Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 aug 2011 - Anul XVI, nr. 186 (4784)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De la începutul lunii

Urgenţele Spitalului Suceava, aglomerate de stranieri şi rudele acestora

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aglomeraţie mare la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Suceava, unde numărul prezentărilor zilnice a crescut sensibil de la începutul lunii, odată cu revenirea în locurile natale, pentru a-şi petrece concediul, a stranierilor. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Tiberius Brădăţan, a declarat ieri că, de la începutul lunii august, la UPU ajung în fiecare zi peste 200 de persoane, în condiţiile în care, înainte, media prezentărilor zilnice era de 180-190 de persoane în cursul săptămânii şi 160-170 în weekend.

Brădăţan a arătat că stranierii aglomerează nejustificat Unitatea de Primire a Urgenţelor, ei profitând de şederea acasă pentru a-şi face investigaţii medicale şi a-şi aduce părinţii şi rudele bolnave la spital, pentru consultaţii.

 

Atraşi de serviciile medicale gratuite oferite în sectorul de urgenţe

„În vest, costurile asigurărilor de sănătate sunt mult mai mari decât la noi. În plus, acolo, serviciile de urgenţă nu pot fi accesate în mod direct decât în condiţii speciale, lucru care în România nu se întâmplă. Aici, nu poţi refuza nici o persoană care ajunge la UPU. Indiferent de timpii de aşteptare, pacienţii care se prezintă în sectorul de urgenţe trebuie consultaţi. Astfel, unii suceveni care au avut probleme de sănătate în străinătate aleg să vină pentru evaluare în România, la Urgenţe, fiindcă nu trebuie să plătească. Alţii se prezintă cu rudele rămase în ţară, cel mai adesea părinţi, majoritatea în vârstă şi cu boli cronice acutizate, pe care îi aduc la controale. O a treia categorie de stranieri care solicită asistenţă la UPU este reprezentată de cei care sunt implicaţi în accidente rutiere sau agresiuni şi care au nevoie de îngrijiri medicale”, a explicat medicul.

Brădăţan s-a arătat nemulţumit de faptul că o parte din sucevenii veniţi în concediu din străinătate se comportă necivilizat, adoptând un limbaj şi o atitudine lipsită de respect atunci când ajung la Urgenţe.

 

„Vorbesc urât, ireverenţios şi au pretenţii la servicii rapide”

Potrivit medicului, stranierii „vorbesc urât, ireverenţios şi au pretenţii la servicii rapide, gratuite şi profesioniste din partea unor oameni care sunt suprasolicitaţi”. Responsabilul de relaţiile cu presa al Spitalului Suceava subliniază că aceste persoane, indiferent de postura în care se află, pacient sau aparţinător, refuză să accepte protocoalele de triaj, conform cărora preluarea nu este în ordinea venirii, ci în ordinea urgenţelor. „Urgenţa este stabilită de un asistent de triaj, iar noi, ca medici, ne asumăm răspunderea pentru încadrarea pacientului într-o anumită categorie. La fel şi asistentul de triaj, care ştie că răspunde pentru faptele lui şi că trebuie să informeze medicul dacă un caz se agravează şi trebuie preluat cu prioritate”, a arătat Brădăţan.

El a precizat că stranierii nu vor să ţină cont de aceste reguli şi aduc acuze sistemului, numindu-i pe doctori „şpăgari” şi „oameni de nimic”, sugerând astfel că profesionalismul lor ar lăsa de dorit, iar acesta ar fi motivul pentru care n-au emigrat, ca mulţi dintre colegii de breaslă. În replică, purtătorul de cuvânt al Spitalului Suceava, care este specializat în medicina de urgenţă, afirmă că astfel de injurii sunt deranjante doar până la un anumit punct: acela în care activitatea sanitară este perturbată.

 

Care este timpul maxim pe care îl putem petrece la UPU

„În momentul în care un pacient sau un aparţinător face gălăgie, toţi ceilalţi din jur devin agitaţi. Şi asta nu face decât să-mi strice mie ritmul de lucru. Dacă eu am nevoie de aproximativ cinci minute ca să evaluez un pacient, după o dispută verbală pierd atât minutele pe care ar trebui să le acord unui alt bolnav, cât şi concentrarea pentru următorii doi, trei pacienţi. Pentru că este inevitabil, ca orice om, am o reacţie de apărare în momentul în care sunt supus unei presiuni nejustificate”, a mărturisit medicul.

Brădăţan a readus în atenţie problema deficitului de personal, explicând că, pentru a funcţiona la parametri optimi, Unitatea de Primire a Urgenţelor ar trebui să fie deservită de patru medici pe tură, însă momentele în care numărul doctorilor atinge un asemenea standard este foarte rar. Practic, dimineaţa sunt doi, trei şi doar uneori patru medici, pentru ca după-amiaza, în intervalul 12.00- 18.00, să fie numai doi, la fel ca şi seara şi în cursul nopţii, între orele 18.00-08.00.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Suceava a ţinut să reamintească faptul că, potrivit normelor în vigoare, pacienţii pot aştepta maxim două ore până la primul consult medical. Faptul că un bolnav a ajuns să fie preluat şi evaluat de un medic nu garantează însă şi plecarea din UPU, avertizează Brădăţan. Şi asta deoarece, din momentul primului consult medical, se mai pierde timp cu investigaţiile, consulturile de specialitate, care pot să prelungească şederea în UPU până la şase ore. În situaţiile în care unii pacienţi necesită tratamente mai îndelungate, timpul petrecut la Urgenţe poate ajunge şi până la 12 ore.

 

În străinătate se aşteaptă la fel de mult

Timpul de intervenţie în sectorul de urgenţă românesc este identic cu cel din străinătate, ţara noastră aliniindu-se din acest punct de vedere la normele europene, atenţionează medicul sucevean.

Brădăţan apreciază că majoritatea persoanelor încep să se scandalizeze după trei ore de la prezentarea în UPU. Şi asta, chiar dacă au fost deja examinate de un doctor şi li s-au recomandat investigaţiile. Nemulţumirile apar atunci când se aşteaptă consultul de specialitate, ca urmare a numărului mic de specialişti disponibili. „Ortopezii sau chirurgii pediatri pot fi ocupaţi în sălile de operaţie. La cardiologie, medicul se îngrijeşte de un infarct apărut la un bolnav din secţie. Sunt situaţii pe care noi le putem controla, dacă există înţelegere. Eu pot să-i acord asistenţa de urgenţă, dar el trebuie să aibă răbdare până la momentul la care poate fi văzut şi de medicul specialist”, a conchis dr. Tiberius Brădăţan, care s-a arătat surprins de faptul că violenţa verbală vine inclusiv din partea unor oameni care au avut de-a face cu civilizaţia şi regulile ei stricte, şi nu doar din partea unor oameni care trăiesc într-o societate defavorizată, în care fiecare acţionează după bunul plac.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Urgenţele Spitalului Suceava, aglomerate de stranieri şi rudele acestora.
 Vizualizări articol: 3005 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 8 voturi
Urgenţele Spitalului Suceava, aglomerate de stranieri şi rudele acestora3.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 9 aug 2011, 11:18:30
Nici nu plâng nici nu râd , un zâmbet chior
Îmi scULptează faţa ce-a fost martoră la aşa ceva
De fapt stranierii ce vor ?! la spital cu antemergător
Şi-ajunşi acolo .. tot spitalu’ : DREPŢI (muhaserea )

Când grosimea obrazului depăşeşte grosimea portofelului
Iar cine’ai fost n’ai fost , ce eşti .. eşti mai mult decât atât
Extraşi din urna prostiei scot ( doar ) din fundu’ cerebelului :
BAH , FACEŢI LOC !!! ( CĂ FAC URÂT ) drooling drooling

2.   Tarani trimis de
( 9 aug 2011, 12:18:47
Eu locuiesc afara si in concediu cind vin mereu am cardul european pt a "fugi" afara din tara pt a ma trata in caz de .....Scrie pe fruntea lor "stranieri"sau cum stie medicul ca vin de afara ???Adevarat,stai 2-4-6 ore afara la urgente dar cind iesi esti sigur ce boala ai si tratamentul corespunzator.Nu zic ca mai sint si ciobani care muncesc afara isi maninc de sub c-u-r si nu merg sa si faca o consultatie pt nu a cheltui banii ......au nevoie de caramida ,faianta,parchet......etc,pt casa.
2.1  RE: Tarani trimis de
( 9 aug 2011, 12:39:54
si cand vii in tara si...ai o simpla raceala.. te urci pe cardul european si fugi ...de exemplu in..portugalia...sa iti faci analize?...
3.   ..... trimis de
( 9 aug 2011, 12:38:09
pai doctorii stiu realizeaza ca sunt" stranieri" in urma procesului de numarare a banilor din buzunar...EURO=stranier...
4.   The_shadow trimis de
( 9 aug 2011, 13:59:30
Pt o raceala,durere de cap,febra....etc nu mergi la urgente unde au altii cazuri mai grave de rezolvat....iar cardul european il folosesti in caz de un accident rutier de o boala grava unde la noi se stie prea bine ce solutii se dau si cum se dau .Iar pt anumite munci afara e obligatoriu analize in fiecare an iar daca e ceva suspect cu sanatatea nu iti mai da dreptul a mai lucra.
5.   Fatarnicie trimis de
( 9 aug 2011, 14:42:59
toti stiu cum decurg lucrurile la urgente:ajungi,dai spaga,intri,dai spaga la medic.De vina nu sunt sclavi din italia care vin in concediu in tara dupa un an de sclavie,care platesc sume mari pt. asig medicala ,si care este valabila in ROMANIA, (TARA LOR, NU SUNT STRANIERI,SI ADUC VALUTA IN TARA,PLATITA CU SUDOAREA MUNCII LOR) SI SE SUPUN LEGII ROMANIEI. de vina este sistemul.
6.   RUSINE!!! trimis de
( 9 aug 2011, 14:57:29
..Am observat ca in mai multe articole di monitorul romanii care muncesc in strainatate sunt numiti STRANIERI si nu inteleg nesimitirea reporterilor,in primul rand daca lucreaza in alta tara o fac tot din motive financiare pt ca tara asta de rahat nu ofera nici o posibilitate de a trai decent ...si in plus sunt tot romani care ridica economia tarii prin valuta trimisa acasa pt ca daca toti cei din ``AFARA``si`ar lua familiile si nu s`ar mai intoarce atunci tara ar ramane goala ...RUSINE!!!!!
6.1  RE: RUSINE!!! trimis de
( 9 aug 2011, 16:56:20
Istetulei dar tu stii ce inseamna stranier? Daca stau bine si ma gandesc si fotbalistii care joaca in afara tot stranieri li se spune. Consulta un dictionar si ai sa-ti dai seama ca nu-i o rusine sa fii numit stranier!
7.   Un stranier in tara lui..... trimis de
( 9 aug 2011, 16:58:39
ma gandesc daca sa numesc ziarista o idioata care cu ajutorul pilelor lucreaza in pamfletul judetean.... hmm asa ca utilizam termeni tip stranier pentru a denumi colectivul romanilor care lucreaza in strainatate, la fel cum in Bucuresti termenul moldovean desemneaza pe cineva retrasat....idioato.....cat despre cretinul ala de doctor idit...Domnule in ''stranieritatea'' unde am norocul sa traiesc sanatatea e gratuita iar faptul ca facem pare din UE te obliga pe tine doctor-spagar sa vezi ce mi se intampla.... iar daca vine cineva cu mama sau tatal bolnav e pentru ca daca acestia ar veni singuri fara ''euro'' in buzunar nimeni nu se uita la ei.....asadar profita de sanatatea romaneasca ''gratuita'' (medicii nu sunt gratis) si de aparatuta ultraperformanta.....Cretinilo
8.   Pt CATAAAA....67 76 1234 982 trimis de
( 9 aug 2011, 17:03:56
Stranier determina conditia sportivului venit din alta tara....DEX......idiot determina conditia medicului suparat pe faptul ca cineva isi cere drepturile si cere servicii pe masura celor oferite in alta tara.....idioata este ziarista care utilizeaza un termen neadecvat pentru a scrie un articol despre ineficienta sistemului sanitar romanesc.......conform acordurilor internationale tarile din UE acorda atentie sanitara de urgenta tuturor celor ce traiesc legal in teritoriul ei.........
9.   Mitocanii trimis de
( 9 aug 2011, 20:32:45
Nu mai incapi nicaieri de acesti asa zisi "stranieri" Nu de ei ci de aroganta lor, ori unde-i vezi nu mai pot de ingamfati ce sunt(pe strada, la pasapoarte,,in magazine, pe terase) si nu mai vorbesc de atitudinea lor cand sunt in masina , nu mai respecta nimic, mai dau si manelele la maxim sa stie lumea ca a venit "taranu", nici nu mai stiu romaneste , vorbesc numai italiana. Daca sunt tratati asa de bine in strainatate de ce se trateaza aici? De ce isi repara dantura aici? Pentru ca este mai ieftin ( cu tot cu spaga care o dau ca sa se dea "mari". Modestia si bunul simt caracterizeaza(lipsec cu desavarsire).
10.   Sa se duca dracului... trimis de
( 9 aug 2011, 21:09:21
cine naiba ii baga in seama pe cei ce muncesc in afara???platesc taxe in afara,acolo ar trebui sa se trateze..cand ajung in tara,nici nu mai vorbesc limba romana,incaep cu figuri si texte de cocalari....plecati naibii inapoi si nu va mai intoarceti...ati uitat de unde a-ti plecat fraierilor????vin si cer servicii???ce taxe si impozite au platit ei in tara???mi-e greata de voi..nesimtitilor...
11.   Unul care munceste afara trimis de
( 9 aug 2011, 22:01:24
Din nefericire cam ai dreptate "SPINU",dar totusi sa nu generalizam.Si eu lucrez afara,dar nu suport aroganta unora care se dau mari si tari cand merg in tara,dar sunt si excepti,adica oameni cu caracter,asa cum,probabil,si la urgente sau prezentat si din acestia.Cred ca,adevarul e undeva la mijloc. "DAN75".....nu cred ca pleaca cineva din placere in afara,unii fara familie langa ei...nu e asa usor,dar ce sa facem? Indirect cred ca si tu ai beneficiat de pe urma plecarii unora in afara,caci nu s-ar vinde sau nu s-ar face cate ceva daca nu ar fi banii din afara,si probabil primesti si tu un salar cu ajutorul investitilor celor de afara,de unde castigi si tu ceva din vanzarile care se fac sau din constructiile care se fac sau altele.Cei care se comporta urat,ca doar ei vin de nu stiu unde..,iti dau dreptate,nu sunt deacord nici eu,dar sa nu generalizam.Multa sanatate sa aveti (sa nu mergem pe la urgente).
12.   Realitatea trimis de
(10 aug 2011, 10:30:50
In primul rand stranier e gresit spus deoarece nationalitatea e romana, stranier inseamna sa ai alta nationalitate.

In al doilea rand Bradatan se referea la aroganta unora care odata ajunsi din afara uita de bunul simt sau poate chiar nu-l au, si incep sa huiduiasca sistemul si cadrele medicale perturband astfel activitatea, facand comparatie sistemul nostru cu cel din tarile de unde vin.

Realitatea este ca la noi inca sunt luati repede la urgente in comparatie cu alte tari.
In alte tari se aplica triajul care il avem si noi dar care multi nul respecta.
Triajul altor tari europene suna cam asa:
- cod rosu- functii vitale prabusite se intervine imediat
- cod galben: una sau mai multe functii vitale sunt compromise si pot duce la agravarea starii pacientului se intervine in maxim 10 min
- cod verde, functii vitale pastrate se intervine in max 45 min
- cod alb: care reprezinta marea majoritate ce se prezinta la urgente in loc sa se prezinte la medicul de fam sau policlinici timpul de asteptare maxim 240 minute si se plateste

Mai sus era un comentariu cum ca cei veniti din afara platesc scump asigurarea medicala, nu este deloc adevarat sistemul e ca si la noi, ti se trage din leafa in functie de cum castigi, cei ce nu muncesc sunt ajutati de stat iar la reangajare li se trag din leafa.Primesti un card de sanatate national fiind valabil si in celelalte tari europene (o chestie facuta cu cap nu ca la noi)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei