Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 mai 2011 - Anul XVI, nr. 109 (4707)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Evaluare DSP

În Suceava nu există nici un spital de categoria I de competenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava şi-a stabilit poziţia în ce priveşte categoriile în care se încadrează spitalele din judeţ. Aceasta a fost prezentată, ieri în cadrul unei conferinţe de presă, de directorul instituţiei, dr. Ludovic Abiţei, care a arătat că nici un spital din judeţul Suceava nu îndeplineşte criteriile impuse de Ministerul Sănătăţii (MS) pentru a atinge cel mai înalt nivel de competenţă, I.

La rândul ei, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava va prezenta propunerile de clasificare a spitalelor din judeţ Ministerului Sănătăţii, care urmează să decidă dacă specialiştii din teritoriu au încadrat în mod corespunzător spitalele în cele cinci categorii de competenţă.
 

Gradele IV şi V, pentru celelalte spitale din judeţ

Dr. Ludovic Abiţei a declarat ieri că cea mai mare unitate sanitară din judeţ, Spitalul Suceava, va avea un calendar de conformare pentru a ajunge la gradul II de clasificare, în timp ce pentru celelalte spitale s-au propus, în întregime, gradele IV şi V, deşi unele au solicitat grade superioare, încercându-se astfel obţinerea pe cale administrativă a unui nivel mai înalt de competenţă şi, ca atare, o finanţare mai bună.

Şeful DSP a precizat că în cazul Spitalului Suceava s-a impus un plan de conformare pentru clasificarea în a doua categorie, cu termen limită până la finele anului, întrucât acestei unităţi îi lipseşte activitatea didactică, activitatea clinică şi coordonarea metodologică pe disciplina în care activează. În plus, spitalul nu dispune, aşa cum cere ministerul de resort, de un laborator propriu sau dat în comodat, pentru această activitate unitatea având încheiat un contract de prestări servicii cu o firmă privată.

 

Spitalul Suceava aspiră la cel mai înalt nivel de competenţă

Aceeaşi situaţie, neagreată de MS, se înregistrează şi pentru investigaţiile de rezonanţă magnetică (RM), de care se ocupă tot o societate particulară. Totodată, procentul bolnavilor transferaţi în alte clinici din ţară, întrucât reprezintă cazuri complexe şi grave, este mult prea mare, mai spune şeful DSP, cu precizarea că Spitalul Suceava aspiră la cel mai înalt nivel de competenţă, I, însă mai întâi trebuie să îndeplinească condiţiile pentru categoria a II-a şi apoi să mai facă câţiva paşi, dintre care cel mai important este înfiinţarea unui compartiment de chirurgie vasculară.

Dr. Ludovic Abiţei a mai spus că Spitalul Rădăuţi a fost încadrat în categoria a IV-a, deşi managerul acestei unităţi ceruse un plan de conformare pentru gradul III de competenţă, grad pentru obţinerea căruia propusese modificarea structurii organizatorice a unităţii şi înfiinţarea unor compartimente de Urologie, Oftalmologie şi Nefrologie. Planul de conformare avut în vedere este nerealist, şi-a motivat decizia şeful DSP, care consideră că este de preferat ca Spitalul Rădăuţi să se claseze din start pe un nivel inferior decât să piardă mai târziu gradul, pentru că nu a putut duce la îndeplinire condiţiile impuse.

 

Spitalul privat Bethesda, neclasificabil

Dr. Ludovic Abiţei a adăugat că tot de categoria a IV-a sunt şi spitalele Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Vatra Dornei şi Gura Humorului, în timp ce Spitalul Orăşenesc Siret este de categoria a V-a, dar cu plan de conformare. De categoria a V-a sunt şi spitalele de Psihiatrie Siret şi Câmpulung Moldovenesc, pentru că sunt de monospecialitate, iar regulile MS nu permit o altă clasificare.

În ceea ce priveşte Spitalul privat Bethesda, şeful DSP Suceava a ţinut să precizeze că acesta este neclasificabil.

De menţionat că procedura de clasificare a spitalelor a fost realizată în baza documentelor semnate de managerii acestor unităţi sanitare, însă nu este exclus ca Ministerul Sănătăţii să aibă o altă opinie decât cea a Direcţiei de Sănătate Publică şi să nu aprobe anumite propuneri de clasificări.

Până la 1 iunie, situaţia spitalelor din judeţ va fi însă clarificată, întrucât după această dată vor intra în vigoare contractele de finanţare cu Casa de Asigurări de Sănătate.

 

Ce presupun cele cinci categorii de competenţă

Spitalele vor fi încadrate în una din cele cinci categorii propuse de Ministerul Sănătăţii. În categoria I intră unităţile cu nivel de competenţă foarte înalt, ce asigură asistenţa medicală la nivel regional, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare. În categoria a doua sunt incluse spitalele cu nivel de competenţă înalt, ce deservesc populaţia judeţului, dar şi din judeţele limitrofe, furnizând servicii cu grad mare de complexitate. În categoria a III-a sunt incluse spitalele judeţene ce tratează afecţiuni cu grad mediu de complexitate. Spitalele de categoria a IV-a deservesc populaţia pe o rază administrativ teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate. Spitalele de categoria a V-a asigură, după caz, servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, într-o singură specialitate, sau servicii paliative.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În Suceava nu există nici un spital de categoria I de competenţă.
 Vizualizări articol: 1012 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
În Suceava nu există nici un spital de categoria I de competenţă5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Laborator trimis de
(11 mai 2011, 14:05:19
" În plus, spitalul nu dispune, aşa cum cere ministerul de resort, de un laborator propriu sau dat în comodat, pentru această activitate unitatea având încheiat un contract de prestări servicii cu o firmă privată."

Tot ministerul a solicitat (dupa unele interventii din partea unor firme private probabil) externalizarea activitatilor de analize medicale. Asa au aparut precum capusele laboratoarele private care functioneaza in incinta spitalelor.

Acum tot ministerul spune ca nu este laborator propriu ...

Cum dracu conduc astia tara, ca eu nu pricep !
2.   Comentariu trimis de
(11 mai 2011, 23:17:31
Astia nu conduc ci distrug tot ce a mai ramas ca valoare profesionala si morala in sistemul sanitar.Asa zisa clasificare s-a facut pe criterii ce n-au nici o legatura cu perfomantele obtinute de spitale ci sunt pentru reducerea la maxim a finantarii spitalelor sub pretextul acestei incadrari impuse de ministerul sanatatii . Acest dezastru in parte isi are obirsia si in descentralizarea si trecerea spitalelor in adminisratia primariilor care si-au numit la conducere persoane ,,performante in propaganda pollitica '' fara nici un fel de interferente cu activitatea dintr-un spital-exemplu elocvent -spitalul Radauti.

,, Spitalul Suceava aspiră la cel mai înalt nivel de competenţă, I, însă mai întâi trebuie să îndeplinească condiţiile pentru categoria a II-a şi apoi să mai facă câţiva paşi, dintre care cel mai important este înfiinţarea unui compartiment de chirurgie vasculară.....Spitalul Rădăuţi a fost încadrat în categoria a IV-a, deşi managerul acestei unităţi ceruse un plan de conformare pentru gradul III de competenţă, grad pentru obţinerea căruia propusese modificarea structurii organizatorice a unităţii şi înfiinţarea unor compartimente de Urologie, Oftalmologie şi Nefrologie. Planul de conformare avut în vedere este nerealist, şi-a motivat decizia şeful DSP, care consideră că este de preferat ca Spitalul Rădăuţi să se claseze din start pe un nivel inferior decât să piardă mai târziu gradul, pentru că nu a putut duce la îndeplinire condiţiile impuse."'

Ce mai poti sa intelegi???

Mai realist este sa urce Suceava cu doua grade decit Radauti cu un grad.

Ori domnul inginer director de la spitalul Radauti nu si-a insusit prea bine cunostintele la cursurile de manegement ori domnul Abitei nu-l mai sustine?!

3.   Oare? trimis de
(12 mai 2011, 02:43:33
oare nu trebuie si medici cu "grade" de competenta? nu de alta dar pana acum nu s-au gasit decat macelari la spitalul din suceava:|

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei