Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 iun 2011 - Anul XVI, nr. 129 (4727)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dosarul „Liceenii”

S-au angajat la Pompieri cu diplome de liceu falsificate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cinci pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au fost trimişi în judecată pentru că s-ar fi folosit la angajare de diplome de liceu falsificate, au anunţat, ieri, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii Ministerului Public.

Pe lista celor cinci inculpaţi s-ar număra şi un pompier-erou, recompensat pentru intervenţiile sale din timpul inundaţiilor de anul trecut.

 

Cinci inculpaţi, zece diplome de liceu falsificate

Cei cinci pompieri daţi pe mâna instanţelor de judecată de către Parchetul Militar Iaşi sunt Ioan Hriţac, Petrişor Olaru, Gheorghe Marenciuc, Florin Liviu Iavni şi Nicolae Pahome, iar acuzaţiile sunt de fals intelectual şi uz de fals.

Potrivit şefului ISU Suceava, colonelul Ioan Burlui, cei cinci inculpaţi şi-au depus demisiile imediat după izbucnirea scandalului diplomelor falsificate. Actele contrafăcute au fost descoperite în urma unor controale făcute din dispoziţia colonelului Burlui.

Potrivit şefului ISU Suceava, însă, s-au găsit nu cinci, ci zece diplome de liceu falsificate.

„Diplomele aveau timbru, confirmare de la notar, cu ştampila notarului, erau foarte bine realizate. Am cerut să facem corespondenţă cu toate instituţiile de învăţământ care au emis diplomele servanţilor noştri şi aşa am ajuns să depistăm falsurile”, explică Ioan Burlui, mărturisind că, din informaţiile sale, diplomele ar fi fost falsificate de o reţea din zona Rădăuţi.

Probabil, şi ceilalţi cinci titulari ai diplomelor false vor fi deferiţi justiţiei în perioada următoare.

 

Ce acuzaţii li se aduc 

Potrivit comunicatului remis de Ministerul Public, cei cinci suceveni s-ar fi angajat la ISU Suceava în perioada 2006-2009.

 „Cei cinci inculpaţi au determinat cadre militare din Serviciul Resurse Umane al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava să întocmească documente de serviciu false. În aceste documente de serviciu s-a consemnat faptul că cei cinci inculpaţi au absolvit cursurile liceale, deşi în realitate diplomele legalizate prezentate serviciului de personal, în baza cărora au fost întocmite aceste documente, aveau un conţinut nereal. Ulterior, acestea au fost folosite de inculpaţi în interes personal”, susţin anchetatorii, precizând că angajaţii de la Serviciul Resurse Umane al ISU Suceava nu aveau cunoştinţă că diplomele respective sunt contrafăcute.

 

Recompensat cu 15.000 de lei, pentru că a salvat trei copii de la înec

Şeful ISU Suceava a declarat, ieri, că unul dintre inculpaţi, Nicolae Pahome, s-a numărat printre pompierii eroi la inundaţiile din vara lui 2010.

Pahome, a susţinut colonelul Burlui, a primit în cursul anului trecut un premiu de 15.000 de lei din partea unei emisiuni concurs de la postul de televiziune Antena 1, pentru că a salvat trei copiii din calea puhoaielor, la Arbore.

„Tot printre cei găsiţi cu diplome false era şi un tânăr servant care a făcut parte din lotul ISU Suceava care, anul trecut, a câştigat locul II pe ţară la concursurile profesionale”, a precizat Burlui.  

 

Vindea diplome false de bacalaureat cu 300 – 600 de euro

În urmă cu trei ani, Monitorul de Suceava scria despre un individ din Rădăuţi, Aurel Ionesi, acuzat că ar fi falsificat zeci de diplome de bacalaureat, pe care le vindea cu sume cuprinse între 300 şi 600 de euro.

Cazul a fost instrumentat de ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, iar falsificatorul a primit la acea vreme sancţiuni modice, de până în 600 de lei.

Motivul a fost acela că diplomele contrafăcute au fost depistate înainte ca cei care le-au cumpărat să le valorifice.

 „Tipizatele sunt falsificate pe calculator. Falsificatorul le completa de mână, după care ataşa poza celui care avea nevoie de diplomă. De asemenea, se realiza o inscripţie care dădea senzaţia de timbru sec. Din punct de vedere al imitaţiei, falsurile sunt destul de reuşite”, declara, referitor la acest caz, comisarul Petrică Ţibichi, adjunctul şefului BCCO Suceava.

Rămâne de văzut dacă şi diplomele celor cinci pompieri daţi pe mâna judecătorilor erau tot „marca” rădăuţeanului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-au angajat la Pompieri cu diplome de liceu falsificate.
 Vizualizări articol: 2037 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
S-au angajat la Pompieri cu diplome de liceu falsificate5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asa e trimis de
( 3 iun 2011, 11:33:11
Ce sa faca omul , mai risca ca sa castige un ban . Ionesi a decedat dar se lucreaza pe Suceava acuma , deci resedinta de lucru e Suceava . Si la Radauti se mai lucreaza cate ceva spre exemplu permise auto , de anglia , de italia , de care vrei , euro sa ai si esti sofer. In primaria Radauti era o tipa angajata cu diploma falsa si tind sa cred ca prin toate institutiile sunt incadrati pe diferite functii cu diplome false , inclusiv si in politie . La Universitatea Suceava cati studenti nu ies pe banda rulanta , dai 500 euro si treci toate examenele , primesti un dosar a lui X care a luat examenul de licenta , il copii si esti om cu studii superioare dar analfabet .
1.1  RE: Asa e trimis de
( 3 iun 2011, 16:53:04
dar d-voastra ati lucrat pe timpul lui Frunza in primaria Radauti si va dat afara?Aveti permis de Anglia de stiti preturile?Daca tot stiti asta de ce nu spuneti lucrurilor pe numa?cine e acel X?
2.   Invatamintul, incotro oare? trimis de
( 3 iun 2011, 12:40:24
si atunci de ce ne miram de cunostintele absolventilor?
de ce ne miram ca pica 90% din ei la un interviu?
2.1  RE: Invatamintul, incotro oare? trimis de
( 3 iun 2011, 13:03:36
Ilona,cred ca si tu ai picat...Normal ca pica 90%,daca pe un post scos la concurs sunt cel putin 10 candidati....tu ai vrea ca pe toti cei cu diploma sa-i preia sistemul de stat,sa le dea spor de muraturi si de ecran...
3.   Spaga,mama bolsevecilor inculti.... trimis de
( 3 iun 2011, 12:55:00
daca-r fi numai la pompieri,dar sunt si printre politisti ,politisti de frontiera specimene din acestea.diplome obtinute cu ajutorul "marilor"din aceaste institutii.dar se vede treaba ca inca nu au deranjat pe nimeni sau e functia prea mare a celor ce ascund acestea.pacat ca cei ce merita ,lucreaza in afara tarii,am ajuns batjocara hotilor si falsificatorilor,a celor care angajati si platiti din munca si truda noastra sa ne batjocoreasca.am ajuns la acea forma primitiva de bolsevism,nascuta in siberia,cand ciobanul si lemnarul era luat de acolo si numit director,iar urmasii lor sunt cei care conduc,tinand la traditie...
4.   Puţin curaj! trimis de
( 3 iun 2011, 12:55:57
CIne dintre jurnalişti are curajul să investigheze cum se fabrică "Doctori în Istorie" la Universitatea di Suceava ?
5.   Comentariu trimis de
( 3 iun 2011, 13:03:09
sau doctor in geografie cum e vestitul director de scoala din ZAMOSTEA?
6.   RE PUTIN CURAJ! trimis de
( 3 iun 2011, 15:00:42
Dar cum au facut liceul la seral si au luat bacalaureatul la un anumit liceu din Radauti cu 100 euro spaga ptr fiecare proba scrisa si orala ,nu intereseaza pe nimeni ? Sint oameni care in 3 ani de seral au fost de 3 sau 4 ori la scoala si acum sint mari "sfinti",sau ocupa functii importante in baza acestor diplome.
7.   Ups! trimis de
( 3 iun 2011, 15:57:17

Eu cred ca problema in cauza ar trebui analizata si sub alt aspect: cei cinci sau 10 ,sau cati altii n-or mai fi fost prinsi , i-au furat la concurs pe cei ce au ramas pe din afara din cauza lor si a celor ce n-au avut ochi sa vada actele.....
Nu credeti ca ar trebui macar ca act reparator moral daca nu ca daune materiale,de pe listele alea de concurs,sa intre urmatorii, ca poate in cei 3-4 ani, numai Dumnezeu stie cum or fi trait de sub lista smecherilor......Iar vinovatii si incompetentii sa plateasca de-a adevaratelea.....
8.   Outsch! trimis de
( 3 iun 2011, 18:04:58
cazuri din astea sunt si in Suceava ,ex.lic.Ind. 2, persoane care n-au fost deloc la scoala,au terminat liceul si apoi au facut si scoala postliceala la Campulung-Moldovenesc
9.   Si sa ne miram... trimis de
( 3 iun 2011, 21:28:12
Si sa ne miram ca tinerii absolventi de liceu vor sa invete la facultati celebre din lume? Chestia cu invatamant de tip "Bologna" la noi e "o spoială" şi un regres al învăţământului superior romanesc. Nu mai pun si taxele mari ..ceea ce in lume nu exista ...invatamant superior e gratuit sau in unele locuri taxe f mici ..Esti prostul clasei in liceu : da-i bani cui trebuie si cat trebuie ...si " idiotul " peste noapte devine destept si ia note mai mari la bac . mai mari decat" asii clasei ".Cu diploma de Bac in mana se inscrie la o facultate ..unde vrea muschi lui de prost ...Iar ... bani ..banii ...banii... fac ca idiotul sa treaca prin tipul BOLOGANA CA VANTUL PRIN SURA....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei