Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 mar 2011 - Anul XVI, nr. 58 (4656)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Dimensiunile dezastrului

Pagube de trei milioane de euro şi 70 de oameni fără serviciu, după incendiul de la Avastar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Devastatorul incendiu izbucnit miercuri dimineaţă la abatorul Avastar din Roşcani-Liteni a lăsat în urmă un prejudiciu imens, estimat de patron la trei de milioane de euro şi 70 de oameni fără loc de muncă. Pagubele colaterale sunt şi mai mari, unitatea fiind cel mai mare contribuabil la Primăria oraşului Liteni, dar şi la bugetul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.

 

După cum relatam în cotidianul nostru de ieri, incendiul a izbucnit în jurul orei 6.30, în urma unui scurtcircuit produs la un conductor electric defect. O primă dificultate a fost accesul pompierilor la abator, pentru a stinge incendiul. Pentru că circulaţia rutieră este interzisă pe două dintre podurile de peste râul Suceava, la Vereşti şi Roşcani, avariate în urma inundaţiilor din vara trecută, pompierii au fost nevoiţi să ocolească aproximativ 30 de kilometri. Timpul s-a scurs în defavoarea patronului şi a angajaţilor abatorului, focul extinzându-se cu repeziciune.

Incendiul a fost lichidat abia în jurul orei 12.00, însă din abator nu a mai rămas nimic neafectat de flăcări.

Au ars hala de producţie şi spaţiile de depozitare, congelare şi livrare, pe o suprafaţă de aproximativ 1.500 metri pătraţi, pereţii despărţitori şi acoperişul construcţiei. Au mai ars carcase de porc şi vită, instalaţii de alimentare cu apă, instalaţii electrice (de forţă şi iluminat) şi instalaţii de climatizare, totodată degradându-se şi structura de rezistenţă a construcţiei.

 

Angajaţii pleacă în şomaj

„Lovitura este foarte grea, nu s-a putut salva nici carnea ce era în abator în noaptea de marţi spre miercuri. Asigurarea este valabilă doar pe construcţie, deocamdată nu am avut nici un contact cu reprezentanţii societăţii, ca să ştiu la ce mă pot aştepta”, ne-a declarat, aseară, patronul abatorului, Vasile Pleşca. El a precizat că avea 70 de oameni angajaţi la unitate şi că marea lor majoritate vor fi trimişi în scurt timp în şomaj.

Aceştia sunt, în mare parte, din Roşcani sau din localităţile învecinate, astfel că lovitura de pe plan local este imensă.

„Aceasta era cea mai importantă investiţie din Liteni, aproape toţi angajaţii erau localnici şi cele mai mari contribuţii la bugetul local veneau de la Avastar Roşcani”, a declarat Tomiţă Onisii, primarul oraşului Liteni, care nu a ascuns faptul că este alături şi sufleteşte de patronul abatorului, care îi este fin.

 

Cifrele care spun totul despre abatorul de la Roşcani

Şi datele contabilizate de Direcţia Sanitar Veterinară Suceava spun totul despre importanţa abatorului transformat în scrum.

SC Avastar Roşcani SRL era unul din cele cinci abatoare din judeţ cu ştampilă ovală, altfel spus, care funcţiona la standarde europene, cu permisiunea de a face comerţ în afara graniţelor, şi, în ultima perioadă, avea cea mai intensă activitate.

„Abatorul de la Roşcani sacrifica cele mai multe animale în judeţul Suceava. În primele două luni au fost tăiaţi 4.837 de porci şi 665 de bovine. Era singura unitate care avea o maşină specială pentru colectarea animalelor din zona de munte, o iniţiativă pe care am apreciat-o mult. Practic, în ultima perioadă, 30% din taxele încasate la unitatea noastră pentru examinarea animalelor şi a produselor din carne proveneau de la Avastar”, a arătat doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, care şi-a exprimat speranţa că patronul unităţii va reuşi să revină pe piaţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pagube de trei milioane de euro şi 70 de oameni fără serviciu, după incendiul de la Avastar.
 Vizualizări articol: 5483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
Pagube de trei milioane de euro şi 70 de oameni fără serviciu, după incendiul de la Avastar5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Te incearca neputinta cand citesti asa ceva trimis de
(11 mar 2011, 11:38:11
Traim intr-o zona a tarii populata de oameni fara dinti in gura dar care vorbesc la celular. Nu poti construi nimic durabil in zona asta a tarii. Noi il tot criticam pe Lungu pentru lucrarile de mantuiala dar cum sa faci lucrari cu asa mesteri? Toti lucreaza in bataie de joc indiferent ca e pentru privat sau pentru stat. Nu le place sa lase ceva bun in urma cand pleaca de la munca, nu au satisfactia lucrului bine facut. Un mester electrician de 2 bani, a ras de pe fata pamantului o afacere onorabila! Imi aduc aminte si de sediul de la fosta AKROM. Dupa ce au renovat-o tampitii de mesteri moldoveni, a cazut tencuiala de pe pereti dupa o luna! Ce poti sa mai zici? Sper ca patronul sa-si vada macar o parte din bani de la asigurator si sper ca cei de la UE sa nu-l puna sa dea banii inapoi.
1.1  RE: Te incearca neputinta cand citesti asa ceva trimis de
(11 mar 2011, 12:08:17
La hotelul Aristocrat tot niste cretini de mesteri i-au nenorocit omului afacerea. Nu au fost in stare sa monteze corect o centrala termica, a murit un om si de atunci sta patronul cu hotelul inchis. Cand iti lucreaza in casa mesterii locali trebuie sa stai cu ochii ca pe butelie sa nu-ti faca lucrarea in bataie de joc. Asa e modoveanul, varza la meserie dar vrea sa fie platit ca in occident.
2.   Meseriasi trimis de
(11 mar 2011, 12:09:50
Mereu noi am fost meseriasi la tot ,eu nu vad afara ca ard casele ,masinile ,fabrici...etc,de la un scurt .Dar dupa ce am vazut la un service auto cum imi lipeau cablurile la masina si cum dau cu banda m am lasat de facut pe masina ceva in oras ,prefer sa dau 80 euro ora afara si sa dorm linistit.
3.   * trimis de
(11 mar 2011, 12:47:31
Foamea e tot un fel de politică
O consecinţă a ei , un derivativ
Doar că o simţi ... e autentică
Şi’ţi devine leit - motiv

Când cânţi într’un duet al falimentului
Politica ţi’e paradigma monetară
Şi ( când ) eşti strâns în zidurile Babilonului
Cum dreq asta să nu doară ?

4.   Tirziu trimis de
(11 mar 2011, 12:53:38
Ce sa intimplat azi????te ai trezit tirziu cu poeziile,sau nu ai avut inspiratie.. cu ce sa intimplat in Japonia?? laughing))
5.   Exista o lege a compesatiei... trimis de
(11 mar 2011, 13:58:33
Intr-adevar este foarte trist sa ai o asemenea pierdere, mai ales ca au ramas 70 de oameni pe drumurisad.
Dar...exista un "DAR". Chiar daca nu credem in Dumnezeu, exista o lege a compensatiei si intotdeauna trebuie sa ne gandim la acest lucru.
Nu uit, cand de la acel abator a plecat o femeie plangand ca dupa mort( din Lespezi se pare ca era), pentru ca i se platise in bataie de joc viteii ce-i adusese la Roscani.A cerut macar maruntaiele sa i le dea, dar au refuzat.Au spus ca ei arunca totul, dar ne intrebam: ficatul, creierii, rinichii etc ii aruncau dupa cum spuneau sau era un "ban in plus"?!
Si nu este singurul caz de genul acesta.Era munca multa, dar si castiga.
Poate aceasta este o lectie de Sus ca acest patron sa se gandeasca si la faptele lui .Toate bune sau rele( mai ales rele) cate ni se intampla in viata, sunt lectii de la care trebuie sa invatam si sa ne schimbam in bine.
Altfel, degeaba ai trait in lumea aceasta.
6.   Exista o lege a compensatiei... trimis de
(11 mar 2011, 14:02:22
Scuze ptr ce am"mancat" din titlu'!happy
7.   CELUI DE LA 1.1 trimis de
(11 mar 2011, 14:26:01
LA HOTELUL ARISTOCRAT D-ZEU E SINGURUL CARE STIE CE SA INTIMPLAT ACOLO IAR CEI CE AU SCAPAT CU VIATA DE ACOLO SA-I MULTUMEASCA ZI SI NOAPTE LUI D-ZEU.DACA IN SUCEAVA AR EXISTA PROCURORI (NU PROCURORI INFRACTORI)SA-R FACE LUMINA IN ACEST CAZ CUTREMURATOR.DACA NU NE ABATEM DE LA FAPTE RELE MINIA LUI D-ZEU VA VENI CIT DE CURIND SI PESTE NOI ASA CUM SA INTIMPLAT IN JAPONIA
8.   Aş strânge între ziduri pe ABCDAR trimis de
(11 mar 2011, 14:47:05
îl cunosc pe patron, e fiu al satului. asta-i mai lipsea.
@pt. unomnăcăjit. pt. cultura ta generală şi pentru evitarea vânzării de apă pe post de vită să ştii că la acest abator oamenii primesc bani doar pentru carcasa rezultată în urma sacrificării. după cum ai putut citi în articol Avastar era principalul cotizant la DSVSA din judeţ, aşa că las-o moale cu dar-ul.
@ ABCDAR cred că e tipul cu probleme mintale care vindea poezii scrise pe caiete de mate lângă tarabele cu flori de la Bucovina. de când este postac, acum stă la căldurică, a început să se trezească mai târziu, poate într-o zi nu se mai trezeşte şi-i sună ceasul de la partid
9.   "fiu al satului" =)) trimis de
(11 mar 2011, 17:23:43
Pt AMARUL:sunt curios cate animale ai dus la abatorul din roscani....sa vezi cum esti furat cu nerusinare...o fi fost el principalul cotizant la DSVSA din judeţ insa iti batea joc de munca taranilor..."dupa fapta si rasplata"
9.1  RE: "fiu al satului" =)) trimis de
(11 mar 2011, 18:28:31
Las' ca o sa te imbogatesti de acum incolo. Acum ca a disparut hotomanul cu tot cu afacerea lui dubioasa, o sa-ti vinzi animalul direct in Germania cu 10 euro/kg. Noroc ca ati scapat de banditul asta care va oprea sa va imbogatiti. Sau o sa-ti moara de batranete vaca in grajd ca n-o sa ai cui sa o vinzi?laughing)
10.   Cel mai important lucru in viata... trimis de
(12 mar 2011, 10:26:26
este viata in sine, miracolul vietii...scurte asa cum e ea. ii urez multa sanatate, ca daca e om care ii place munca, va face un lucru mai maret din urmatoarea afacere.
daca uitam de miracolul vietii - ne pierdem mintile alergand dupa bani
11.   Mare pacat trimis de
(12 mar 2011, 10:32:39
colegilor,,,am fost la acel abator.jos palaria din punct de vedere profesional, nu credeam niciodata sa vad la tara intr-un sat asa ceva.nu cunosc patronul, am ajuns acolo printr-o cunostinta, dar am ramas placut impresionat de ce-am vazut. pacat de acest ghinion si sper din tot sufletul sa aiba asigurare. sa-i ajute dumnezeu sa se descurce cumva. Cat despre carcotasii de aici,,,chiar daca nu stiu ori nu cunosc problema ,,se da cu pesupusul,,,de aia nu prospera romania,,prea multi prosti si invidiosi

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei