Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 iun 2011 - Anul XVI, nr. 129 (4727)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Inacceptabil

Acţiunile de salvare din munţii Dornelor, posibile doar cu ajutorul voluntarilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Situaţie critică în munţii din Ţara Dornelor în privinţa intervenţiilor de salvare a turiştilor rătăciţi şi a altor persoane care solicită sprijin. Şi asta pentru că patru masive, Suhard, Călimani, Giumalău şi Bistriţei, care însumează 320 de km, sunt asigurate doar de voluntari.

„În momentul de faţă, traseele montane din Ţara Dornelor sunt patrulate regulat de 20 salvamontişti (15 din Vatra Dornei şi 5 de la Dorna Arini). Acţiunile de patrulare sunt voluntare 100 %, iar oamenii nu încasează diurnă de patrulare sau alt bonus financiar”, a explicat Petrică Ariciuc, şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei.

Traseele existente în cele patru masive au fost omologate cu ajutorul salvamontiştilor din Vatra Dornei, care în perioada 2001 – 2008 au realizat mai multe activităţi de marcare şi curăţare.

„Din păcate, lipsa resurselor financiare face ca în ultimii 3 ani intervenţiile în zona montană să se facă doar prin patrulări regulate pe traseele principale, amenajarea sumară a intersecţiilor şi bineînţeles intervenţiile pentru recuperarea turiştilor rătăciţi accidentaţi sau decedaţi”, a completat Ariciuc.  

 

Doborâturile de arbori şi oamenii creează probleme pe trasee

Existenţa unor patrule permanente de salvatori montani pe trasee a devenit o necesitate de câţiva ani buni, mai ales că numărul turiştilor a crescut. În plus, natura şi oamenii lucrează uneori nefericit la degradarea sau distrugerea unor trasee, care sunt închise de ani de zile. Este şi cazul traseului Rusca – Cabana Giumalău, marcat cu bandă galbenă, şi care este închis de 3 ani de zile din cauza unor doborâturi. „Cantitatea lemnoasă fiind însemnată, nu s-a putut interveni cu forţele noastre”, a explicat şeful Salvamont Vatra Dornei.

Mai mult, acesta a precizat că şi unii turişti contribuie din plin la distrugerea unor trasee, prin deteriorarea însemnelor de marcaj, respectiv a stâlpilor şi săgeţilor. „Toate aceste incidente pot fi înlăturate doar dacă traseele sunt patrulate periodic de către membrii salvamont”, este concluzia lui Petrică Ariciuc.

Traseul Rusca – Cabana Giumalău, închis de trei ani, nu este singura problemă. Anul acesta s-au înregistrat probleme serioase pe traseul de legătură între Pietrele Roşii şi Coada Pietrosului, coborârea din Călimanul Cerbului în Gura Haitii, cărora li s-au adăugat alte câteva zone afectate de doborâturi.

Pentru a reface o parte din trasee, în această vară sunt programate două tabere de marcaj, una cu un ONG din Iaşi, pentru un traseu de legătură între munţii Bistriţei şi Ceahlău, iar a doua cu elevi din Vatra Dornei, în masivul Călimani.

 

Divergenţe cu Serviciul Judeţean Salvamont Suceava

Şeful Salvamont Vatra Dornei este deranjat că se încearcă minimalizarea importanţei zonei montane a Ţării Dornelor, care reprezintă principala zona montană a judeţului Suceava, exceptând masivul Rarău. Săgeţile lui Ariciuc se îndreaptă către conducerea Serviciului Judeţean Salvamont Suceava, care a încheiat „doar 3-4 contracte cu salvatori montani din zonă pentru a asigura masivele muntoase din  Ţara Dornelor. Acest demers nu va optimiza în nici un fel activitatea de salvare montana în zonă şi ţinem să subliniem că activitatea de salvamont nu înseamnă doar intervenţiile în caz de accident sau amenajarea traseelor montane”.

Ca exemplu, sunt oferite cele 6 intervenţii din ultimele 6 luni, respectiv trei în masivul Călimani, două în masivul Suhard şi unul în Giumalău. Acestora li se adaugă intervenţiile pe pârtiile de schi, în număr de 112, dintre care 87 cazuri au necesitat transport la spital.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acţiunile de salvare din munţii Dornelor, posibile doar cu ajutorul voluntarilor.
 Vizualizări articol: 1247 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Acţiunile de salvare din munţii Dornelor, posibile doar cu ajutorul voluntarilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei