Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 ian 2011 - Anul XVI, nr. 13 (4611)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tradiţii

Sărbătoarea Ansamblului „Poieniţa”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Membrii Ansamblului folcloric „Poieniţa” din Poiana Stampei au făcut o surpriza plăcută recent locuitorilor comunei dar şi unor turişti din Republica Moldova care s-au aflat în această comună pentru a petrece sărbătorile pe stil vechi. Aceştia au încântat asistenţa cu un program de obiceiuri de Anul Nou, urături, sorcovă, cântece şi dansuri populare româneşti din această zonă folclorică.

După ce au străbătut ţara în lung şi-n lat, şi au colindat şi la mai multe televiziuni, membrii Ansamblului „Poieniţa” s-au întors acasă. Aşa cum am aflat de la directorul Ansamblului, Petrică Chiforescu, este un obicei de a organiza în fiecare an la Roşia, Sărbătoarea Ansamblului „Poieniţa”. Este un moment în care se face şi un bilanţ al activităţii după un an de zile de spectacole.

„Suntem invitaţii domnului Petrică Creţu, un prieten al acestui ansamblu şi care are doi copii ce activează în ansamblu, de cinci ani. Un om cu o deosebită deschidere pentru activitatea culturală, un om de la care am primit spijin când am avut nevoie şi ne-a ajutat de fiecare dată, nu numai financiar, ci şi moral”, a spus Petrică Chiforescu.

Şi pentru Petrică Creţu a fost o mare bucurie să-i aibă acasă pe membrii Ansamblului Poieniţa, care au oferit cu această ocazie şi primul spectacol din noul an, în locaţia din apropierea Rezervaţiei Tinovul Mare. Un spectacol care, pe lângă obiceiuri tradiţionale din localitatea Poiana Stampei, cântece şi dansuri populare, a mai inclus un foc de artificii şi un foc de tabără în jurul căruia s-a cântat şi s-a dansat.

 

„Fără obiceiurile de iarnă nu ar exista sărbători”

Neculai Marcel Rusu este unul dintre „veteranii” Ansamblului din Poiana Stampei, remarcându-se în spectacole prin scenele umoristice.

„De mic particip la activităţi culturale, îmi plac obiceiurile de iarnă, îmi place să distrez publicul, scriu urături, sorcove. Mă inspir din viaţa de zi cu zi, din viaţa reală, dar preluăm şi de la bătrâni folclorul şi predăm celor mici ştafeta. Am doi copii în Ansamblu, Iulian şi Liliana – Angela care iubesc folclorul, urăturile, tradiţiile din Poiana Stampei, au înclinaţii spre folclor. Îmi doresc ca atunci când eu voi fi mai în vârstă să-mi urmeze exemplul şi să ducă tradiţia mai departe. Interesul este să nu se piardă obiceiurile de iarnă. Fără obiceiurile de iarnă nu ar exista sărbători”, ne-a mărturisit Neculai Rusu.

Referindu-se la versurile urăturii de la sfârşitul anului 2010, Neculai Rusu a precizat că acestea au avut referiri la personalităţi ale comunei sau ale ţării, iar „unele prind bine, altele nu, pe unii îi distrează, pe alţii îi corectează, dar toţi le acceptă”, a spus Neculai Rusu, care a compus o sorcovă care începe aşa: „Sorcova, vesela/ Să trăiţi că aţi votat/ Nu-i nimic de câştigat/ Domnul să vă aibă mila/ De aţi pus sau nu ştampila/ Fie Băsescu sau Geoană/ Nu vă vor da de pomană/ Votu-i vot şi atâta-i tot/ Pe ei tot îi doare-n cot/ Că avem noi traista goală/ Sau că-i criză financiară/ Ei au maşina la scară/ Gărzi de corp în apărare/ Vile şi conturi bancare/ Dar nu ca a noastre goale/.....La anul şi la mulţi ani!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbătoarea Ansamblului „Poieniţa”.
 Vizualizări articol: 768 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sărbătoarea Ansamblului „Poieniţa”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei