Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 mai 2011 - Anul XVI, nr. 106 (4704)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

În primul trimestru

Farmacii şi medici din judeţ, puşi la plată, în urma unui control al Casei de Asigurări de Sănătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O sumă totală de 4.688,31 de lei a fost imputată de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava unor farmacii şi medici din judeţ, în urma unor controale efectuate în perioada ianuarie-martie 2011 de angajaţii acestei instituţii. Aşa a informat ieri preşedintele director general al CAS, Cristi Bleorţu, care a precizat că verificările au vizat 23 de medici de familie, nouă medici specialişti din ambulatoriile de specialitate, doi furnizori de servicii medicale paraclinice, opt medici dentişti, trei spitale, un furnizor de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu şi zece farmacii.

 

Prescrieri nejustificate de medicamente, documente completate incorect şi absenţă de la serviciu

Şeful CAS Suceava a arătat că, în ceea ce priveşte medicii de familie, în urma controalelor efectuate au fost luate măsuri precum diminuarea valorii minim garantate a unui punct „per capita” cu 10%, pentru luna în care s-a făcut constatarea, respectiv ianuarie, din cauza nerespectării programului de lucru. De asemenea, în cazul a trei medici de familie, pentru prescrieri nejustificate de medicamente cu sau fără contribuţie personală din partea asiguratului, s-a dispus diminuarea cu 10% a valorii minim garantate a punctului „per capita” pentru lunile în care s-a înregistrat abaterea.

În urma controalelor efectuate la medicii specialişti, Cristi Bleorţu a explicat că un singur medic a fost sancţionat. În acest caz, motivul a fost reprezentat de nerespectarea clauzelor contractuale referitor la completarea corectă şi la zi a formularelor utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate,respectiv cele privind evidenţele obligatorii, cele cu regim special şi cele tipizate, şi referitor la respectarea prevederilor actelor normative din sistemul asigurărilor sociale de sănătate, respectiv a Normelor metodologice privind utilizarea şi modul de completare a formularelor de prescripţie medicală cu regim special pentru medicamentele cu şi fără contribuţie personală. Sancţiunea a constat în diminuarea valorii minim garantate a punctului cu 20%, pentru luna ianuarie, lună în care s-a făcut constatarea.

 

Date false, transmise de farmacii către CAS

În cazul medicilor dentişti, un singur medic a fost sancţionat, a declarat şeful CAS. Sancţiunea dispusă a fost diminuarea cu 20% a contravalorii serviciilor medicale aferente lunii martie, iar motivul a fost reprezentat de  nerespectarea clauzelor contractuale referitor la completarea corectă şi la zi a formularelor utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate,respectiv cele privind evidenţele obligatorii, cele cu regim special şi cele tipizate, şi referitor la obligaţia de a afişa într-un loc vizibil programul de lucru, numele casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală, precum şi datele de contact ale acesteia.

Şi în cazul farmaciilor, angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate Suceava au constatat nereguli. Astfel, în primul trimestru al anului, la două unităţi de profil s-au identificat cazuri în care au fost raportate eronat, în format electronic, în SIUI, datele înscrise în formularele de prescripţii medicale.

Concret, potrivit celor declarate de Cristi Bleorţu, s-au înregistrat deficienţe cum ar fi neconcordanţe între CNP-ul bolnavului înscris în formularele de prescripţii medicale şi cel raportat în SIUI sau neconcordanţe între data emiterii prescripţiei înscrisă în formular şi acelaşi element raportat în format electronic, în SIUI, de către farmacie. În acest mod nu s-a asigurat realitatea datelor transmise, date care ulterior sunt prelucrate în vederea analizei consumurilor de medicamente înregistrate la nivelul CAS Suceava, a explicat Cristi Bleorţu.

 

Certificate de concedii medicale, eliberate fără respectarea legii

El a subliniat că, în aceste două cazuri, s-a dispus măsura restituirii sumelor încasate necuvenit şi a obligaţiilor aferente, în valoare totală de 4.516,53 de lei.

De menţionat că, în primele trei luni ale anului, cinci furnizori de servicii medicale au fost sancţionaţi contravenţional cu avertisment. Măsura a fost luată pentru nerespectarea prevederilor din actele normative în vigoare la eliberarea unor certificate de concediu medical (abaterea a fost depistată în lunile ianuarie şi februarie).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Farmacii şi medici din judeţ, puşi la plată, în urma unui control al Casei de Asigurări de Sănătate.
 Vizualizări articol: 2008 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Farmacii şi medici din judeţ, puşi la plată, în urma unui control al Casei de Asigurări de Sănătate4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei