Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 iun 2011 - Anul XVI, nr. 129 (4727)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Obligaţie

Au mai rămas doar şase săptămâni pentru asigurarea locuinţelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doar 3% dintre locuinţele din judeţul Suceava au fost asigurate împotriva dezastrelor. Potrivit prefectului de Suceava, Sorin Popescu, din totalul de 258.092 locuinţe din judeţ, până în prezent au fost asigurate 7.955. Popescu a atras atenţia că proprietarii de locuinţe sunt obligaţi să încheie poliţe pentru asigurarea acestora în termen de cel mult un an de la începerea emiterii poliţelor de asigurare. Astfel, în condiţiile în care poliţele de asigurare au început să fie emise în data de 15 iulie 2010, termenul limită de încheiere a acestora este 15 iulie 2011. Prefectul a spus că după această dată proprietarii de locuinţe care nu au încheiat asigurările obligatorii pot fi sancţionaţi, valoarea amenzilor fiind de la 100 la 500 de lei. Amenzile se aplică de către primari sau de către persoanele împuternicite în acest sens. În cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social şi care au în proprietate construcţii cu destinaţie de locuinţă, asigurarea locuinţelor împotriva dezastrelor naturale se plăteşte de către Agenţia Naţională de Prestaţii Sociale, prin agenţia judeţeană.

„În situaţia producerii unor inundaţii, proprietarii locuinţelor afectate nu vor mai beneficia de sprijin de la bugetul de stat, despăgubirile urmând a fi achitate doar în baza poliţei de asigurare încheiate”, a subliniat prefectul judeţului.

Sorin Popescu a amintit că „Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale” – SA (PAID) a fost constituit în septembrie 2010, din acţionariatul a 13 companii de asigurare – reasigurare şi reprezintă singura societate de asigurare -  reasigurare abilitată legal cu gestionarea asigurării obligatorii a locuinţelor.

 

Prefectul face apel la suceveni să-şi asigure locuinţele

Prefectul de Suceava a explicat că Legea nr. 260/2008  are drept scop   acoperirea prin asigurare a tuturor proprietarilor de construcţii cu destinaţie de locuinţă, de reglementare a condiţiilor asigurării obligatorii a locuinţelor aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice şi a raporturilor dintre asigurat şi asigurator, a drepturilor şi obligaţiilor fiecărei părţi. Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale, denumită PAD, este înscrisul care atestă încheierea contractului de asigurare a locuinţelor, în temeiul căruia asiguratorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parţială pentru prejudiciile produse locuinţei, ca urmare a producerii riscului asigurat şi are valabilitate o perioadă de 12 luni.

Prima de asigurare este de 20 de euro pentru locuinţele de tip A, respectiv construcţii cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Suma asigurată pentru aceste locuinţe este de 20.000 euro la cursul de schimb valutar al BNR. De asemenea, pentru locuinţele de tip B, construcţii cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi /sau chimic, prima de asigurare este de 10 euro. Pentru astfel de locuinţe, sumă asigurată este de 10.000 de euro la cursul de schimb valutar al BNR.

„Prefectura asigură în permanenţă legătura între SC PAID – SA şi primarii unităţilor administrativ teritoriale, în vederea  punerii în aplicare a prevederilor legale în acest domeniu. Facem un apel către cetăţenii judeţului Suceava şi către autorităţile publice locale să înţeleagă importanţa implementării prevederilor legale privind asigurarea locuinţelor. Sperăm ca la data de 15 iulie 2011 toate locuinţele din judeţul Suceava să fie asigurate”, a spus prefectul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au mai rămas doar şase săptămâni pentru asigurarea locuinţelor.
 Vizualizări articol: 1344 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Au mai rămas doar şase săptămâni pentru asigurarea locuinţelor5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Alta bataie de joc !!! trimis de
( 3 iun 2011, 12:36:33
Pe cand o asigurare pe aerul poluat, ce il respiram cu totii, de imbecilii potocalii care au materializat aceasta noua hotie !!!
Imi este scarba...nu-i nimic se apropie 2012 si veti plati si voi....
2.   Ilona trimis de
( 3 iun 2011, 12:48:14
ca sa nu fie si aceste asigurari de locuinte o "mare afacere particulara", ar trebui sa se faca la una din institiutiile statului , nu la Banci, firme de brokeraj, etc......atunci, da, vom avea siguranta ca am facut ceva bun, altfel.......? .....un mare semn de intrebare, ca multe alte obligativitati.......
2.1  RE: Ilona trimis de
( 3 iun 2011, 13:16:10
Si ce institutii ale statului corespund cerintelor?Ai cumva senzatia ca Statul este un hot mai mic?Mai intreaba si tu pe altii si-ai sa vezi ca marii imbogatiti si-au facut averea prin afaceri cu statul,cu institutiile conduse execrabil de o clica de borfasi numiti politic,din bani adunati cu greu si de multe ori inechitabil de la noi,sleitii contribuabili...
3.   Bani dati in vant trimis de
( 4 iun 2011, 00:11:03
In primul rand omul de rand - (care nu fura) din Romania este sarac de vai de capul lui. De unde sa plateasca bai imbecililor?!

2 Ar trebui sa existe o optiune prin care daca nu vrei sa asiguri sa semnezi un act prin care precizezi ca nu ai pretentii de la statul roman in caz de dezastre naturale. Ce fel de democratie este asta prin care sunt obligat sa asigur? Suntem in comunism?!

3 Eu nu cred ca chiar in caz de nenorociri, mai vezi ceva inapoi. In Romania nu poti avea incredere in nimic. Nu s-au vazut atatea cazuri si cu asigurari Casco, unde oamenii au trebuit sa-si repare singuri masinile?!
3.1  RE: Bani dati in vant trimis de
( 4 iun 2011, 00:56:57
Stii ce ar fi tare de tot? Ca sa fie exonerate firmele de asigurari tocmai in caz de forta majorta (razboi, inundatii, cutremure, etc) desi asigurarile astea fix pentru chestii de genul asta sunt gandite. Dar in Romania nu m-ar mira.

Cat despre partea cu comunismul: tu chiar crezi ca mai traim in democratie? Sa fim sinceri.happy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei