Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 feb 2011 - Anul XVI, nr. 36 (4634)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Gravură laser

Icoane pe piele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cătălin Golea, din Gura Humorului, realizează, în premieră în perimetrul bucovinean, icoane pe suport din piele.

Piele prelucrată pentru produse de marochinărie, pe suprafaţa poroasă a căreia imprimă, prin gravare laser, chipul lui Iisus Hristos, al Maicii Domnului sau chipuri ale Arhanghelilor.

 

De la gravura pe marmură şi granit, la gravura pe lemn şi pe piele

Proprietar al unui atelier de monumente funerare, atelier pe care l-a deschis împreună cu un asociat în anul 2008, Cătălin Golea a trecut, de câteva luni, de la gravura pe marmură şi granit, executată cu utilaje cu comandă computerizată, la gravura pe suport de lemn şi, ulterior, pe piele.

Echipamentul din dotarea atelierului, o investiţie de circa 30.000 euro, îşi găseşte astfel o nouă utilizare. A făcut mai întâi câteva încercări, s-a familiarizat cu tehnica de execuţie, a căutat modalităţi de evidenţiere cromatică a imaginii şi formule de prezentare estetică a lucrărilor şi a ieşit cu acestea în faţa publicului.

 

Icoane gravate pe piele, prezentate în rame masive, băiţuite, din lemn de esenţă tare

Un grupaj de 15 icoane gravate pe piele, prezentate în rame masive, băiţuite, din lemn de esenţă tare, sunt expuse în galeria Pizzeriei „La Bomba”.

Sobre prin cromatică, realizate cu exactitate rigidă prin programare computerizată (imaginea fiind imprimată prin arderea cu laser a suprafeţei catifelate a pielii) piesele expuse produc impresia unor creaţii artistice, deşi doar imaginea - model a constituit iniţial rezultatul unui proces creativ, reproducerea prin acest procedeu fiind un produs industrial, care poate fi multiplicat.

Manualitatea rezidă doar în prezentarea acestor icoane, pielea fiind fixată cu un adeziv pe placaj băiţuit şi prin înrămarea masivă, care prezintă imaginea în adâncimea ramei.

 

Icoane realizate de marii maeştri ai Renaşterii, de pictori iconari renumiţi

Cătălin Golea, care a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice la Iaşi, în anul 1997, spune că ideea icoanelor gravate pe piele a venit din necesitatea susţinerii activităţii atelierului de monumente funerare, activitate care este mai redusă în lunile de iarnă. Aşezat în faţa computerului, Cătălin Golea selectează icoane realizate de marii maeştri ai Renaşterii, de pictori iconari renumiţi, stabileşte dimensiunile imaginilor, le prelucrează grafic şi le „comandă” apoi spre execuţie maşinii de gravat laser, care, cu puterea şi viteza programate, trece la lucru.

 

Marginile au un contur sinuos, ca cel al papirusurilor „mâncate” de vreme

Braţul mobil al maşinii, care dirijează fascicolul laser, se plimbă pe suprafaţa bucăţii de piele arzând-o mai slab sau mai profund, după cum imaginea memorată are gradualizări de intensitate cromatică.

Încet, încet, pe suprafaţa poroasă a materialului-suport, se conturează chipul lui Iisus, al Maicii Domnului sau al unor sfinţi.

În atelier se simte mirosul pielii arse şi al vopselei acrilice cu care Cătălin Golea a colorat suprafaţa de imprimare pentru a obţine efecte de fond şi pentru a evidenţia cromatic imaginea. La final, pielea este decupată cu fascicolul laser. Marginile au un contur sinuos, ca cel al papirusurilor „mâncate” de vreme.

 

Este necesară şi o latură creativă, pentru ca icoanele să aibă statutul de lucrări cu semnătură de autor

În atelierul lui Cătălin Golea s-au adunat deja peste 30 de icoane. Sunt agăţate cu cârlige de rufe „la aerisit”, pentru a face să dispară mirosul de piele arsă.

Cei care au văzut aceste icoane s-au arătat încântaţi. Au început să apară comenzi. Unul dintre cei care l-au încurajat pe Cătălin Golea, graficianul Mihai Pânzaru PIM, i-a propus acestuia să organizeze o expoziţie la Suceava. Este necesară însă şi o latură creativă pentru ca piesele să nu fie privite doar ca un produs industrial, de serie, ci să aibă statutul de lucrări cu semnătură de autor.

Până una-alta, icoanele gravate cu laser pe lemn şi pe piele, scoase pe piaţă de Cătălin Golea, sunt produse interesante, estetice, care pot decora interioare de clădiri publice şi private.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Icoane pe piele.
 Vizualizări articol: 1956 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Icoane pe piele5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei