Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 nov 2010 - Anul XV, nr. 270 (4561)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

„Bombă” pe patru roţi

Căruţă în care se aflau patru oameni, făcută praf de un tir

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ceea ce părea inevitabil de multă vreme s-a întâmplat duminică seară, chiar pe un drum naţional. O căruţă care circula noaptea fără a fi semnalizată a fost lovită violent de un autotractor. Bilanţul este tragic: două femei au murit, iar doi bărbaţi au ajuns la spital. Este cel mai grav accident de acest gen în care a fost implicată o căruţă în ultimii ani, îngrijorător fiind faptul că astfel de tragedii se pot repeta oricând.

 

Accidentul s-a produs în jurul orei 19.30, pe DN 2 E, şosea care face legătura între Fălticeni şi Gura Humorului. Înainte de intrarea în comuna Berchişeşti, Sebastian Bălănică, un şofer în vârstă de 38 de ani, din Comarnic-Prahova, care conducea un autotractor Iveco cu semiremorcă, venind dinspre Fălticeni, a lovit violent căruţa care circula în faţa sa. Atelajul a fost făcut bucăţi, o parte ajungând sub roţile colosului, iar resturi din el fiind împrăştiate pe asfalt. Automat, cei patru oameni care se aflau în acesta au fost proiectaţi pe asfalt.

Victimele sunt trei membri ai unei familii sărace din comuna Capu Câmpului şi un vecin al acestora. Ultimul, Costel Dogaru, în vârstă de 37 de ani, era cel care conducea căruţa, lângă el mai aflându-se Elisaveta Revnic, în vârstă de 70 de ani, nora acesteia, Irodia Obreja, de 47 de ani, şi fiul acesteia din urmă, Gheorghe Obreja, în vârstă de 28 de ani.

Din păcate, ambele femei au murit. Bătrâna de 70 de ani a decedat pe loc, în timp ce nora sa a fost urcată într-o ambulanţă şi dusă spre Spitalul Judeţean. Din păcate, gravul politraumatism de la cap i-a fost fatal acesteia în doar câteva minute. Bărbatul care conducea căruţa şi tânărul de 28 de ani au fost internaţi la Spitalul Judeţean Suceava. Aceştia au numeroase traumatisme şi contuzii, însă sunt în afara oricărui pericol.

 

Fără elemente reflectorizante şi căruţaşul beat

Şoferul maşinii de mare tonaj le-a declarat anchetatorilor că a văzut căruţa doar cu câţiva metri înainte de impact şi, deşi nu avea viteză, nu a avut cum să o mai evite. Declaraţiile sale sunt confirmate şi de inspectorii Autorităţii Rutiere Române, care, în urma analizării tahografului, au stabilit că şoferul avea o viteză puţin sub 50 de kilometri la oră. Ancheta ofiţerilor de la Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava arată că cei patru se deplasau într-o căruţă care nu era semnalizată pentru deplasarea pe timp de noapte. Doar cel care conducea căruţa avea vestă reflectorizantă, însă, cum era mascat de femeile care stăteau în spatele său, nu a fost văzut de şofer.

Bărbatul care conducea căruţa era băut, în urma verificării cu aparatul etilotest rezultând că avea o concentraţie de 0,32 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat.

În condiţiile în care şoferul circula cu viteză legală şi nu a încălcat vreo regulă de circulaţie, primele cercetări arată că vina exclusivă pentru producerea accidentului îi aparţine căruţaşului.

 

Problema căruţaşilor, fără prea multe soluţii

Comisarul Liviu Sfichi, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, şi-a exprimat dezamăgirea că, în ciuda eforturilor, căruţaşii nu înţeleg să respecte măcar regulile elementare de circulaţie.

„În ultimele săptămâni, împreună cu colegii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire al Poliţiei, am organizat şi executat acţiuni de prevenire a accidentelor de acest gen în care am împărţit căruţaşilor veste reflectorizante, explicându-le cât sunt de importante acestea. Avertizez că nu vom mai ţine cont de starea socială a celor care conduc căruţe pe drumurile naţionale şi le vom aplica amenzi drastice, nu avem altă soluţie”, a declarat şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.

El a admis că problema căruţaşilor este extrem de complicată, conform legii acestora fiindu-le interzis să circule pe drumurile naţional europene, dar pe de altă parte în cele mai multe localităţi neexistând rute alternative secundare pentru deplasarea lor.  

Cum legea care prevede confiscarea atelajelor nu se aplică din lipsa unor spaţii pentru depozitarea acestora, amendarea căruţaşilor pentru încălcarea regulilor de circulaţie pare soluţia cea mai la îndemână, deşi este greu de spus ce efect au aceste măsuri în condiţiile în care vorbim în general de oameni săraci, care nu îşi achită amenzile şi nici nu prea pot fi constrânşi să o facă.  

 

Cum se poate muri din cauza unui căruţaş inconştient

În condiţiile în care circulă pe drumuri foarte tranzitate şi nici nu sunt semnalizate pentru deplasarea pe timp de noapte, căruţele sunt adevărate „bombe” pe patru roţi, victimele lor putând fi şi alţi participanţi la trafic.

Cel mai elocvent exemplu în acest sens este un accident produs pe 13 iunie a.c., pe DN 15 C, în comuna Fântâna Mare. Atunci, un tânăr în vârstă de 28 de ani, care se deplasa pe un motoscuter, s-a izbit în căruţa care circula în faţa sa, încărcată cu material lemnos. Un lemn i-a străpuns gâtul, omorându-l pe loc. Ancheta poliţiei a arătat că atelajul hipo care transporta lemne, condus de un localnic în vârstă de 58 de ani, nu era semnalizat pentru deplasarea pe timp de noapte, astfel că motoscuteristul nu a avut cum să-l vadă din timp.       

Conform statisticilor Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, de la începutul anului, în judeţ s-au produs 35 de accidente rutiere grave în care au fost implicate căruţe, soldate cu opt morţi, 16 răniţi grav şi 50 de victime rănite uşor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Căruţă în care se aflau patru oameni, făcută praf de un tir.
 Vizualizări articol: 1423 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 15 voturi
Căruţă în care se aflau patru oameni, făcută praf de un tir5.0515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pentru politaii de pe sate trimis de
(16 nov 2010, 11:08:48
Politaii de pe sate dorm in post in ziua mare. Am oroare ca intr-o zi pot sa dau peste un inconstient fara ceva reflectorizant. Era sa intru intr-o caruta insa am scapat in ultimul moment. As da amenda si bataie celor obraznici de genul asta. De unde sa il vad eu daca nu are nimc si imi apare deodata ? Chiar daca nu am viteze ne nenorocim amandoi!mNu costa mai mult viata decat o vesta, bucata de triunghi sau ceva asemanator? Cu siguranta ca da, dar omul nu se gandeste decat dupa ce e prea tarziu!
2.   Inconstienta trimis de
(16 nov 2010, 11:22:41
Oare cati oameni trebuie sa mai moara ca lumea sa inteleaga ca este neaparat nevoie sa fie vizibili pe sosea ,mi s-a intamplat si mie sa evit in ultima clipa un accident cu o caruta ,Cum spunea si Vanea ,Politia ar trebui sa ia masuri mai drastice impotriva celor care nu respecta legislatia si sa duca o politica de informare mai agresiva.
3.   Solutie trimis de
(16 nov 2010, 11:52:01
In lipsa unui spatiu de depozitare : martzoaga donata unui nevoias sau la abator, partile de lemn la oamenii saraci pentru foc la iarna, partile metalice la fier vechi si tzaranul la munca in folosul comunitatii pe domeniul public : curatenie, sapat santuri etc.
4.   Dinam pe roti trimis de
(16 nov 2010, 12:52:14
Ar trebui carutasii sa fie obligati sa faca niste cursuri de legislatie rutiera sa li se dea un permis daca trec testul si atelajele sa fie dotate cu dinam pe roti, pot atunci sa isi puna si farururi si girofar si semnalizare, dar deh.... traim in Romania si trebuie sa moara cineva important din pacate si poate doara asa se va lua o decizie drastica de sus. Condoleante familiei si mult noroc soferului si tuturor soferilor din tara asta.
5.   Doar in Romania trimis de
(16 nov 2010, 13:33:59
Numai aici se mai intalnesc carte pe drumurile publice, desi legislatia interzice chestia asta. In loc ca politia sa-si faca planul la amenzi cu carutele, hartuiesc soferi pt orice nimic. De ce? Stiu ca taranu un plateste.
Condoleante familiei indurerate, dar sincer cred ca si-au facut-o cu mana lor si cu complicitatea politiei.
6.   ACCIDENTE trimis de
(16 nov 2010, 16:01:32
In primul rand Vanea e un idiot,a fost amendat vreodata de politie si spune ca acestia dorm.Cand politistii stau in drum si_si fac serviciul si asta am auzit-o cand eram intr-o masina de ocazie,unul spune:uite ba,in loc sa mearga la somn,gaborii au iesit la produs,oricum a-i da-o politia nu iese bine,dar mi-a placut atitudinea luiLINK82 si KANGAROO.Din alt punct de v edere carutasii n-au ce cauta pe DN europene,mai ales echipati si la urma urmei tine si de mentalitate,dar avem multi oameni batuti in cap dar si prosti care nu vor sa invete ceea ce e bun.Apropo nu sunt politist si cred ca soferul nu era vinovat
7.   Comentariu trimis de
(16 nov 2010, 21:03:24
Parerea mea: rezolvare simpla - dupa apusul soarelui nici o caruta pe drumuri nationale. Politia de la sate si orase daca prinde o caruta pe drum national dupa apusul soarelui, sa o opreasca, sa recurga la confiscarea atelajului, amenda minima la carutas de 5000 ron in 24 ore, sau daca nu are bani , inchisoare 6 luni, sau munca in folosul comunitatii 8 luni de zile. Bineinteles atelajul confiscat. Daca produce accident, caz si mai grav, sanctiuni mai grave. Dar pana cineva sa gandeasca legea, pana cineva sa si vrea sa o aplice..... Bine ca noi cei care muncim de ne spetim minim 12 ore pe zi, pe bani putini (ca asta e munca cinstita in Romania), treb sa platim orice porcarie cu varf si indesat, iar altii care freaca menta zilnic, se sutrag de la orice penalizare.
7.1  RE: Comentariu trimis de
(17 nov 2010, 09:44:39
Dupa apusul soarelui se fura lemn din padure si se transporta cu caruta.
8.   Aloo trimis de
(16 nov 2010, 22:28:52
Treziti-va bah!! Suntem in 2011 indata...cum naiba sa mai circule carutze? intr-o tara normala erau interzise de mult.. insa cum la noi populatia de la tara e cea mai harnica la vot, e greu de crezut ca se gaseste vre-un politician sa-si asume raspunderea pt interzicerea lor. Am trait un eveniment penibil in apropierea Falticeniului..un autocar strain oprit pe marginea drumului...in timp ca turistii se pozau cu atelajul...frumos nu?
9.   Romania trimis de
(17 nov 2010, 10:08:31
Pe DN Suceava Dorna am acrosat si eu o caruta nesemnalizata, carausul beat si mi-am facut masina singur, e sarac lipit si nu am ce sa-i fac.asta e romania

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei