Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 nov 2010 - Anul XV, nr. 270 (4561)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Se încearcă altceva

Vaci franceze, de carne, reţeta de succes pentru fermierii din Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Într-un judeţ în care se găsesc cele mai multe efective de bovine din ţară, crescătorii, atât cei mici cât şi cei mari, se plâng că le merge prost: preţul laptelui produs este derizoriu, de pe animalele date la abator nu se obţine un profit mulţumitor, subvenţiile lipsesc etc. Specialiştii au şi o explicaţie: în această zonă a ţării se produce mult lapte, în timp ce carnea pentru abatoare este insuficientă. Logic şi firesc se impune o schimbare a raselor de animale crescute.

 

La târgurile organizate în ultima perioadă în judeţ rasa franceză de bovine Charolaise a fost deja promovată. În curtea Iulius Mall de exemplu, la Târgul „Produs în Bucovina”, desfăşurat în septembrie, vedeta expoziţiei a fost boul „Chicago”, un colos de 1.200 de kilograme, animal din rasa Charolaise, de la prima fermă din judeţ profilată pe astfel de animale.

Doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, spune că axarea pe această rasă de carne este esenţială.

„În primul rând, crescătorii trebuie să ştie că din 2011 nu mai pot duce la unităţi de colectare decât lapte conform, lapte care nu se poate produce decât cu mulgători şi tancuri de răcire. Cei care au condiţii trebuie să continue, însă restul nu au decât o singură alternativă, creşterea animalelor din rasa Charolaise, rasă de carne care s-a dovedit cea mai rezistentă şi pretabilă judeţului nostru”, a precizat Dulgheru.

El a arătat că această rasă este foarte căutată pe piaţa europeană, deoarece carnea sa are un gard de grăsime sub 10%, procent excepţional în condiţiile în care vorbim de animale crescute în regim intensiv, pentru îngrăşare.

 

Însămânţări artificiale pentru micii crescători, achiziţii directe pentru fermieri

Dacă pentru fermierii cu posibilităţi financiare mai importante se recomandă achiziţionarea a minimum 20-30 de vaci din această rasă, există şi o variantă mai ieftină, pentru micii crescători, care nu-şi pot permite să cumpere un astfel de animal, care costă aproape 2.000 de euro.

„Ca preşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari, alături de colegi, ne vom implica într-o campanie de însămânţare artificială în masă a bovinelor crescute în judeţ, pentru încrucişarea raselor”, a mai spus Dulgheru, care este de părere că în câţiva în judeţ ar trebui să existe un echilibru numeric între vacile de lapte şi cele de carne. Actualmente, preponderente în judeţ sunt vacile de lapte, în timp ce restul sunt din rase mixte.

El a mai ţinut să precizeze că în judeţ există deja cinci mari abatoare care au ştampilă ovală, ceea ce înseamnă că pot face comerţ în spaţiul UE, iar alte trei se vor deschide la începutul anului viitor, astfel că piaţa de desfacere pentru carne este asigurată.

 

Au investit 200.000 de euro în afacerea cu vacile franceze

Constantin Prodaniuc, primarul comunei Moara, este primul crescător din judeţ care a investit masiv în vacile din rasa Charolaise. Una dintre ferme este administrată de fiul său, iar cealaltă de un cumnat, în total cele două unităţi achiziţionând o sută de bovine din rasa franceză. El a povestit cum, după o vizită în Franţa, a aflat detalii despre această rasă şi s-a convins că ar fi una de succes. Aşa se face că a renunţat la vechea sa fermă vegetală, profilându-se, în 2008, pe creşterea vacilor franceze.        

Investiţia acestuia nu a fost mică. De la un fermier din Franţa a cumpărat 58 de juninci în vârstă de doi ani şi trei tauri, fiecare animal constându-l 2.000 de euro, 1.800 capul de bovină, plus transportul. Pentru a putea accesa un program de finanţare, s-a hotărât împreună cu un cumnat să mai deschidă o a doua fermă, unde au fost aduse alte 34 de vaci din această rasă.

În total, aproape o sută de bovine, de unde rezultă că s-a făcut o investiţie de aproximativ 200.000 de euro.

 

Viţeii cresc cu până la două kilograme pe zi

În această primăvară, bovinele au fost la prima fătare, iar rezultatele sunt foarte  mulţumitoare.

„Randamentul de creştere a viţeilor este foarte mare. De exemplu eu obţin la ei o creştere de 1,6 – 1,7 kilograme la zi, asta fără o furajare excepţională, însă se poate ajunge şi până la două kilograme pe zi. Calculul e simplu. Duc viţeii la abatorizare după 17-18 luni, când îi fac de 700-800 kilograme. La rasele crescute la noi, ţii viţelul doi ani şi abia îl faci de 500 de kilograme, aici e diferenţa”, explică fermierul.

De altfel, în creşterea acestor animale logica e simplă. Femelele sunt ţinute în jur de 12 ani, pentru fătare, iar viţeii sunt crescuţi intensiv, pentru a fi daţi la abator. Mulgerea bovinelor nu este profitabilă, laptele lor fiind consumat exclusiv de viţei. 

„Rentabil e să ţii viţelul până la 800 de kilograme, după care îl dai la abator”, ne-a mai spus acesta.

 

Animale care nu cer furaje speciale şi stau aproape tot anul pe imaş

Când vine vorba de avantajele rasei, pe lângă randamentul de creştere, Prodaniuc mai aminteşte două elemente foarte importante. Carnea este foarte fragedă şi lipsită de grăsimi, iar randamentul de carcasă este foarte ridicat.    

Furajarea animalelor este facilă, susţin Prodaniuc şi Dulgheru.

„Asimilează foarte bine nutreţurile, paie, fân chiar şi rogoz, chiar dacă ultimul nu are o componentă energetică foarte mare. Dar mâncând mult ele recuperează.  E o rasă care nu are probleme la frig, trăieşte şi la -25 de grade Celsius”, ne spune Prodaniuc. Ca să ne convingă, acesta ne-a dus la ferma sa din Vornicenii Mari - Moara. Se întâmpla acum câteva zile, în plină lună noiembrie, iar bovinele erau pe imaş, unde rămân şi pe timp de noapte. Abia când va cădea zăpada acestea urmează să fie mutate în adăpost, însă nici iarna frigul nu este o problemă majoră pentru aceste animale.

 

Dezavantaje: animalele sunt scumpe şi abatoarele locale nu dau încă un preţ bun pe carne  

Bineînţeles că o fermă de vaci din rasa Charolaise nu înseamnă o afacere perfectă. În primul rând, preţul de achiziţie a acestora este unul piperat, deci cel care investeşte trebuie să aibă răbdare pentru a obţine profit. Apoi, mai este o problemă privind preţul oferit pe carne de procesatorii locali.   

„Abatoarele de la noi din judeţ nu prea se înghesuie să dea un preţ bun pentru această rasă, preferă să meargă la o capacitate mică şi achiziţionează animale de prin sate. Cred că la noi nu e dezvoltat cultul cărnii de vită aşa cum trebuie, mâncăm prea mult porc şi ne creşte colesterolul”, a arătat Constantin Prodaniuc.

El a şi exemplificat cu o situaţie. Câţiva dintre viţeii fătaţi în primăvară la ferma sa, crescuţi în sistem intensiv, au fost daţi deja la sacrificare. Procesatorii din judeţ i-au oferit şase lei pe kilogramul de carne, în viu, mult prea puţin, spune Prodaniuc. Aşa că a găsit un alt client, în Grecia, care i-a dat 2,20 euro pe kilogramul de carne, într-o primă tranşă, apoi 2 euro, într-o a doua tranşă, asta în condiţiile în care i-a preluat viţeii în viu din fermă.  

În judeţ, pe lângă cele două ferme ale familiei Prodaniuc, mai există doi crescători care au câteva bovine din această rasă. Inclusiv la ferme reproducţia se face în mod natural, bovinele din această rasă fătând o dată pe an şi având o rată de înmulţire de 105%, adică la o sută de vaci obţii în medie 105 viţei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vaci franceze, de carne, reţeta de succes pentru fermierii din Bucovina.
 Vizualizări articol: 12701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.88/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 17 voturi
Vaci franceze, de carne, reţeta de succes pentru fermierii din Bucovina3.9517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei