Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 mai 2011 - Anul XVI, nr. 106 (4704)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Cu frâna de mână trasă

Iazul de la Grăniceşti, lăsat de izbelişte de autorităţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nepăsarea autorităţilor este la ea acasă peste tot în judeţ. O mostră elocventă este la Grăniceşti, acolo unde iazul de acumulare distrus la inundaţiile din vara anului trecut a fost lăsat de izbelişte. Deocamdată, totul e la stadiul de proiecte şi promisiuni, iar ceea ce era cândva mândria unei întregi zone s-a transformat într-un loc sinistru, desprins parcă din filmele de după al Doilea Război Mondial.

 

Iazul cu o suprafaţă medie de 61 de hectare de la Grăniceşti a devenit istorie după inundaţiile din iunie 2010. Cantitatea mare de precipitaţii căzută în decurs de numai câteva ore s-a dovedit cu mult peste capacitatea de stocare, iar apa a trecut peste baraj cu aproximativ 80 de centimetri.

Urmarea a fost previzibilă: barajul s-a rupt, iar întreaga cantitate de apă, câteva milioane de metri cubi, a plecat în aval. Norocul a fost acela că torentul nu a întâlnit în cale vreo localitate pe care ar fi măturat-o cu totul. În urmă a rămas dezastrul.

Un dezastru care se vede şi astăzi, iar pârâul Horaiţ, care alimenta iazul, pare stingher prin deşertul de iarbă şi barajul înalt de câţiva metri devenit inutil. De atunci a trecut aproape un an, dar peisajul nu s-a schimbat cu nimic, iar oamenii din Grăniceşti şi celelalte sate învecinate se întreabă dacă vremurile de prosperitate de altădată vor mai reveni.

 

Proiectul există, se aşteaptă licitaţia şi banii

Aflat în curtea Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) din România, iazul de la Grăniceşti avea 61 de hectare la cote normale şi 81 de hectare când era aproape de supraplin, iar în exploatare a fost dat la începutul anilor 1970. Atât reprezentanţii ANIF, cât şi conducerea Primăriei Grăniceşti îl consideră extrem de important. Administraţia locală din Grăniceşti spune că ar dori să readucă acumularea la nivelul de anul trecut, numai că nu are banii necesari şi nici nu se poate investi în curtea altora. De partea cealaltă, reprezentanţii ANIF spun că s-au făcut demersurile necesare pentru refacerea barajului.

„Există un proiect de refacere, iar din câte ştiu eu urmează procedura de publicare pe SEAP. Cel mai probabil lucrările vor consta în realizarea unui prebaraj, care va reţine apa, de unde va fi aruncată cu pompele peste baraj, pentru a permite realizarea lucrărilor propriu-zise la baraj în condiţii optime”, a explicat Mircea Filip, inspector de zonă al Sucursalei Moldova Nord, unitatea de administrare Suceava a ANIF.

Costurile estimative ale refacerii barajului se ridică la patru milioane de lei, în jur de un milion de euro, iar specialiştii spun că perioada în care ar putea fi finalizat este de maxim cinci luni.

Intenţiile sunt lăudabile, dar în ritmul în care se lucrează în România s-ar putea să mai treacă ani buni până când se va şi realiza ceva vizibil.

 

Importanţa iazului

Barajul de la Grăniceşti reţinea aproximativ 3,8 milioane de metri cubi de apă, iar adâncimea maximă era de 8 metri. În afara peştelui aflat în acest bazin, acumularea de la Grăniceşti avea şi alte utilizări. Cea mai importantă era aceea că asigura apa necesară pentru irigaţiile din zonă, iar apoi avea rol de atenuare a viiturilor. Primarul Gheorghe Nuţu este de părere că iazul are o importanţă extrem de mare pentru comunitate şi refacerea acestuia reprezintă o prioritate.

„Era o rezervă de apă importantă pentru toată comuna, iar în plus oamenii care au avut teren sub luciul de apă au primit şi peşte într-o anumită perioadă. Acum nu avem nici una, nici cealaltă”, a precizat primarul din Grăniceşti.

 

Lucrări de 1,3 milioane de euro, acum trei ani

Dacă barajul din pământ, care a cedat anul trecut, nu a avut parte de foarte multe lucrări de refacere, totuşi iazul a beneficiat de o serie de investiţii. Cea mai importantă datează de acum trei ani, când s-au cheltuit 1,259 milioane de euro din bani europeni, pentru realizarea unui deversor din beton. Chiar şi aşa, catastrofa din iunie 2010 nu a putut fi evitată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iazul de la Grăniceşti, lăsat de izbelişte de autorităţi.
 Vizualizări articol: 1758 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Iazul de la Grăniceşti, lăsat de izbelişte de autorităţi5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Este bine trimis de
( 7 mai 2011, 11:58:16
de ce oare cetatenii care au pamant sub luciul apei nu se intereseaza sa faca ceva,cu putin timp in urma faceau scandal ca vor pamintul,aaaa,vor nu mai profituri dar investitie ioc,asa este la romani....
2.   Pamantu lui mamica si lui taticu trimis de
( 7 mai 2011, 16:51:41
Satenii din granicesti, sunt oameni foarte harnici, sa tipe, sa injure, sa faca tam tam asemanator cu cancan. Acesti SATENI(de origine si de mentalitate) au avut pamant sub luciul apei, au fost despagubiti cu alte terenuri sau bani. Acuma de ce primarul (Care isi face dreptate cu pusca) a facut la fiecare act de proprietate? Care este si nul, doar sa castige alegerile bietul AMARAT, SARAC.
Ciudat este ca iazul a fost luat in concesionare de catre directorul de la RAR pe nume GALES care si-a furat partenerii cu care a concesionat iazul.
Cat despre dig, a fost alocata suma de 15 miliarde de catre UE, ca s-au investit doar 5 miliarde, e logic ca digur se cedeze. Cele 10 miliarde unde s-au dus domnu LUNGU. directot la ANIF ?
3.   Pentru cel de la 2- fostii angajati de la ROZITA trimis de
( 8 mai 2011, 21:51:45
Mai sugatoru-le de maciuci esti un paduche si paduche vei muri tu si toata familia ta . Cel mai mare tepar din Suceava , un paduche care ti-ai vandut magazinu si terenu si ai tepuit toti oamenii pe care ai putut si pe ca i-ai intalnit pe care i-ai convins sa iti imprumute bani ca sa poti sa iti salvezi casa de la banca .
Auzi , paduche ! Tu i-ai furat pe toti partenerii tai , stie toata Suceava ca esti cel mai mare tepar . Nu avea grija altora teparule . Auzi paduche , apucate si inapoiaza banii la oameni care te-au ajutat (bani da-ti fara dobanda) sa iti salvezi casa de la banca (ca altfel erai boschetar) s-au mai bine spus esti un boschetar paduchios .
Vreau sa iti mai aduc aminte ca te batea-i cu pumnu in piept ca esti un credincios catolic , dar vreau sa iti spun un singur lucru pe care sa nu il uiti niciodata : TE-AI VANDUT LU SATANA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei