Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 nov 2010 - Anul XV, nr. 273 (4564)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De la sfinte la lumeşti

Un preot achită despăgubiri din cutia milei, după ce Parohia a pierdut un proces

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De mai bine de două decenii, o bătrână şi soţul acesteia încearcă să-şi recupereze suprafaţa de teren moştenită de la părinţi, dar care este ocupată de cimitirul din sat încă dinainte de Revoluţie, ori să obţină despăgubiri în contul acesteia. De şapte ani a fost deschis şi un proces, proces care le-a dat câştig de cauză definitiv şi irevocabil bătrânilor abia la finele anului 2009. Nici aşa povestea nu s-a terminat, părintele paroh dându-le acestora doar o parte din bani câştigaţi în instanţă în contul unor despăgubiri, bani strânşi, după cum spune chiar preotul, din cutia milei.

 

Paraschiva Ploşniţă are 74 de ani şi este din Rotunda-Liteni. Aproape de o viaţă tânjeşte după şapte ari de teren, suprafaţă ocupată de prin anii 80 de cimitirul satului, extins la acea vreme pe terenul moştenit de femeie. Iniţial, bătrâna a deschis acţiune în instanţă cerând să fie despăgubită pentru valoarea terenului ocupat, a susţinut ea, tot timpul abuziv.

Ulterior, aceasta a solicitat instanţei obligarea pârâtului, în speţă Parohia Rotunda, în fruntea căreia se află preotul Mihai Ursuleasa, la plata unei sume care să reprezinte lipsa de folosinţă a terenului ocupat de morminte. Practic, aceasta a cerut ca instanţa să calculeze ce profit ar fi obţinut ea de pe terenul agricol respectiv, solicitarea fiind făcută din 2003. Judecătoria Suceava decide, un an mai târziu, că acţiunea civilă pentru revendicare este justă, astfel că obligă pârâta, Parohia Rotunda, la achitarea sumei de 1.400 de lei cu titlu de despăgubiri şi cheltuieli de judecată în sumă de 384 de lei. Decizia a rămas definitivă şi irevocabilă pe 23 noiembrie 2009, după o serie de actualizări la valorile de piaţă actuale şi după includerea tarifului pentru executorul judecătoresc, stabilindu-se că preotul, prin parohie, are de achitat suma de 2.500 de lei.

 

Huliţi de vecini, pentru că preotul le dă bani din cutia milei

„Dinainte de Revoluţie eu şi soţul tot ne rugăm de părinte să ne despăgubească pentru terenul nostru. Am mers apoi şi la Judecătorie, nu am avut ce face, el nici nu vrea să audă de noi, nu ne-a băgat niciodată în seamă Acum, că am câştigat procesul şi tot noi suntem cei huliţi, oamenii din sat ne reproşează că preotul ne dă banii din cutia milei, că facem păcate în faţa lui Dumnezeu, sunt influenţaţi de el. Cu dreptatea în mână, tot noi suntem cei vinovaţi”, s-au plâns la redacţia Monitorul de Suceava soţii Gheorghe şi Paraschiva Ploşniţă.

Ei spun că au primit de la părinte până acum suma de 1.000 de lei, dată cu reproş şi cu ocară, însă părintele nici nu vrea să mai audă să le dea restul banilor.

Bătrânii nu ascund că sunt de părere că li s-ar cuveni despăgubiri mult mai mari, în condiţiile în care nu au primit teren în altă parte, însă deocamdată prioritatea lor este să obţină suma câştigată prin hotărâre judecătorească.

 

„Eu le-am dat oamenilor ăstora suma de 10 milioane de lei vechi, atât am strâns din cutia milei...”

Am reuşit ieri să purtăm o discuţie telefonică şi cu preotul paroh Mihai Ursuleasa. El ne-a spus că încă din 2001, conform legilor în vigoare, cimitirele sunt pe domeniul public, astfel că vechii proprietari ar trebui să ceară despăgubiri primăriei, nu parohiei. Apoi, susţine el, în 1985, când a preluat Biserica locală, cimitirul era deja extins pe terenul familiei Ploşniţă, astfel că el ar fi doar prins la mijloc în această poveste.

„Eu le-am dat oamenilor ăstora suma de 10 milioane de lei vechi, atât am strâns din cutia milei... Mai ales această femeie care m-a tot purtat prin instanţă caută pe orice cale să scoată bani de la mine, ăsta e unicul ei scop. Nu le mai dau nici un leu, fapta s-a prescris deja”, a încercat să ne convingă părintele, deşi ultima afirmaţie, legată de prescrierea faptei, nu are nici o legătură cu situaţia reală.

 

Rate de 500 de lei, din cutia milei

O serie de lămuriri asupra cazului am primit de la executorul judecătoresc Constantin Jugaru, care se ocupă de acest caz, după ce bătrânii nu au primit pe cale amiabilă drepturile obţinute în instanţă. El a precizat că obligaţia de a achita despăgubirile câştigate în instanţă revine, conform Hotărârii Judecătoreşti, Parohiei din satul Rotunda, şi nu direct părintelui Ursuleasa, astfel că singura metodă de executare silită ar fi prin cutia milei.

Părintele, ne-a mai spus executorul, s-a angajat să achite familiei Ploşniţă câte 500 de lei lunar, bani adunaţi din cutia milei. A virat cei 1.000 de lei, aferenţi pentru două luni, şi restul banilor, până la 2.500 de lei, ar urma să fie daţi până în prima parte a lui 2011.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un preot achită despăgubiri din cutia milei, după ce Parohia a pierdut un proces.
 Vizualizări articol: 1858 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Un preot achită despăgubiri din cutia milei, după ce Parohia a pierdut un proces4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei