Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 iun 2011 - Anul XVI, nr. 129 (4727)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Sute de eroi au fost comemoraţi la Vama

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Militarii morţi în cele două războaie mondiale au fost comemoraţi ieri, la Cimitirul Eroilor de pe Dealul Buzău din comuna Vama, cu o ceremonie religioasă impresionantă la care au participat oficiali şi localnici. Slujba religioasă a fost susţinută de un sobor de trei preoţi şi a fost consacrată pomenirii eroilor vămeni căzuţi pretutindeni, dar şi celor străini, cunoscuţi şi necunoscuţi, înhumaţi în cimitirele din comună. Este vorba despre 143 de ostaşi români, ruşi, austrieci şi unguri, căzuţi la Pleşa şi Poiana Micului şi îngropaţi în Cimitirul Eroilor, dar şi despre vămenii care s-au jertfit în războaie pretutindeni, 181 în prima conflagraţie mondială şi 55 de morţi în al Doilea Război Mondial. Potrivit precizărilor primarului comunei, Nicolai Baltag, în localitate există şi alte mici cimitire cu eroi, la Doabra, Strâmtura-Brazi şi Runc, toate îngrijite de localnici, mai ales de elevi.

Ceremonia a marcat şi împlinirea a opt decenii de existenţă a capelei din Cimitirul Eroilor de pe Dealul Buzău, o bisericuţă în miniatură, construită în prezent din lemn, în stil bucovinean. Cimitirul şi capela au fost construite iniţial de Ioan Mihalache, un fost pădurar. Capela mică a rezistat până în 1944, când a fost distrusă de armata sovietică. A fost refăcută în 1947, dar ulterior autorităţile comuniste nu au mai permis derularea ceremoniilor religioase.

Localnicul Mircea Morari ne-a povestit că locul “a fost lăsat ca o păscătoare până în 1971”, când capela a fost din nou refăcută, dar nu s-au putut ţine slujbe în ea până în 1986. Din 1986, un comitet de gospodari localnici cu suflete mari, coordonat de veteranul de război Teodor Lupaşcu, s-a ocupat de noi lucrări la capelă şi cimitir, iar în 1987 a avut loc chiar sfinţirea lăcaşului. Ultima refacere, a cincea, care a adus capela în forma de azi, a avut loc în 2006.

“Cimitirul de pe Dealul Buzău şi capela de acolo sunt locul unde vămenii vin în fiecare an să-i cinstească pe eroii căzuţi. Este de 80 de ani locul în care sufletele celor seceraţi de război îşi caută pacea eternă. Încercăm să  păstrăm şi să amenajăm un loc tihnit şi îngrijit, demn de memoria unor eroi care au căzut şi pentru noi”, ne-a spus primarul Baltag.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de eroi au fost comemoraţi la Vama.
 Vizualizări articol: 1302 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sute de eroi au fost comemoraţi la Vama5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei