Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 mai 2011 - Anul XVI, nr. 106 (4704)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Economia neagră

Peste 1.800 de posturi vacante au „răsărit” după adoptarea noului Cod al Muncii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Adoptarea noului Cod al Muncii, care prevede sancţiuni extrem de aspre pentru munca la negru şi controalele în forţă demarate de autorităţi imediat ce acesta a intrat în vigoare, odată cu debutul lunii mai, a crescut brusc oferta de locuri de muncă vacante şi numărul de şomeri angajaţi, un barometru cât se poate de clar cu privire la ceea ce înseamnă munca fără forme legale pe piaţa muncii din judeţul Suceava.

În doar câteva zile, în intervalul 2-6 mai, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava au fost înregistrate nu mai puţin de 1.833 de locuri de muncă vacante, 1.651 dintre ele fiind deja repartizate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Pentru a vă face o idee, pe tot parcursul lunii aprilie AJOFM a încadrat în muncă 1.845 de şomeri, iar în luna mai a anului trecut, pe tot parcursul ei, s-au înregistrat 2.834 de locuri de muncă disponibile şi 2.750 de repartiţii.

Cu alte cuvinte, în cele cinci zile lucrătoare ale acestei săptămâni s-au realizat angajări cât aproape într-o lună şi este de aşteptat ca această „explozie” de pe piaţa muncii să continue şi săptămâna viitoare.

„Există de câteva luni de zile o creştere reală a ofertei de locuri de muncă din partea angajatorilor însă, clar, această creştere spectaculoasă este în primul rând un efect al adoptării noului Cod al Muncii. Rata şomajului a ajuns deja sub nivelul de 5%, la finele lunii aprilie, şi ne aşteptăm la o scădere şi mai pronunţată în mai, ceea ce nu poate fi decât foarte bine”, a declarat Aurelia Focşa, directoarea AJOFM Suceava.

 

Amenzi de minimum 10.000 de lei şi dosare penale

Noul Cod al Muncii prevede, pentru firme, amenzi de la 10.000 la 20.000 de lei numai pentru o singură persoană descoperită că lucrează fără forme legale. De asemenea, în situaţia în care la o firmă sunt găsite peste cinci persoane care lucrează la negru, angajatorului îi va fi întocmit dosar penal.

De precizat că, de la începutul acestei săptămâni, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava a intensificat verificările pentru depistarea firmelor care au angajaţi care lucrează la negru.

Controalele se realizează de inspectorii ITM Suceava, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean, ai Jandarmeriei, ai Gărzii Financiare şi ai Inspecţiei în Muncă.

„Din primele verificări am constatat că după intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii nu prea mai găsim persoane care să lucreze fără forme legale”, a declarat Ionuţ Creţuleac, şeful ITM Suceava.

El a mai adăugat că noul Cod al Muncii oferă angajatorilor mai multe posibilităţi cu privire la modurile şi tipurile de încheiere a contractelor individuale de muncă, astfel încât să nu se mai utilizeze munca fără forme legale.

Inspectorii ITM au descoperit totuşi şi nereguli privind munca la negru, acestea urmând a fi comunicate în perioada imediat următoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 1.800 de posturi vacante au „răsărit” după adoptarea noului Cod al Muncii.
 Vizualizări articol: 2933 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Peste 1.800 de posturi vacante au „răsărit” după adoptarea noului Cod al Muncii3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cand o sa va vina mintea la cap? trimis de
( 7 mai 2011, 15:41:43
Cine dracu va mai crede, incepand cu INS si terminand cu voi mintiti de ingheata apele. CEL MAI VIZIBIL E SITE-UL VOSTRU JUDETIAN. Cautati vreun loc si vedeti ce ofera pe sticla. Nic. In celalalte judete dau nr., meseria, si cine solicita. Voi v-ati transformat ca si botis in firma particulara de plasare, fiecare sef birou se ocupa de plasare si de gol va da chiar site-ul vostru pentru ca nu faceti transparent.
2.   Mai trebuie gindit programul trimis de
( 7 mai 2011, 15:52:28
minciuni au angajat citeva femei de servici ,citva covrigari ,zidari si gata.........cei cu studii superioare ?????????????
3.   Vorbe goale trimis de
( 8 mai 2011, 15:02:12
Sunt foarte curios daca s-au facut angajari si la SC TUDIA SRL din Gramesti, unde trei sferturi din muncitori lucreaza de ani de zile fara carte de munca, si cand vine un control fug pe unde apuca.
4.   Bunicuta trimis de
( 8 mai 2011, 15:03:59
Dar cei cu studii superioare? Cand vor fi angajati? Mai ales cei tineri, ca peste tot sunt ca cerinte vechimea si experienta????????????
5.   Mirare trimis de
( 8 mai 2011, 16:05:21
D-le Paiu dar in trecut ai luat apararea patronilor care tineau oameni la negru,te-ai schimbat ?.............

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei