Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 nov 2010 - Anul XV, nr. 273 (4564)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Poziţie

Borbély: „Nu putem îndigui toată România!”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O strategie coerentă şi două noi lacuri de acumulare pe Prut şi Siret ar putea rezolva problema inundaţiilor în judeţul Suceava fără a mai fi nevoie de foarte multe diguri, a declarat, ieri, la Suceava, ministrul Mediului, László Borbély.

László Borbély a declarat, într-o conferinţă de presă, că încă înainte de revărsarea apelor, din vară, Ministerul Mediului a decis să aloce pentru prevenirea inundaţiilor cei mai mulţi bani din 1990 încoace, investind în jur de 860 de milioane de lei în îndiguiri. Judeţul Suceava a primit în acest scop, prin Fondul de Mediu, 22,5 milioane de lei şi sunt alte investiţii pe proiecte mai mici, care însumează alte 30 de milioane de lei.

„Am făcut o analiză a lucrărilor, au fost unele întârzieri la proiectare, dar se pare că au fost rezolvate şi am cerut urgentarea lucrărilor ca să nu intrăm în iarnă cu ele nefinalizate. Nu putem noi, însă, îndigui toată România. Aceste ploi care au provocat probleme în judeţul Suceava au venit pe versanţi, pe zone pentru care trebuie să luăm altfel de măsuri, nu numai îndiguiri”, a spus ministrul Mediului.

Acesta a arătat că, împreună cu administraţia judeţeană, va face o analiză a priorităţilor în această zonă şi a menţionat că, pe lângă sumele alocate din Fondul de Mediu şi de la bugetul de stat, printr-o ordonanţă de urgenţă vor fi disponibile sume importante prin credit furnizor în anii viitori, în jur de 800 de milioane de euro până în 2013.

Potrivit lui László Borbély, strategia naţională de prevenire şi combatere a inundaţiilor a fost finalizată în august, iar pentru a fi pusă în practică trebuie să existe „o autoritate responsabilă”, ANIF să treacă la Apele Române, precum şi „fundamentare financiară”. 

 

Administraţiile locale pot contribui cu lemn şi piatră la amenajări hidrotehnice

În mod particular pentru Suceava, Borbély a afirmat că pentru rezolvarea problemelor generate de râurile Prut şi Siret mai trebuie cel puţin un lac de acumulare finalizat.

„Avem discuţii cu Hidroelectrica, aceasta are două lacuri de acumulare în construcţie în această zonă, la unul lucrările au început, la unul este o problemă cu terenurile, dar au banii pentru a le finaliza până în 2013. Nu trebuie neapărat să îndiguieşti, ci poţi să faci <buzunare> pentru controlul cursurilor râurilor mari. În plus, este nevoie de renaturarea Dunării. Terenurile agricole care nu sunt foarte valoroase pot fi renaturate. Şi la Suceava, care are o poziţie specială, cu râuri mici care vin de pe versanţi, trebuie să avem lucrări de a le opri de la obârşie”, a afirmat ministrul, completând că anul acesta judeţul nostru a primit „destul de mulţi bani”, inclusiv de la Romsilva pentru corectare de torenţi.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a afirmat că într-o strategie coerentă pot fi incluse şi administraţiile locale, care pot contribui cu materiale precum lemn şi piatră pentru construcţii hidrotehnice de genul pragurilor de fund şi digurilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borbély: „Nu putem îndigui toată România!”.
 Vizualizări articol: 1311 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Borbély: „Nu putem îndigui toată România!”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei