Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 sep 2011 - Anul XVI, nr. 209 (4807)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Folclor

Premiu de 6.000 de euro, câştigat de o suceveancă, pe scena de la Constanţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O suceveancă din Fundu Moldovei, Andreea Cristina Haisan, în vârstă de 21 de ani, a câştigat Trofeul Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc, ediţia a XI-a, şi un premiu consistent în valoare de 6.000 de euro. „Sunt foarte emoţionată pentru câştigarea acestui premiu. Acum câţiva ani Mamaia era un vis. Acum visul a devenit realitate”, a declarat tânăra interpretă la înmânarea premiului pe scena Festivalului Naţional de Folclor.

Evenimentul, organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, Fundaţia „Fantasio“,  în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune, s-a desfăşurat, în perioada 31 august – 2 septembrie, la Teatrul de vară „Soveja” din Constanţa. Concursul a avut două secţiuni, solişti vocali şi solişti instrumentişti. Suceava a fost reprezentată de Mădălina Sânziana Candrea, din Vatra Dornei, şi Andreea Cristina Haisan, din Fundu Moldovei, – la secţiunea Solişti vocali şi Mariana Maximiuc, din Suceava, – la secţiunea Solişti instrumentişti.

 

Se simte atrasă de cântecul şi jocul bucovinean

Andreea Cristina Haisan nu este la primul trofeu primit în acest an. Ea a câştigat, în luna mai,trofeul „Valeria Peter Predescu”, desemnat în cadrul festivalului de folclor cu acelaşi nume, desfăşurat la Bistriţa. După fiecare succes, tânăra interpretă a mulţumit juriului, publicului, dar şi „Bunului Dumnezeu pentru că am ajuns până aici”.

„Părinţii mei vin din frumoasa Bucovină”, a declarat Andreea, acesta fiind şi motivul pentru care de mică, ea s-a simţit atrasă de cântecele şi jocurile din zona etnografică a Bucovinei – Fundu Moldovei. Bucovineanca a reuşit, în ultimii ani, să „culeagă” multe premii la diferite festivaluri naţionale de folclor. Pentru că se pregăteşte să devină specialist în etnografie, Andreea îşi doreşte să cerceteze şi să scrie câteva lucrări despre folclor, ca important element al identităţii naţionale.

 

Premii, aplauze, aprecieri, pentru suceveni

Ultima seară de festival a avut mai multe prezenţe sucevene. Evenimentul s-a încheiat cu un regal de muzică populară oferit de artista Mioara Velicu şi invitaţii săi: Laura Lavric, Maria Butaciu, Dan Doboş, Cornelia Ciobanu, Roberta Chicoş, Alexandru Brădăţan, Angelica Flutur şi Viorica Macovei (Mănăstirea Humorului), care a fost şi prezentatoarea Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc. În acest an, la Festivalul de Folclor au participat 32 de concurenţi, 23 la secţiunea Solişti vocali şi nouă la Solişti instrumentişti.

Au fost şi alte premii câştigate de suceveni. Unul din cele două premii oferite de Arhiepiscopia Tomisului i-a revenit concurentei Mădălina Candrea, din Vatra Dornei, iar Premiul Asociaţiei Jurnaliştilor Muzicali din România a ajuns tot la Andreea Cristina Haisan, din Fundu Moldovei.

 

Juriu format din specialişti

Juriul festivalului a fost alcătuit dinEugenia Florea - preşedintele juriului, etnomuzicolog, realizator de evenimente folclorice, Violeta Ianculescu - realizator de evenimente folclorice la Societatea Română de Radiodifuziune, Nicolae Costin - dirijorul Orchestrei Radio, Adriana Mihai - realizator de emisiuni folclorice la Societatea Română de Radiodifuziune, Viorica Barbu Iuraşcu - lector universitar doctor la Universitatea "Spiru Haret" - Facultatea de Muzică, Voicu Enăchescu - dirijor, directorul Centrului Naţional de Artă "Tinerimea română", Virgil Niţulescu - directorul Muzeului Ţăranului Român Bucureşti, Gheorghe Parnica – dirijor, Maria Magiru - directorul Muzeului de Artă Populară Constanţa şi consilier judeţean, Nicolae Peride - prorector Universitatea „Ovidius” Constanţa şi consilier judeţean, Florentina Satmari - realizator de emisiuni folclorice de televiziune, Cornelia Andreescu - director Electrecord.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premiu de 6.000 de euro, câştigat de o suceveancă, pe scena de la Constanţa.
 Vizualizări articol: 1594 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Premiu de 6.000 de euro, câştigat de o suceveancă, pe scena de la Constanţa4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei