Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 ian 2011 - Anul XVI, nr. 13 (4611)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Marea finală

Concursul naţional „Vocea Populară”, câştigat de o suceveancă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Concursul naţional „Vocea Populară”, cel mai mare concurs de selectare a vocilor tinere din folclorul românesc, desfăşurat, duminică, 16 ianuarie, la Sala Radio Bucureşti, şi difuzat de TVR 3, a fost câştigat de o câmpulungeancă.

Nicoleta Hafiuc, în vârstă de 33 de ani, este cel mai nou nume din muzica populară, după ce a câştigat locul I în finala acestui concurs, obţinând un premiu în valoare de 100 de milioane de lei vechi.

Sute de spectatori au urmărit şi aplaudat o finală echilibrată, la care au participat cinci finalişti, câştigătorii finalelor regionale din Ardeal, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova. Spectacolul s-a dovedit a fi o demonstraţie de interpretare la cel mai înalt nivel.

 

„Moldova a arătat că rămâne inima ţării prin tradiţii şi talent”

Timp de două luni, săptămânal, TVR 3 a oferit telespectatorilor producţii de mare valoare artistică, fiecare studio regional încercând să descopere vocea care să-l reprezinte cel mai bine.

Impresionând prin voce şi prezenţă scenică, Nicoleta Hafiuc a reconfirmat autenticitatea folclorului bucovinean. Repertoriul vast, suflul moldovenesc al interpretării şi portul bucovinean i-au adus susţinerea juriului în finala concursului „Vocea Populară”.

„A fost un spectacol folcloric de bună calitate, iar Moldova a arătat că rămâne inima ţării prin tradiţii şi talent. Concursul de interpretare Vocea Populară a confirmat acest lucru, un succes care se datorează şi eforturilor echipei TVR Iaşi care s-a ocupat de organizarea acestui concurs şi de concurenţi”, a declarat Vasile Arhire, directorul Studioului Teritorial TVR Iaşi.

 

Juriul, format din specialişti

Juriul format din specialişti, reprezentanţi ai fiecărei regiuni, Dumitru Fărcaş, Tiberiu Ceia, prof. univ. Gheorghe Sandu, Vasile Pohoaţă, a fost condus de prof. univ. Gheorghe Oprea, şeful catedrei de muzicologie a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.  

Directorul Vasile Arhire ne-a mai spus că interesul tinerilor pentru păstrarea tradiţiilor autentice s-a văzut încă din stadiul de preselecţie când au participat peste 1.000 de tineri din toate zonele folclorice ale ţării. Au fost aleşi 200 de concurenţi în fazele judeţene pentru a-şi disputa vocea şi talentul regional, în finală fiind selectat câte un concurent din cele cinci regiuni.

În cadrul concursului de duminică, fiecare interpret a susţinut patru probe „Cântec din regiune”, „Baladă sau Doină” (fără acompaniament), „Cântec din regiune al unui interpret consacrat” şi o ultimă provocare un „Cântec din altă zonă folclorică.”

Cele patru probe din concurs i-au adus sucevencei Nicoleta Hafiuc cel mai mare punctaj şi cucerirea Trofeului primei ediţii a concursului „Vocea Populară” .

 

Moşteneşte vocea de la tatăl ei

Nicoleta Hafiuc s-a născut în comuna Sadova, unde şi-a petrecut şi anii copilăriei. Vocea o moşteneşte de la tată ei, Octavian Lehaci, care în tinereţe a fost solist la Ansamblul Doina al Armatei, după care, reîntorcându-se în sat, i-a încântat cu vocea sa pe săteni, la nunţi, la petreceri, acolo unde a fost invitat să cânte.

Deşi locuieşte în Câmpulung Moldovenesc, unde şi-a întemeiat o familie (are doi băieţi, unul de 11 ani şi cel mai mic de 6 ani), Nicoleta rămâne în continuare foarte legată de Sadova.

 

Susţinere

Chiar dacă muzica populară este marea ei pasiune, Nicoleta ne-a destăinuit că face cu mare drag şi meseria de coafeză. De 13 ani practică această meserie, în Câmpulung Moldovenesc, şi nu are de gând să renunţe prea devreme. „Îmi place să cânt, dar iubesc şi meseria pe care o fac zi de zi. Cu ani în urmă, participam mai des la concursuri de muzică populară, dar după ce o persoană importantă mi-a spus la un concurs că nu este necesar să ai doar talent, trebuie să ştii să deschizi şi uşile.... am renunţat. Cel care m-a susţinut şi m-a îndemnat să particip la acest concurs, <Vocea Populară>, având încredere în vocea mea, a fost Călin Brăteanu, coleg de cântec. Mi-a spus că nu ar trebui să ratez acest tren, mai ales că limita de vârstă pentru participare în concurs este de 35 de ani. M-a ajutat fără să îmi ceară ceva în schimb. L-am ascultat şi am câştigat”, ne-a mai spus Nicoleta Hafiuc.

 

Şcolită de maestrul George Sârbu

Tânăra interpretă, crescută în spiritul folclorului bucovinean, a ţinut să precizeze că mai există o persoană căreia ar vrea să-i mulţumească. Este vorba de maestrul George Sârbu, care a şcolit-o în ale cântecului. „După ce m-a ascultat cântând, cu câţiva ani în urmă, a acceptat să fac câteva ore de pregătire cu el, circa două ore, pentru că lucram împreună circa 15 minute pe zi, dar în acele două ore am învăţat mai mult decât în doi ani de şcoală populară de artă. Maestrul Sârbu m-a învăţat să cânt într-un anumit fel şi să transmit publicului bucuria de a cânta. M-a învăţat să doinesc, şi pentru tot ce a făcut pentru mine îi mulţumesc”, a mai completat câştigătoarea concursului.

Nicoleta ne-a spus că o parte din banii câştigaţi îi va folosi pentru a-şi rezolva o problemă de sănătate. Doreşte să facă şi câteva donaţii la biserici şi oameni necăjiţi.

După ce a fost desemnată cea mai bună „voce populară” din ţară, Nicoleta Hafiuc a primit telefoane de felicitare din partea familie, dar şi din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concursul naţional „Vocea Populară”, câştigat de o suceveancă.
 Vizualizări articol: 1186 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 6 voturi
Concursul naţional „Vocea Populară”, câştigat de o suceveancă4.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O bila alba pentru bucovina trimis de
(18 ian 2011, 13:27:02
in primul rand o bila alba pentru bucovina, o bila neagra pentru studioul tvr iasi care nu a facut nimik decat s atraga sfori sa sa o scoata pe acesta nicoleta hafiuc in fata. nu ma deranjeaza faptul ca o fata de aici de la noi a castigat... insa mi-a crapat obrazul atunci cand organizatorii au auntat castigatorul iar sala nu aplauda ci huuiduiau si fluierau... sa vedem ce raspuns vor primi studiourile teritoriale tvr la contestatia depusa... poate ca acest trofeu i-a fost acordat interpretei deoarece era chiar cea "mai tarana" dintre concurenti pe scena. oare pana acum unde a fost acesta "mare" voce? am mai vazut-o la tv am ascultat-o si la radio... insa aberatii le care le-a spus pe scena... nu au legatura cu realitatea.
2.   PENTRU MUNTEANU trimis de
(19 ian 2011, 10:42:50
BAI FRAIERULE NU STII CE VORBESTI. ACEASTA INTERPRETA CHIAR MERITA DIN PLIN ACEST PREMIU, A FOST IN NUMEROASE SPECTACOLE, DAR PROBABIL ESTI O PERSOANA FRUSTRATA, PROBABIL TOT DIN DOMENIUL MUZICII, DAR LIMITATA.ACEASTA SOLISTA SA STII CA ARE O VOCE CARE PUTIN SOLISTI DIN TARA O AU, DAR EA UNDE A MERS IN SPECTACOLE SAU IN CONCURSURI NU A MERS CU BANI, CUM FAC ALTII PE CARE II VEDEM TOATA ZIUA LA TELEVIZOR.FELICITARI NICOLETA SI SA STII CA ESTI CEA MAI BUNA.
3.   Pt.munteanu trimis de
(19 ian 2011, 15:22:04
mai mult ca sigur esti unul dintre cei care au pierdut sau cel putin ai o legatura cu cei care au pierdut in fata acestei fete cu o voce minunata.aberatii ai spus tu si nici pe departe ea. este normal sa fie huiduieli in sala ,pt.ca ceilalti concurenti au mers cu alai de sustinere dupa ei ,pe cand nicoleta a mers singura si nesustinuta de alaiuri si plocoane.a castigat pe drept bravoooo ei .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei