Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 feb 2011 - Anul XVI, nr. 42 (4640)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Din primăvară

Tratament balnear, la Salina Cacica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

În timp ce peste comunităţile care trăiesc în localităţi în care există exploatări miniere planează frica şi nesiguranţa, pentru locuitorii din Cacica, exploatarea sării poate fi considerată o binecuvântare. Cacica mai este numită „comună a sării şi a culturilor europene”. A sării, pentru că aici se exploatează sarea, şi a culturilor europene, pentru că aici trăiesc mai multe etnii, iar fiecare încearcă să-şi pună în evidenţă valorile culturale.

Încă de la intrarea în comună, localnicii cu care stai de vorbă te întâmpină cu ospitalitate şi ţin să-ţi spună cu mândrie că lucrează sau că au lucrat cândva în mină. Însuşi viceprimarul comunei, Nicolae Sava, a lucrat şi el în mină.

“Din punct de vedere economic, pentru comunitate, salina a reprezentat foarte mult, majoritatea muncitorilor din Cacica au lucrat la această întreprindere. Deşi a fost retehnologizată, până în anul 2008 a funcţionat la jumătate din capacitatea de producţie pentru că nu aveam desfacere, majoritatea sării folosită în industria alimentară, fiind importantă din Ucraina. Uniunea Europeană ne-a deschis piaţa şi ne-am ocupat locul binemeritat pe această piaţă. Masivul de sare asigură o exploatare pentru încă minim 200 de ani”, ne-a asigurat viceprimarul Nicolae Sava.

Tot de la viceprimarul din Cacica am aflat că cei care vin în zonă au foarte multe de văzut şi de învăţat, începând cu cultura predominantă din timpul regimului austro-ungar, continuând cu modul în care trăiesc etnicii polonezi, ucrainieni, români, germani şi maghiari şi terminând cu petrecerea timpului liber, la cele două bazine cu apă sărată, din care unul este încălzit, sau în salină, unde un orizont este folosit pentru exploatarea sării, iar două orizonturi sunt amenajate în scop turistic.

 

Povestea sării

La secţia Preparaţie situată în Pârteştii de Jos, (localitate componentă a comunei Cacica), se lucrează, iar de la directorul Salinei, ing. Corneliu Zup, am ascultat “povestea sării de la Cacica” şi a exploatării sării care se face de peste 200 de ani.

“La începutul exploatării au fost aduşi specialişti din Polonia, care împreună cu localnicii, au reuşit deschiderea unei exploatări unice în ţară, pentru modul de extracţie, dar şi pentru puritatea sării obţinute. Odată cu descoperirea, în 1791, a zăcământului de sare, s-a conturat perspectiva intensificării exploatării sării, în primul rând sub forma sa solidă. A început apoi exploatarea propriu–zisă a sării geme de la Cacica, după care s-a trecut la extinderea amenajărilor şi instalaţiilor în scopul obţinerii sării în stare brută şi recristalizată prin fierberea saramurii. Cu timpul, Cacica s-a dezvoltat demografic şi economic. Activităţile de profil industrial legate de salină au dus la dezvoltarea localităţii”, a spus Corneliu Zup.

         

Exploatarea sării, cu puritate 99,8 %, nu prezintă risc pentru zonă

La Cacica se extrage cea mai pură sare. Conform directorului Corneliu Zup, Cacica este singura exploatare din ţară care produce sare recristalizată, o sare de o puritate 99,8 % natriu clor, care se pretează strict consumului uman.

Tot de la Corneliu Zup, am aflat că exploatarea sării nu prezintă un risc pentru mediu şi nici pentru populaţie, deoarece procedeul folosit la extragere este prin dizolvare, prin sonde individuale. Aşadar nu s-au creat goluri mari în subteran. Totuşi, spune directorul salinei, zona este supravegheată prin măsurători topografice care se efectuează la suprafaţă şi în subteran şi totodată este controlată stabilitatea lucrărilor miniere.

“Pentru că la Cacica se exploatează sarea prin dizolvare, golul din care s-a terminat exploatarea se ramblează cu saramură, etanşă, care nu mai dizolvă zăcământul. Astfel se închide o sondă. Nu am creat goluri mari în subteran. Practic sunt nişte sonde individuale, la care anual se fac determinările cavităţii respective cu aparatură specifică, se fac supravegheri prin măsurători topografice la suprafaţă şi în subteran, se fac determinări privind stabilitatea lucrărilor minere şi a suprafeţei cu personal de specialitate. Putem spune cu certitudine că la Salina Cacica metoda de exploatare actuală şi cea folosită în trecut nu a avut implicaţii asupra suprafeţei sau a mediului înconjurător”, ne-a spus directorul Corneliu Zup.

 

La Cacica vor putea fi vizitate încă două săli din mină şi se va putea face tratament balnear

Coborând la 75 de metri adâncime (sub nivelul Mării Baltice, ca punct de referinţă), se află sala de sport, unde în fiecare an vine şi se antrenează echipa naţională de badminton. Locul este benefic mai ales pentru sănătatea sportivilor. Dincolo de această zonă, acum se lucrează la amenajarea a încă două săli ce vor fi deschise pentru vizitare, iar ca o noutate, în una din aceste săli vor fi amenajate spaţii speciale pentru bolnavii cu afecţiuni pulmonare, ce urmează a fi trataţi în salină. Determinările fizice, chimice, bacteriologice şi climatologice făcute de specialişti de la Institutul Naţional de Balneologie din Bucureşti atestă calităţile terapeutice deosebite din spaţiile subterane ale salinei.

“Până în anii 1978 existau la Salina Cacica, la suprafaţă, nişte băi cu apă sărată caldă. Vrem să revenim la această idee care este benefică în multe afecţiuni. În această primăvară vor veni primii bolnavi pentru tratarea afecţiunilor respiratorii şi a afecţiunilor reumatismale. Spaţiul în care ne aflăm (n.r. unde minerii efectuau lucrări de îndepărtare a bucăţilor de sare care ar putea cădea de pe tavane) este o locaţie unde, conform ultimelor cercetări în domeniu, predomină ionizarea negativă, iar cercetători cu experienţă în speleoterapie susţin că se întrunesc condiţii speciale pentru amenajarea în interiorul salinei a unor săli de operaţie moderne, încărcătura microbiană fiind la jumătate faţă de cea dintr-o sală de operaţie clasică”, ne-a spus directorul Zup.

Dincolo de partea de tratament, vizitatorii vor putea servi un suc sau o plăcintă care vor fi comercializate într-o căsuţă din lemn similară cu căsuţa din povestea “Hansel şi Gretel”, asta pentru a da un aer de poveste locului.

Un alt proiect de viitor prevede montarea unui lift mai ales pentru persoanele vârstnice şi cu probleme de sănătate, care vor coborî la 75 de metri adâncime pentru tratamentul în salină.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tratament balnear, la Salina Cacica.
 Vizualizări articol: 5433 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.73/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 15 voturi
Tratament balnear, la Salina Cacica4.7515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   GRESEALA trimis de
(21 feb 2011, 12:26:53
domnule ziarist te rog sa te informezi foarte bine cand scri un articol
Pirtestii de Jos e comuna langa Cacica
Pirtestii de Sus e sat care apartine de Comuna Cacica
Sectia de Preparare a sarii e in Pirtestii de Jos - adica in alta comuna decat Cacica
Macar informeaza-te si nu mai fa reclama la Comanda;)
2.   Epicentrul turismului! trimis de
(21 feb 2011, 12:49:25
Datorita pozitiei sale geografice, a existentei acestei bogatii date de Dumnezeu si a multiculturalitatii, Cacica poate fi epicentrul turismului din Bucovina. Acolo ar trebui ca toti fiii comunei si toti cei ce au condus si conduc acea salina, sa se uneasca si sa faca toate eforturile pentru a dezvolta aceasta localitate din punct de vedere al turismului balnear in primul rand, dupa care prin reteaua de drumuri modernizate, poate fi si centrul de plecare in turismul religios si cultural din Bucovina, pe langa faptul ca poate fi un loc de antenamente pentru loturi sportive de performanta. Pespective sunt aproape nelimitate, de aceea oamenii locului impreuna cu autoritatile locale (accentuez locale) sa nu lase sa le scape din mana o asemenea oportunitate ce ar imbogati localitatea si ar duce faima acestei statiuni!!!
3.   Ospitalitate trimis de
(21 feb 2011, 14:51:34
inainte cu 200m de a ajunge la salina este un complex nou apartinand de primarie. am fost si eu cu cativa prieteni. cu 100 lei ai cazare , 2 ore la piscina cu apa sarata si masaj +sauna, masaj, masa de tenis, restaurant , camere bine intretinute. merita. in oras cu banii astia nu iti dau nimik hotelierii.
4.   Epicentrul turismului trimis de
(21 feb 2011, 17:06:01
Cu totii stim sa dam sfaturi dar sa de implicare si de luat taurul de coarne cu toate riscurile posibile, ii lasam pe altii. Fa dumitale un proiect ca sunt acum la liber si asuma-ti responsabilitatea.,nu mai spune sa faca sa dreaga.ca doar si tu faci parte din societate.
5.   Miroase a motorina trimis de
(22 feb 2011, 07:27:50
In mina de la Cacica, in comparatie cu alte mine, mai trebuiesc facute investitii. In interior miroase a motorina, pe jos este praf. Cautati poze cu salina de la Praid, Turda, Ocnele Mari - o sa vedeti acolo cum trebuie sa arate o salina.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei