Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 nov 2010 - Anul XV, nr. 270 (4561)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prafuri periculoase

17 magazine de „vise” şi sute de consumatori în judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Produsele etnobotanice, aşa-zisele droguri legale, au făcut zeci de victime printre adolescenţii suceveni, iar afacerea magazinelor de „vise” sau „coffe-shopuri” a explodat în ultimii doi ani pe raza judeţului, beneficiind şi de reacţia mult întârziată a autorităţilor.

De la un singur astfel de magazin în februarie 2009, deschis pe raza municipiului Suceava de către un individ din Bacău, la un moment dat pe raza judeţului erau nu mai puţin de 17 spaţii comerciale în care se vindeau etnobotanice.

Surse din cadrul structurilor antidrog ale Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava ne-au mărturisit că indivizii implicaţi în aceste afaceri băgau în buzunare sume fabuloase, profiturile fiind uriaşe.

Etnobotanicele, majoritatea produse în China, erau puse în vânzare pentru sume cuprinse între 30 de lei şi 70 de lei plicul şi se prezentau atât sub formă de fibre vegetale, cât şi pulbere (praf de culoare albă).

În lipsa unei legislaţii care să interzică aceste produse, ofiţerii antidrog nu se puteau atinge de aceşti „vânzători de coşmaruri”.

Din când în când, le mai verificau produsele, însă, la laborator, nu se găseau substanţe din categoria drogurilor, în accepţiunea Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Practic, toată afacerea era una perfect legală, atât pentru vânzători, cât şi pentru consumatori.

În discoteci, cluburi sau petreceri private, zeci de adolescenţi îşi „condimentau” distracţiile de noapte cu aşa-zisul produs sare de baie (Special Gold).

Internetul era plin de anunţuri de genul „vând sare de baie”, iar vânzătorii îşi prezentau oferta chiar pe stâlpii din apropierea şcolilor.

Situaţia era scăpată de sub control, iar aproape săptămânal mass-media din România vorbea de tineri ajunşi în stare gravă la spital sau chiar morţi din cauza aşa-ziselor droguri legale.

   

Mutarea autorităţilor

În luna februarie 2010, autorităţile au făcut prima mişcare, fiind aprobată Ordonanţa de Urgenţă nr.6/2010, prin care o parte a substanţelor identificate în compoziţia produselor etnobotanice au fost interzise, fiind încadrate în categoria drogurilor de risc şi mare risc.

La acea vreme, pe raza judeţului Suceava existau 14 magazine de „vise”, iar după apariţia  OUG 6/2010 au mai rămas doar trei.

Comercianţii de etnobotanice au făcut o nouă mutare prin care le-au dat iarăşi „şah” autorităţilor şi au adus în ţară, inclusiv la Suceava, noi produse, cu compoziţii în care nu se aflau substanţe de pe lista drogurilor interzise.

În iunie a.c., a fost adoptat un nou act normativ, respectiv HG nr. 575/2010, prin care şi alte substanţe au fost introduse în categoria drogurilor.

Pe piaţă, însă, apăreau noi şi noi produse, iar numărul consumatorilor (cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani) creştea de la o zi la alta.

Din estimările oamenilor legii, numărul consumatorilor ar fi de ordinul sutelor.

 

Peste 2000 de plicuri cu etnobotanice, confiscate în câteva luni

În cursul acestui an, au fost identificate pe raza judeţului nu mai puţin de 17 magazine de „vise”, de la care, în urma acţiunilor comune ale ofiţerilor antidrog, ale poliţiştilor de la Investigarea Fraudelor şi ale comisarilor Gărzii Financiare s-au confiscat peste 2000 de plicuri de produse etnobotanice (n.r.- februarie-octombrie), fiind aplicate sancţiuni contravenţionale pentru nereguli în gestiune şi activitatea comercială.

Săptămâna trecută, primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat că magazinele de “vise” au fost interzise pe raza municipiului reşedinţă de judeţ.

Ofiţerii antidrog avertizează însă că, chiar şi cu lacăte pe magazine, “vânzătorii de coşmaruri” vor continua să-şi comercializeze produsele şi vor căuta noi şi noi metode de racolare a clienţilor.

 

Eleve de liceu, la spital, cu stări convulsive, palpitaţii, dureri abdominale, atacuri de panică

Pe parcursul anului 2009, au fost înregistrate peste 20 de intoxicaţii cu produse etnobotanice.

Şi în acest an, la „Urgenţele” Spitalului Judeţean Suceava au ajuns adolescenţi, tineri cărora li s-a făcut rău după ce-au consumat produse etnobotanice.

Pe 12 februarie a.c., o elevă în clasa a XI-a la un liceu sucevean a fost internată în spital, cu stări convulsive, palpitaţii, dureri abdominale.

Adolescenta, în vârstă de 17 ani, a recunoscut că era consumatoare de etnobotanice încă din octombrie 2009 şi, cu câteva ore înainte de a ajunge la spital, a consumat împreună cu o altă elevă, de clasa a X-a, un plic de „Special Gold”, pe care l-au cumpărat de la un magazin de „vise”.

Minora a mărturisit că a început să consume etnobotanice, pentru că toţi amicii din anturajul ei o făceau.

O altă elevă în clasa a XI-a a fost adusă de mama ei la spital, pe 2 februarie a.c., cu stări convulsive, atacuri de panică, după ce, a povestit adolescenta, a consumat „Special Gold”, împreună cu mai mulţi prieteni de vârste apropiate la o petrecere privată.

Fata a fost internată în secţia de psihiatrie Burdujeni şi, ulterior, la un spital de specialitate din municipiul Iaşi.    

   

Au diluat praful cu apă şi l-au injectat în venă

Un alt exemplu de consumatori de etnobotanice ajunşi la spital este cel al unui tânăr în vârstă de 22 de ani, din municipiul Suceava.

Potrivit propriilor declaraţii, respectivul a cumpărat de la un magazin de „vise” din zona staţiei de autobuz de pe strada Ana Ipătescu („Bancă”) produsul „Insomnia”, plătind pe un plic 45 de lei.

Produsul, sub formă de praf de culoare albă, a fost diluat cu apă şi injectat în venă, motiv pentru care tânărul a ajuns la spital, cu stări convulsive, dureri musculare şi inconştienţă.

La Urgenţele Spitalului Judeţean a ajuns pe data de 14 mai a.c. şi un tânăr în vârstă de 19 ani, din municipiul Suceava, care a declarat că a consumat produsul „Jamaica”, împreună cu mai mulţi prieteni şi că, la scurt timp de la administrare, a resimţit stări de vomă, frisoane şi un ritm cardiac accelerat.

Tânărul în cauză a mărturisit că, anterior, a consumat astfel de produse (n.r. – Special Gold), dar că produsele apărute în ultima perioadă sunt mult mai puternice.

 

Student băgat în spital de o ţigară „preparată”

Ultimul exemplu s-a înregistrat chiar în această lună, fiind vorba de un tânăr din Dorohoi-Botoşani, student la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

Acesta a fost adus la Spitalul „Sf. Ioan cel Nou” miercurea trecută (n.r.-10 noiembrie a.c), după ce-a consumat etnobotanice procurate de la un magazin din centrul municipiului Suceava.

Studentul a povestit că a cumpărat de la un magazin de „vise” din zona pieţei centrale un produs semisolid de culoare neagră, pe care l-a mărunţit şi amestecat cu tutunul dintr-o ţigară, pe care, ulterior, a fumat-o împreună cu doi prieteni.

La scurt timp după ce-a fumat ţigara „preparată” cu etnobotanice, a resimţit stări de vomă, frisoane şi un ritm cardiac accelerat.

 

Trei vânzători de etnobotanice arestaţi 

Trei vânzători de etnobotanice au ajuns, luna trecută, în spatele gratiilor, după ce, în pliculeţele cu „vise” pe care le vindeau, s-au găsit şi substanţe aflate pe lista celor interzise, considerate droguri de risc, respectiv de mare risc. 

Potrivit anchetatorilor, Cristina Boschi (42 de ani), din municipiul Fălticeni, avea un magazin de pompe funebre, iar în incinta acestuia, printre cruci, sicrie şi coroane, se vindeau etnobotanice.

A recunoscut acest lucru chiar unul dintre tinerii puşi să vândă astfel de produse, Ionuţ Marius Ciubotariu (23 de ani), tot din Fălticeni, şi el arestat preventiv în acelaşi dosar.

Tânărul a mărturisit că vindea produse etnobotanice în magazinul de pompe funebre al Cristinei Boschi şi că primea un procent de 15% din vânzări.

A treia persoană arestată este Mariana Florentina Dumitrescu (51 de ani) din municipiul Rădăuţi.

Oamenii legii susţin că rădăuţeanca primea de la Cristina Boschi produse etnobotanice, pe care le vindea la uşa apartamentului ei, de pe strada Gheorghe Lazăr.

Pentru că, în cursul lunii trecute, rădăuţeanca a lipsit de la domiciliu, Cristina Boschi l-a trimis pe tânărul de 23 de ani la Rădăuţi, să abordeze persoanele care sună  la uşa apartamentului Marianei Florentina Dumitrescu şi să le vândă etnobotanice.

Multe dintre produsele etnobotanice vândute de cei trei conţineau substanţe interzise de lege, din categoria drogurilor de risc şi de mare risc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 17 magazine de „vise” şi sute de consumatori în judeţ.
 Vizualizări articol: 995 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
17 magazine de „vise” şi sute de consumatori în judeţ5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei