Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 oct 2011 - Anul XVI, nr. 241 (4839)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment

Duminică va fi sfinţită Biserica Sfânta Cruce din Obcini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biserica Sfânta Cruce din cartierul Obcini va îmbrăca duminică, 16 octombrie, strai de sărbătoare, cu ocazia sfinţirii altarului noii biserici închinate Sfintei Cruci şi Acoperământului Maicii Domnului.

Programul zilei de duminică va începe la ora 8:00, cu Sfinţirea apei, apoi, la ora 9:00, se va face primirea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. La ora 9:30 va începe slujba de sfinţire, oficiată de ÎPS Pimen, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Sfânta Liturghie va începe la ora 10:00, iar la final, în jurul orei 12:30, credincioşii participanţi la evenimentul religios vor fi invitaţi la o agapă de mulţumire.

 

Credincioşii pot trece prin altar

„Împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, alături de soborul de preoţi şi diaconi, vom mulţumi lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi Sfintei Cruci pentru tot ajutorul în lucrările săvârşite până acum şi vom cere binecuvântare pentru toţi cei care au contribuit la ridicarea şi împodobirea noului locaş, cu încredinţarea că vor fi pe mai departe alături de lucrarea socială şi pastoral - misionară  a Parohiei Sfânta Cruce Obcini”, a spus parohul Bisericii Sfânta Cruce din Obcini, preotul Vasile Baltag.

Credincioşii vor avea posibilitatea să treacă prin sfântul altar, nou sfinţit, şi să se închine şi la Cinstitul lemn al Sfintei şi de viaţă făcătoarei Cruci şi la sfintele moaşte aduse special pentru încununarea acestui eveniment religios.

Odată cu sfinţirea de duminică, biserica nouă va primi al doilea hram, închinat Acoperământului Maicii Domnului.

 

Începuturile, acum 20 de ani

Parohia Sfânta Cruce, după cum ne-a spus preotul Vasile Baltag, îşi are începuturile în primii ani de după 1989, când, ca oriunde în ţară, se simţea nevoia de noi lăcaşuri de închinare.

„Desprinsă din Parohia Sfântul Ilie Vechi, din care motiv un timp a şi purtat numele de Parohia Sfântul Ilie, noua parohie va cunoaşte mai multe stadii de formare. Mai întâi, la dorinţa de a se construi o biserică nouă în cartierul Obcini se alătură şi dragostea unor credincioşi care îşi vor da acordul pentru cedarea  unor suprafeţe de teren (2000 mp) în schimbul altor terenuri de pe raza comunei Şcheia, sub administraţia căreia se afla pe atunci şi cartierul Obcini. Acele persoane, respectiv Berescu Dumitru cu soţia Aurica, Lelcu Petru cu soţia Eleonora, sunt trecute în rândul fericiţilor şi pururea pomeniţilor ctitori ai Bisericii Sfânta Cruce. Ulterior, în anul 1990 se va obţine autorizaţia de construcţie şi se va sfinţi locul pentru viitoarea biserică de către PS Pimen Suceveanul, pe atunci Vicar al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la demersurile făcute de preotul Gheorghe Gavrilei, paroh al Bisericii Sfântul Ilie Vechi”, ne-a explicat preotul Baltag. Între anii 1993-1994 a fost ridicată actuala capelă a noii biserici, sub îndrumarea preotului Dorel Şchiopu. Atunci a fost ales şi hramul viitoarei biserici care, aflându-se la o intersecţie, nu putea fi altul decât cel închinat Sfintei Cruci.

 

Biserica are o lungime de 37 metri şi o înălţime de 32 metri

Lucrările la noua construcţie au fost începute încă din 1992, dar din cauza mai multor probleme legate de definitivarea actelor de proprietate, intabularea terenului şi finalizarea proiectului, ele au intrat în conservare, urmând a fi reluate abia în 1999, sub îndrumarea preotul Vasile Baltag.

„Proiectul iniţial nu mai corespundea cu cerinţele şi  noile construcţii din cartier, drept pentru care s-a refăcut întregul proiect sub îndrumarea arhitectului Doru Olaş, obţinându-se, totodată, o nouă autorizaţie de construcţie”, a mai spus preotul paroh Baltag.

Biserica are o lungime de 37 metri şi o înălţime de 32 metri şi o lăţime de 13 metri la abside, fiind prevăzută cu două turnuri la intrare şi un subsol de aproximativ 400 mp utili. Spaţiul edificiului este împărţit, după planul consacrat al spaţiului ortodox, cu pronaos, naos şi altar, având prevăzute pe lateralele pronaosului şi naosului, până la abside, balcoane susţinute pe arcade legate între stâlpi.

 

Sponsori fără de care biserica nu ar fi putut fi ridicată

Pe parcursul realizării construcţiei, oameni de bună credinţă şi-au îndreptat privirile către Biserica Sfânta Cruce şi au susţinut ridicarea acesteia. Preotul Baltag a amintit de sprijinul primit de la SC BAD SA, pe când acolo se afla ca dir. ec. Vasile Horodenciuc; de la SC CONBUCOVINA SA, pe când acolo se afla ca acţionar principal director Emil Rendiuc; de la SC MESS SA, prin sprijinul directorului Dumitru Duduman; de la SC MUHA SRL, prin ajutorul directorului Doru Muha; de la SC ITACON SRL, prin sprijinul directorului Ovidiu Butnaru; de la SC ORNAFLOR SRL, prin sprijinul Simonei Daniela Baltag; de la SC DEDEMAN SRL Suceava, prin persoana directorului Ioan Comănescu; de la SC SUCT SA, prin persoana directorului Vasile Pavel; de la SC BUHĂIANU SRL, prin ajutorul directorului Ioan Buhăianu. Pe parcursul ultimilor ani, parohia s-a bucurat de realul sprijin al autorităţilor locale, respectiv Primăria Suceava, prin persoana primarului Ion Lungu, a mai precizat preotul paroh.

        

Opt cruci aduse din Kiev

Alături de sponsori au fost mulţi credincioşi, oameni simpli, care contribuit cu jertfa lor la ridicarea noii construcţii, rămânând înscrişi pentru totdeauna în Cartea de ctitorie. Nu pot fi uitaţi enoriaşii parohiei, care permanent sunt alături cu munca şi rugăciunea spre slava Sfintei de viaţă făcătoare Cruci.

Construcţia a fost acoperită la sfârşitul anului 2007 şi începutul lui 2008 cu tablă de cupru adusă din Germania şi lucrată cu meseriaşi din zonă. În aceeaşi perioadă, au fost aşezate pe cele trei turnuri şi acoperiş cele opt cruci aduse din Kiev, după ce mai întâi au fost sfinţite de ÎPS Pimen Suceveanul, cu prilejul hramului din 2008.

Pe parcursul anului 2008 s-au realizat izolarea termică a întregii construcţii, confecţionarea parţială a tâmplăriei şi o parte din tencuielile interioare, iar pe parcursul anului 2009 s-au continuat lucrările de tencuit interior, picturile exterioare, respectiv cele 110 ocniţe de pe turnurile intrării şi toată aria bisericii de sub acoperiş, aplicarea tencuielii decorative pe exterior.

 

Activităţile parohiei, susţinute de Consiliul Parohial şi de Comitetul Parohial

În 2010 s-au definitivat lucrările de tencuit interior, s-au executat lucrările de izolaţie interioară a podului şi a bolţilor de sub acoperiş, instalaţiile: electrică şi termică şi s-a procurat o parte din granitul pentru pardoseala interioară. Anul acesta, ne-a mai spus preotul Baltag, s-au realizat o parte din vitraliile de la turnuri, intrare, altar, naos şi pronaos, instalaţia de încălzire la subsol şi balcoane, pardoseala din granit peste încălzirea din pardoseală, catapeteasma din lemn de tei, proscomiadrul şi tetrapoadele, lucrate de sculptorul Ionică Şchiopu din Slătioara - Râşca, uşile exterioare şi interioare, Sfânta masă, candelabrul de 5,5 tone şi aplicele din alamă, confecţionate de firma Blotor din Baia Mare, sistemul de sonorizare, realizat de firma Ioanis din Oradea, şi sistemul de supraveghere şi alarmă.

Activităţile parohiei sunt permanent susţinute de membrii Consiliului Parohial şi ai Comitetului Parohial, sub directa îndrumare a preotului paroh.

„În aceste timpuri grele, de mare folos sunt şi banii văduvei, dar şi cei pe care îi putem acumula din ceea ce poartă numele de <autofinanţare>. Astfel, de ceva timp, am încercat să dezvoltăm pe lângă parohie diverse activităţi ( ex. pompe funebre) care să vină şi în sprijinul nostru, dar şi al credincioşilor. Ele sunt modeste în prezent, dar cu obiective mari pe viitor”, explică preotul paroh.

 

Chemarea sfântă a bisericii

Capela Bisericii Sfânta Cruce este permanent deschisă, între orele 7:00- 20:00, aici existând, pe lângă pangarul bisericii, şi o bibliotecă parohială care deţine peste 350 de volume. Slujbele religioase sunt oficiate de cei doi preoţi slujitori, preotul paroh Vasile Baltag şi preotul Dorel Şchiopu, ajutaţi la strană de cantorul Adrian Ciotău.

Hramul bisericii se sărbătoreşte în Duminica a III-a din Postul Mare, Duminica închinată Sfintei Cruci. Pe lângă Duminica a III-a din Postul Mare, de mare cinste în Biserica Sfânta Cruce sunt şi celelalte zile închinate Sfintei Cruci, respectiv Scoaterea Sfintei Cruci, pe 1 august, şi Înălţarea Sfintei Cruci, pe 14 septembrie.

„Oferta pentru <humus> este, în zilele noastre, pe cât de teribilă, pe atât de stresantă, încât, ca preot, eşti pus, nu de puţine ori, în situaţia de a opri pentru moment sfânta rugăciune, când megafonul ambulant, dat la maxim, anunţă insistent, chemând la shopping sau la <marea crăpelniţă> din mall sau de oriunde. De aceea, să încercăm să reauzim din nou, prinşi de fiorul sfânt, chemarea sfântă a bisericii, prin toacă sau prin clopot şi, căutând la răscruce, să păşim cât mai des în spaţiul sacru al bisericii”, este îndemnul preotului paroh Vasile Baltag.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Duminică va fi sfinţită Biserica Sfânta Cruce din Obcini.
 Vizualizări articol: 1468 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 16 voturi
Duminică va fi sfinţită Biserica Sfânta Cruce din Obcini4.0516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Doamne Ajuta! trimis de
(12 oct 2011, 11:47:16
Desi, fratilor, sfantul duh nu se coboara niciodata dintr-un ML si nici dintr-un RAV4, fiecare dintre noi este binevenit sa se inchine intr-o Sfanta Biserica! Doamne miluieste-ne si ne iarta noua pacatele si faradeligile !
2.   Sponsri trimis de
(12 oct 2011, 17:48:21
O intrebare simplă SC ORNAFLOR a doamnei BALTAG a sponsorizat biserica sau biserica d-lui BALTAG a sponsorizat ORNAFLOR ??????????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei