Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 feb 2011 - Anul XVI, nr. 36 (4634)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Vijelie

Suceava, luată de vânt

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Rafalele de vânt, care au atins în cursul zilei de sâmbătă aproximativ  100 de kilometri pe oră, au răscolit întreg judeţul şi au lăsat nu mai puţin de 24 de localităţi fără curent electric.

Vijelia care s-a pornit încă de sâmbătă la prânz a smuls bucăţi din acoperişurile multor clădiri, a culcat la pământ copaci, stâlpi, firme şi panouri publicitare etc., telefoanele sunând în continuu la dispeceratul E.ON şi cel al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

În municipiul Suceava, de exemplu, vântul a luat pe sus bucăţi de tablă de pe acoperişurile mai multor blocuri şi chiar al Casei de Cultură şi al Gării Iţcani.

 

Speriaţi de o macara mai înaltă decât blocul turn

Sirenele maşinilor de pompieri chemaţi la intervenţii au răsunat în tot oraşul.

Prima alarmă s-a dat în jurul orei 13.30, când mai mulţi locatari ai unui bloc turn, construit recent în zona complexului comercial Galleria, au sunat alarmaţi de faptul că, din cauza vântului puternic, macaraua unei firme de construcţii, situată în apropierea imobilului, avea un balans de aproximativ un metru – un metru şi jumătate.

La faţa locului au fost trimise atât forţe ale ISU, cât şi ale Jandarmeriei Suceava, luându-se legătura cu reprezentanţii firmei de construcţii pentru a asigura mai bine macaraua împotriva rafalelor de vânt care clătinau monstrul de fier, mai înalt decât blocul turn.
 

Persoanele şi maşinile din zona gării, evacuate

Câteva minute mai târziu, în jurul orei 14:15, alarma s-a dat din nou la dispeceratul ISU Suceava. De data aceasta, vântul a smuls aproximativ 30 de metri pătraţi din tabla de pe acoperişul Casei de Cultură a municipiului Suceava, la faţa locului fiind trimis un echipaj de lucru la înălţime.

Un alt echipaj a plecat în mare grabă spre cartierul George Enescu, acolo unde,  pe Aleea Lalelelor, tabla de pe un acoperiş era cât pe ce să se desprindă, prezentând pericol de cădere peste trecători şi autovehiculele din zonă.

Un apel dat la 14.52 a anunţat că pe DN 2, pe raza comunei Buneşti, un arbore a căzut pe şosea şi îngreuna traficul rutier.

Între timp, vântul ameninţa să desprindă şi elemente de construcţie de pe un bloc de pe strada Zorilor, bucăţi de cărămizi începând deja să cadă, spre disperarea locatarilor.

La Gara Iţcani, în jurul orei 15.30, a început evacuarea persoanelor şi maşinilor din zona staţiei CFR, după ce vântul a smuls tabla de pe circa 40 de metri pătraţi de acoperiş.

Pompierii au reuşit să prindă tabla smulsă şi să consolideze şi alţi 50 de metri pătraţi de tablă care era la un pas să cadă de pe acoperişul gării.

 

Pompierii, chemaţi să intervină şi după miezul nopţii

Următoarea misiune a fost pe bulevardul George Enescu, unde rafalele de vânt au început să ia pe sus bucăţi dintr-un acoperiş. Pe aceeaşi stradă, o firmă luminoasă s-a desprins parţial de perete şi se transformase într-un adevărat pericol pentru trecători.

Pe strada Nicolae Labiş, pompierii au fost chemaţi să supravegheze zona până la îndepărtarea unui stâlp de iluminat public care abia se mai ţinea din cauza vântului puternic.

„S-a intervenit pentru degajarea elementelor de construcţie şi pe străzile Staţiunii, Oituz şi Mărăşeşti. De asemenea, la Rădăuţi, unde pe strada Ştefan cel Mare, acoperişul unui bloc de locuinţe a fost luat de vânt. Militarii rădăuţeni au mai fost solicitaţi să intervină şi pe strada Merilor, unde un stâlp de electricitate, din lemn, fusese rupt de către vânt şi era în pericol să cadă peste o casă”, a anunţat plutonierul major Alin Găleată, purtător de cuvânt al ISU Suceava.

Telefoanele la dispeceratul ISU au continuat şi după miezul nopţii, când s-a solicitat intervenţia la un bloc de pe strada Mărăşeşti din municipiul Suceava, acolo unde echipajul de pompieri a avut de îndepărtat o antenă parabolică desprinsă de vânt de pe peretele portant al blocului de locuit.

Probleme s-au înregistrat şi la Hânţeşti, acolo unde vijelia a provocat daune materiale la o locuinţă particulară şi la un sediu de firmă.

 

Mii de suceveni, fără energie electrică

Vântul puternic a lăsat, sâmbătă, mii de suceveni fără energie electrică. Intensificările violente şi rafalele de vânt înregistrate sâmbătă, în jurul amiezii, au rupt vegetaţia, care a căzut peste reţelele electrice, fiind distruse mai multe conductoare.

Zonele cele mai afectate de avariile din reţelele electrice au fost Siret, Rădăuţi, Ilişeşti, Liteni şi Vereşti.

Locuitorii din 24 de localităţi sucevene au rămas fără energie electrică. În unele localităţi, întreruperile de curent electric au durat câteva zeci de ore.

După cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt al E.ON România (Electrica), Sorin Munteanu, ieri dimineaţă, la ora 6:00, se mai înregistrau doar zece localităţi parţial nealimentate cu energie electrică (Muşeniţa, Dolheşti, Forăşti, Vadu Moldovei, Gura Solcii, Milişăuţi, Dorneşti, Bălcăuţi, Calafindeşti, Rădăuţi).

Reprezentanţii E.ON România au explicat că echipele de intervenţie ale companiei au fost suplimentate şi au intervenit pentru remedierea avariilor. „Deşi condiţiile meteo au fost dificile, iar accesul echipelor şi al utilajelor în unele zone îngreunat, alimentarea cu energie electrică a fost reluată în majoritatea zonelor afectate. Echipele noastre depun eforturi în continuare pentru remedierea avariilor care au afectat localitatea Dorneşti, reluarea alimentării cu energie electrică fiind preconizată în cursul zilei de duminică (n.r. ieri). E.ON Moldova Distribuţie îi asigură pe consumatorii afectaţi că a mobilizat toate resursele pentru remedierea avariilor şi reluarea alimentării cu energie electrică în cel mai scurt timp posibil”, a completat Sorin Munteanu.

 

Războiul nervilor, la 929

Sucevenii care au rămas fără curent electric s-au declarat nemulţumiţi şi de faptul au aşteptat minute în şir la telefon, pentru a anunţa la Call Center 929 întreruperile de energie electrică. Call Center – Bacău, care preia sesizările şi reclamaţiile consumatorilor de orice categorie, centralizat la numărul de telefon 929, s-a dovedit oarecum ineficient, din moment ce oamenii aşteptau şi mai bine de jumătate de oră, cu receptorul la ureche, pentru a le răspunde un dispecer, care să le înregistreze sesizarea. Odată înregistrate sesizările la acest număr, datele se retransmit prin reţea la toate centrele din teritoriu pentru a fi rezolvate problemele reclamate de consumatori.

Explicaţia reprezentanţilor E.ON a fost aceea că sâmbătă, 12 februarie, s-au înregistrat foarte multe sesizări din partea consumatorilor din toată Moldova, fiind multe avarii din cauza intensificării vântului, şi fiecare sesizare trebuia retransmisă prin reţea centrelor unde se produsese avaria, pentru a se putea interveni urgent.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava, luată de vânt.
 Vizualizări articol: 1625 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 10 voturi
Suceava, luată de vânt4.5510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   E.on trimis de
(14 feb 2011, 18:24:12
De unde au fost suplimentate echipele e.on? a fost cumva o localitate unde nu a batut vantul? daca suni la deranjamente 929 nu iti raspunde nimeni telefoane ocupate ca a fost furtuna in toata moldova personal putin la e.on si deranjamnete ramase pe a doua zi doare in fund pe patron ca abonatii sta fara tensiune.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei