, o altă patrulă a poliției de frontieră a observat cu aparatură de vedere pe timp de noapte portabilă, că la circa 300 metri de linia de frontieră cu Ucraina, inculpatul Gherasă Florin Adrian se deplasa în fugă, prin vegetație, cu scurte opriri, lăsându-se pe burtă, ulterior încercând să treacă râul Siret”, se arată în actul de sesizare a instanţei.

La un moment dat, în timpul urmăririi, Gherasă s-a apropiat la circa zece metri de o patrulă care aştepta să-l intercepteze, însă, deşi poliţiştii de frontieră l-au somat şi au tras şi două focuri de armă, a reuşit să scape din nou, fugind prin vegetaţie.

Poliţiştii de frontieră au încercuit şi închis perimetrul, folosindu-se şi de o autospecială mobilă de termoviziune cu ajutorul căreia s-a constatat că inculpatul se deplasa spre balastiera Siret.

A fost prins în jurul orei 2:40, în apropierea balastierei. Era desculţ, ud, zgâriat şi murdar de noroi, fiind doar în pantaloni scurți şi tricou cu mânecă scurtă.

Venea de la „pescuit”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-a dus la pescuit şi a „prins” un microbuz cu aproape 100.000 de pachete de ţigări de contrabandă.
 Vizualizări articol: 751 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 8 voturi
S-a dus la pescuit şi a „prins” un microbuz cu aproape 100.000 de pachete de ţigări de contrabandă4.458

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei