Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 mar 2011 - Anul XVI, nr. 58 (4656)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Protest

Aproximativ 300 de dascăli suceveni şi-au cerut, ieri, salariile în faţa Prefecturii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproximativ 300 de cadre didactice din municipiul Suceava au protestat ieri, la amiază, timp de o oră şi jumătate, în faţa Prefecturii, cerându-şi în modul acesta salariul pentru luna februarie.

„Respectaţi legea!”, „Vrem salariile!”, „Nu muncim până nu plătiţi!”, „Hoţii!”, acestea au fost doar câteva dintre mesajele strigate de profesorii care s-au strâns în faţa Palatului Administrativ în semn de protest faţă de insuficienţa fondurilor pentru salariile aferente lunii februarie. Deşi zilele acestea profesorii ar fi trebuit să-şi încaseze salariile, au fost anunţaţi că nu vor primi decât 30% din lefuri. Şcolile nu mai au bani pentru remunerarea cadrelor didactice şi a personalului auxiliar, iar profesorii nu mai cred că problema va fi rezolvată fără măsuri de protest, iar unii dintre ei sunt hotărâţi să nu mai meargă, de luni, la ore.

Protestul a fost unul spontan, iar în urma discuţiei cu prefectul Sucevei, Sorin Popescu, cinci lideri sindicali care au ajuns la el au primit doar promisiunea că se vor trimite adrese către ministerele de resort prin care se va solicita transferul sumelor din trimestrul IV în I.

 

Cadrele didactice de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” refuză salariul incomplet

Profesorii de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava au refuzat salariul incomplet pentru luna februarie, aşa cum au făcut şi în luna ianuarie. „Am venit în faţa colegilor mei cu două variante pentru această problemă: acceptăm salariul diminuat în speranţa că vom primi diferenţele în aprilie sau nu acceptăm şi continuăm demersul pentru a lua salariul întreg. Doar doi profesori au susţinut prima variantă, restul, 54, au semnat pentru a protesta în continuare, sperând că în modul acesta mesajul lor va fi auzit mai sus şi vor primi salariul integral. Nimeni nu ştie când şi câţi bani vom primi, iar această stare de dezinformare îi va determina pe mulţi profesori să se gândească la acţiuni de protest mai serioase”,  a declarat Costică Costan, liderul de sindicat al dascălilor de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”. Profesorii nu sunt deranjaţi atât de neplata propriu-zisă a salariilor, cât de faptul că nu sunt informaţi, nu le-a zis nimeni când vor primi diferenţele şi care e situaţia în celelalte judeţe.

„Era normal să fim anunţaţi despre respectivele modificări. Nu e vorba doar de bun-simţ, e o situaţie extremă, cu toţii avem familie, copii aflaţi la studii, rate la bancă, fără unica sursă de existenţă – salariul, nu ştiu cum ne vom descurca”, ne-a mărturisit Constantin Scutaru, profesor de matematică la C.N. „Ştefan cel Mare”.

 

Elevii sunt solidari cu profesorii lor

Prezentă la protest, Viorica Ioniţe, profesoara din Fălticeni care acum jumătate de an s-a aflat în greva foamei, a spus că situaţia aceasta nu poate continua la nesfârşit şi ar fi bine ca toţi dascălii din judeţ să ia atitudine şi să se mobilizeze pentru a-şi revendica drepturile.

„Chiar şi elevii noştri ne compătimesc şi ne întreabă zilnic cât vom mai putea munci degeaba. Sunt alături de noi şi ne vor susţine în măsurile noastre de protest”, a menţionat Viorica Ioniţe.

 

De luni ar putea fi puse lacăte pe şcoli

Deşi au fost făcute mai multe demersuri la sfârşitul lui februarie către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Finanţelor, dascălii n-au primit nici până astăzi un răspuns. Urmează ca până astăzi, la ora 13.00, să fie colectate semnăturile de la profesorii de la toate unităţile de învăţământ din judeţ şi, în funcţie de ce vor decide dascălii, se va intra sau nu în grevă generală pe un termen nelimitat.

„Nu vom ceda, trebuie să consultăm toţi colegii, nu doar de la şcolile din municipiu, dar şi de la cele din judeţ şi vom hotărî dacă de luni vom apela la alte forme de protest”,  a declarat Dumitru Irimia, vicepreşedintele Sindicatului Judeţean ”Spiru Haret” Suceava, afiliat la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Dacă nu vor primi banii până luni, cadrele didactice sunt hotărâte să nu meargă la şcoală începând cu data de 14 martie. „Nu vom merge la şcoală până nu vom fi plătiţi. Nu cerem ceva extraordinar, vrem doar să se respecte legea. E umilitor pentru noi, nu cerşim, sunt banii noştri”, ne-a spus o profesoară de la Şcoala cu Clasele I-VIII „Ion Creangă” Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproximativ 300 de dascăli suceveni şi-au cerut, ieri, salariile în faţa Prefecturii.
 Vizualizări articol: 1125 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 3 voturi
Aproximativ 300 de dascăli suceveni şi-au cerut, ieri, salariile în faţa Prefecturii3.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(11 mar 2011, 13:12:53
proteste...fara numar, fara numar...elevii abia asteapta
2.   Comentariu trimis de
(11 mar 2011, 13:20:05
normal ca elevii sunt alaturi de profesorii lor, ei se roaga sa nu le dea salariile sa nu mai vina la scoala
3.   Unii cu mălaiu, alţi cu f... trimis de
(11 mar 2011, 15:13:41
Aproximativ 300 de cadre didactice......, ceilalţi erau la dat meditaţii, bineînţeles neimpozitate!
4.   PT. AMARUL trimis de
(11 mar 2011, 16:47:37
Te deranjeaza faptul ca incearca sa cistige un ban facind de altefel ceva destul de nobil si util sau esti invidios pentru suma ,,mare de bani pe care o cistiga ,,?...
Crezi ca daca ar fi ipozitate aceste meditatii ,desi sincer nu cred ca este vorba despre un fenomen de amploare ar rezolva cu ceva situatia catastrofala in care se afla invataminul si sanatatea la oractuala?
4.1  RE: PT. AMARUL trimis de
(12 mar 2011, 07:27:36
Cred ca atata timp cat cei cu societati comerciale sunt OBLIGATI si SUPRVERIFICATI, chiar in plus, TREBUIE sa dea si spagile de rigoare controlorilor, ar fi normal ca si veniturile din meditatiile elevilor (de cele mai multe ori cu forta), ar trebui impozitate.
In plus, salariul unui profesor care sta in medie 3-4 ore pe zi la scoala, e exagerat de mare. Munca de corectare a lucrarilor si de documentare e inca maxim o ora pe zi. Deci, 2000 RON parca e cam mult.
5.   De 21 ani numai bugetarii[profesorii]fac greva trimis de
(11 mar 2011, 18:31:22
daca e asa "mare suma"de ce o cersiti si nu va schimbati locul de munca?sau nu exista ceva asa"nobil si util"
6.   Echilibru trimis de
(11 mar 2011, 19:47:42
Nu. Cadrele didactice nu au un salar decent. Dar in actualele conditii credeti ca , dupa numarul de ore si calitatea scolarizarii salariile ar trebui marite fara nici un fel de limita. Pai sunt profesori si invatatori care lucreaza doar4 ore? ce salar ar trebui dat unui asemenea individ. Poate si un spor de risc sever.
7.   Respectatarea legislatiei trimis de
(11 mar 2011, 20:16:14
Din cite am inteles eu nu e vorba despre marirea salariului ci despre acordarea drepturilor cuvenite potrivit legilatiei in vigoare. Din pacate legislatia noastra nu prea e respectata de multe ori din nestiinta celor care ar trebui sa o cunoasca,alteori din ,,lipsa de interes,, a unora de a o aplica ,alteori nu e respectata de insasi organele legilative ale statului care emit acte juridice ce nu pot fi aplicate sau uita sa mai elaboreze norme de aplicare pt. legislatia anterioara.
Revenind la profesori nu cred ca ei lucreaza numai la scoala ,probabil ca lucreaza si acasa,trebuind sa pregateasca lectiiile,sa corecteze lucrari,sa-si sporesca permanent cunostintele.
Cunosc si cadre didactice care intradevar au renuntat la meseria lor ocupinduse de alte activitati mai profitabile sau care au luat drumul strainatatii dar nu cred ca asta e o solutie ,si daca ar renunta toti cine ne-ar mai educa copii?
8.   Uite cum niste ratati va blevturesc pe aici! trimis de
(12 mar 2011, 08:52:24
Stimati profesori ar trebui sa nu va intereseze decit sa le predati, sa le vorbiti cu,,mamico'' si notele sa le puneti mari si treaba lor ce vor face in viata!
Dupa bani, si munca!
Uite cum niste ratati va blevturesc pe aici!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei