Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 ian 2011 - Anul XVI, nr. 13 (4611)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Străzi pline de şoferi băuţi

Zeci de permise, anulate lunar, după condamnări definitive pentru consum de alcool

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În ultima perioadă, acţiunile de control ale poliţiei consemnează noi şi noi recorduri în ceea ce priveşte numărul de şoferi băuţi care sunt depistaţi în trafic. S-a ajuns ca o banală acţiune de control de la sfârşit de săptămână să însemne prinderea a câte 20 de şoferi aflaţi sub influenţa alcoolului. Sunt realităţi îngrijorătoare, care, din păcate, se văd şi în statisticile privind tragediile de pe şosele.

 

Procurorii care instrumentează dosarele penale ce vizează şoferi băuţi şi judecătorii care dau apoi sentinţe împotriva inculpaţilor par să-şi fi schimbat în sfârşit optica în ceea ce priveşte acest tip de infracţiune.

„Spre sfârşitul anului trecut, de la majoritatea instanţelor din judeţ au început să vină, una după alta, hotărâri definitive şi irevocabile prin care inculpaţii au fost condamnaţi pentru infracţiunea prevăzută la articolul 87 din Codul Rutier, şi anume, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 grame per litru alcool pur în sânge”, a arătat comisarul Liviu Sfichi, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.

În opinia sa, numai prin astfel de sentinţe date împotriva a cât mai multor şoferi băuţi acest fenomen va putea fi limitat.

 

Condamnaţi cu suspendare şi obligaţi să reia şcoala de şoferi

Condamnările, a mai arătat comisarul, sunt pedepse cu suspendare de la unu la cinci ani, care, cel mai important, atrag anularea permisului de conducere.

„Legea este clară, cum primim aceste hotărâri, în baza lor, anulăm permisele de conducere ale şoferilor respectivi. Astfel, ei nu au voie să mai conducă minimum 12 luni şi, apoi, trebuie să reia de la zero instruirea în cadrul unei şcoli de şoferi, dacă vor să mai deţină permis de conducere. În opinia mea, este nevoie ca toţi conducătorii auto prinşi cu concentraţii de alcool care intră în sfera penalului să ajungă în această situaţie, şi salut faptul că s-au înmulţit condamnările de acest gen”, a mai punctat comisarul.

 

901 şoferi băuţi, depistaţi anul trecut

Pe parcursul anului trecut, Serviciul Rutier, în baza hotărârilor judecătoreşti, a anulat peste 360 de permise de conducere, iar în jur de 250 au vizat şoferi condamnaţi pentru consum de alcool. Ultimele luni ale anului trecut au adus o creştere importantă a numărului permiselor anulate.

În perioada următoare, aceste cifre ar trebui să crească şi mai mult, numărul şoferilor cercetaţi penal fiind tot mai mare, pentru că în urma acţiunilor de control desfăşurate susţinut în trafic, în 2010 au fost traşi pe dreapta 901 şoferi băuţi. Dintre aceştia, 394 (cu concentraţii de alcool sub limita penalului) au fost lăsaţi fără permise de conducere, în timp ce 507 s-au ales cu dosare penale, riscând o pedeapsă cu închisoarea şi anularea permisului de conducere.

Cifrele seci din statisticile Poliţiei Rutiere spun totul despre consecinţele consumului de alcool la volan. În 2010, şoferi sub influenţa băuturilor alcoolice au produs 44 de accidente grave, soldate cu 16 morţi şi 41 de răniţi grav. 

 

Portretul şoferului băut: tânăr de 18-30 de ani, adesea agresiv   

Îngrijorătoare este şi media de vârstă a şoferilor prinşi băuţi în trafic. Foarte des, cei aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice sunt tineri şi foarte tineri.

„Am constatat că majoritatea celor prinşi băuţi sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Trist este că mulţi dintre aceştia nu ţin cont de nici o regulă de circulaţie, având inclusiv atitudini foarte agresive faţă de agenţii de poliţie, atunci când sunt opriţi pentru control. Noi ne facem datoria şi le întocmim dosare penale, apoi, finalitatea acestora nu mai ţine de noi”, a arătat şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.

 

22 de şoferi băuţi, prinşi la finele săptămânii trecute

Un ultim exemplu privind marea problemă a şoferilor băuţi ne este oferit de o acţiune de control în trafic desfăşurată sâmbăta şi duminica trecută, în oraşul Gura Humorului şi în localităţile limitrofe. Poliţiştii rutieri au întocmit nu mai puţin de 16 dosare penale pe numele unor şoferi băuţi, în timp ce alţi şase, cu concentraţii mai mici de alcool, au rămas fără permise de conducere.   

Într-o altă acţiune de control, desfăşurată în zilele de 8 şi 9 ianuarie, fuseseră prinşi 19 şoferi sub influenţa băuturilor alcoolice.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de permise, anulate lunar, după condamnări definitive pentru consum de alcool.
 Vizualizări articol: 1586 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Zeci de permise, anulate lunar, după condamnări definitive pentru consum de alcool4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :)) trimis de
(18 ian 2011, 11:24:57
:)) Beu unii de sting! Ori criza ii aduce la disperare ori is inconstienti total!
2.   Lui nenea Liviu Sfichi trimis de
(18 ian 2011, 12:32:06
Cu permisu meu cum a ramas ? Cletoc Eduart sint din Arbore . Mio esit la analize 1,4 la miie , e mult ? n-am facut mare lucru decat am farmat o masina si citeva plase de gard.
3.   Câmpulung trimis de
(18 ian 2011, 12:46:02
Pe când o razie de genul în Câmpulung Moldovenesc? Sâmbătă spre duminică pe la orele 2-3 dimineaţa...
4.   Soferi bauti trimis de
(18 ian 2011, 13:24:37
pentru papagalul de COLOMBO:dupa cum scrii si te exprimi nici nu meriti permisul de conducere,pacat ca foarte multi prosti intra in posesia unui asemenea act si lasa victime pe soselele Romaniei,sper sa nu mai poti lua niciodata acest permis pentru ca esti prea prost pentru secolul 21
5.   Soferi bauti trimis de
(18 ian 2011, 13:48:12
Bravo Peru foarte mare dreptate ai! Dar zmeul de Colombo tare mandru e el de ispravile sale, auzi la el "o farmat o masina si cateva plase de gard"......PROSTUL SATULUI
5.1  RE: Soferi bauti trimis de
(18 ian 2011, 13:57:47
Eu cred ca a luat permisul ca pe la Pitesti sau in alte localitati. Vorbeste tot orasul de spaga obligatorie de 150-200 euro ca sa iei orasul. Daca n u o dai, cica poti sa nici nu te urci la volan pt examen. Pe cand ceva dezvaluiri si la SV?
5.2  RE: Soferi bauti trimis de
(18 ian 2011, 14:52:51
Eu cred ca voi toti intr-un moment de slabiciune, nu v-ati prins ca acest Colombo defapt vrea sa dea pe acest Cletoc Eduard ín gat' sa il toarne daca vreti. Daca chiar se refera la persoana lui este un mare dobitoc, dar folosind numele Colombo in titlul comentariului si apoi numele lui Cletoc ala, cred ca defapt e un 'prieten'care a re ciuda ca acest Cletoc inca are permis dupa ce a umblat beat cu masina
6.   ... trimis de
(18 ian 2011, 14:12:20
Periculoasa este bautura asta,te face mai ceva ca Superman.De-ar fi numai ca a farmat o masina si cateva plase de gard,dar mai ia si vieti nevinovate.Este ceva de groaza felul in care se circula in Romania.
7.   ... trimis de
(18 ian 2011, 14:13:02
Periculoasa este bautura asta,te face mai ceva ca Superman.De-ar fi numai ca a farmat o masina si cateva plase de gard,dar mai ia si vieti nevinovate.Este ceva de groaza felul in care se circula in Romania.
8.   Sexul frumos trimis de
(18 ian 2011, 16:16:19
daca ai carnet lucia ai grija sa nu prinzi un microb de undeva ca in ultimul timp au fost depistate mai multe femei in trafic sub influentra bauturilor alcoolice.in rest la mod general ai comentat pozitiv .DRUM BUN LA TOTI SOFERII SI FARA EVENIMENTE RUTIERE.
9.   Comentariu trimis de
(19 ian 2011, 09:46:06
Imi pare rau Andreasul ca nu ai inteles comentariul meu.Eu nu m-am referit in special la barbati,am comentat la modul general.Nu am carnet dar am patit-o pe trecere de pietoni la banca,m-a injurat ca nu merg mai repede.Intradevar mergeam mai incet din cauza ca eram cu mama mea care are ostoporoza si nu putea merge mai repede.Ce trebuia fac?Nu exclud femeile baute la volan,care profita de faptul ca sunt femei.Indiferent ca sunt barbati sau femei legea trebuie aplicata(daca mai este vreo lege valabila in tara asta).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei