Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 sep 2011 - Anul XVI, nr. 209 (4807)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Minerit

În judeţul Suceava există peste 60 de milioane de metri cubi de deşeuri miniere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În judeţul Suceava există 71 de perimetre miniere care au activitatea sistată şi aproape 200 de spaţii unde sunt depozitate deşeurile rezultate din activitatea minieră. Potrivit unui raport prezentat de directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava, Vasile Oşean, deşeurile miniere sunt depozitate în 190 de halde de steril provenit din exploatarea substanţelor minerale, volumul total al acestor deşeuri fiind de 45,5 milioane de metri cubi. Acesta a mai spus că în judeţul Suceava sunt şi opt iazuri de decantare, unde sunt depozitate 14,6 milioane de metri cubi de steril provenit din activitatea minieră.

„Prin dimensiuni, cantitatea de deşeuri depozitate, conţinutul de substanţe poluante şi efectul asupra mediului şi populaţiei în cazul producerii unor accidente sau avarii, iazurile de decantare reprezintă un factor major de risc, motiv pentru care trebuie acordată o atenţie deosebită atât în faza de construcţie – operare, cât mai ales în faza de închidere şi de monitorizare post-închidere. După intrarea în conservare a iazurilor, efectul poluării poate dura zeci de ani, în funcţie de compoziţia sterilului depus, natura reactivilor folosiţi la preparare, dinamica precipitaţiilor, a apelor de suprafaţă, a apelor freatice, precum şi a celor de mare  adâncime”, a declarat Vasile Oşean.

Unul dintre cele mai mari iazuri de decantare unde este depozitat steril este cel din Tărnicioara, acesta având o suprafaţă de 28,5 hectare şi 15,5 milioane de tone de steril. Vasile Oşean a arătat că începând cu anul 2008 au fost realizate lucrări de stabilizare şi reabilitare ecologică a iazului, o parte din lucrări fiind finalizate în luna iulie 2011. El a precizat că valoarea lucrărilor se ridică la 5,34 de milioane de lei.

 

Închiderea şi ecologizarea fostei exploatări de sulf din Călimani costă peste 50 de milioane de lei

Şeful APM Suceava a mai arătat că o altă zonă care prezintă risc pentru mediu este fosta exploatare a sulfului din Călimani, închisă în anul 1997. Vasile Oşean a precizat că lucrările de reabilitare ecologică a acestei exploatări au fost începute în anul 2008, ele fiind însă sistate în anii 2010 şi 2011. El a arătat că pentru finalizarea lucrărilor de închidere şi ecologizare la fosta exploatare Călimani ar fi necesară o sumă de 51,17 milioane de lei (511,7 miliarde de lei vechi).

„În această zonă este necesară continuarea lucrărilor de reabilitare ecologică, având în vedere faptul că poluarea mediului continuă şi perimetrul minier se află în Parcul Naţional Călimani. Pe de altă parte, trebuie spus că în judeţul Suceava, paşii necesari punerii în siguranţă a acestor situri contaminate se fac destul de timid, cauza principală fiind lipsa fondurilor necesare la bugetul de stat. Este necesară monitorizarea atentă şi permanentă a acestor perimetre, din două motive principale. Primul ar fi poluarea gravă a factorilor de mediu, în special a apelor şi solului, iar al doilea ar fi gradul de pericol pentru aşezări pe care îl reprezintă unele dintre situri, respectiv cele din Fundu Moldovei, Tarniţa şi Călimani”, a mai spus şeful APM Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În judeţul Suceava există peste 60 de milioane de metri cubi de deşeuri miniere.
 Vizualizări articol: 692 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
În judeţul Suceava există peste 60 de milioane de metri cubi de deşeuri miniere5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei