Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 nov 2009 - Anul XIV, nr. 267 (4253)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La toate colţurile

„Sarea de baie”, noul drog care ia minţile tinerilor din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consumul drogurilor aşa-zis legale, deja puternic dezvoltat la Suceava de mai bine de un an de zile, a intrat, de ceva vreme, într-o nouă fază, tinerii care şi-au făcut un obicei din a le consuma trecând de la ţigările din plante halucinogene la prafuri, pe care le trag pe nas, la fel ca în cazul stupefiantelor de mare risc.
Noul produs care face furori printre tineri este consumat la scară largă, efectele sale fiind foarte puternice, după cum recunosc şi consumatorii.

 

Praful alb Special Gold, sarea de baie, cum mai este cunoscut produsul, a început să fie la modă printre tinerii din Suceava de pe la începutul lunii septembrie a acestui an, când a fost adus şi recomandat drept „foarte tare” de patronii magazinelor de droguri legale. Foarte repede, a devenit cel mai căutat dintre toate sortimentele vândute.
Sucevenii care frecventează cluburile şi discotecile din oraş pot vedea din ce în ce mai des tineri de vârste foarte fragede cu un comportament exuberant. De obicei nu sunt violenţi, din contră, foarte prietenoşi şi cu o energie debordantă, dansând până la epuizare. Din exterior, este evident că ceva nu este în regulă cu ei, iar efectul prafurilor nu este deloc greu de sesizat.

 

Un pliculeţ pentru patru consumatori

Prima dată când a fost adus în Suceava, pliculeţul de „Special Gold”, de 0,25 grame, era vândut cu 75-80 de lei, cantitatea fiind suficientă pentru patru linii. Acum aceeaşi cantitate este comercializată cu 40 de lei, ceea ce înseamnă că un consumator are nevoie de 10 lei pentru a-şi lua o doză obişnuită.
Foarte îngrijorător este că „sarea de baie” are din ce în ce mai mulţi adepţi, faptul că se consumă în grupuri de câte cel puţin patru persoane având darul de a atrage mulţi curioşi, care se bagă la o linie de curiozitate şi pentru a fi în ton cu anturajul.

 

Exuberanţă, apoi depresie şi dependenţă

Un tânăr din Suceava care frecventează „magazinele de vise” încă de la înfiinţare ne-a povestit cum stau lucrurile cu acest praf nou apărut pe piaţă. Spune că este consumat în mare măsură de minori, deopotrivă băieţi şi fete.
„Se consumă la greu, peste tot, e plin de copii de clasa a IX-a care sunt deja dependenţi. Dintr-un plic de 0,25 se fac patru linii, însă unii au ajuns deja să facă două linii, trag o cantitate dublă. Fac rost de bani cum pot, numai să aibă din ce în ce mai mult”, ne-a declarat tânărul, care este de părere că plantele cu efect halucinogen fumate nu sunt dăunătoare, însă aceste prafuri sunt periculoase.
„Creează dependenţă fizică şi psihică, şi după o jumătate de oră de fericire şi energie urmează cel puţin o oră de depresie. Apoi, nici nu poţi să dormi din cauza lui, părerea mea este că sunt periculoase”, a mai spus acesta, care, deşi le-a încercat o perioadă, spune că acum a renunţat.

 

Legea încă permite consumul acestor produse

Din păcate, momentan autorităţile abilitate nu pot interveni în forţă pentru a închide magazinele care comercializează astfel de produse, substanţele care se găsesc în componenţa lor nefiind pe lista celor interzise de lege.
Tudor Costîn, şeful Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, a confirmat şi el faptul că din ce în ce mai mulţi tineri consumă acest nou tip de produs.
„În urma numeroaselor controale făcute, nu am depistat substanţe din categoria celor interzise în aceste produse. Deocamdată nu putem decât să aşteptăm anunţata schimbare legislativă, care să scoată aceste substanţe în afara legii, şi să-i monitorizăm atent pe cei care se ocupă de această afacere”, a declarat Tudor Costîn. Conform datelor oficiale puse la dispoziţie de acesta, numai în municipiul Suceava funcţionează în momentul de faţă patru coffe – shop-uri, însă o evidenţă exactă a lor este foarte greu de ţinut, în condiţiile în care unii nu au autorizaţii de funcţionare şi se mută foarte des dintr-un loc în altul.
Majoritatea unităţilor de acest gen se găsesc în locuri extrem de obscure, marfa fiind vândută în garaje sau alt gen de spaţii minuscule, la ore târzii.

 

Cei mai mulţi clienţi, până în 20 de ani

Plantele etnobotanice au apărut în România în urmă cu aproximativ trei ani, aduse de o firmă din Timişoara şi au cunoscut o răspândire accelerată. Suceava a fost printre ultimele judeţe din Moldova unde s-a deschis un magazin de acest gen, însă dezvoltarea ulterioară a fost fulminantă.
Produsele au o priză foarte puternică în general la tinerii de până în 20 de ani, iar medicii declară unanim că acestea, indiferent de forma în care sunt vândute, sunt dăunătoare organismului şi creează dependenţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Sarea de baie”, noul drog care ia minţile tinerilor din Suceava.
 Vizualizări articol: 2860 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.68/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 22 voturi
„Sarea de baie”, noul drog care ia minţile tinerilor din Suceava3.7522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Schimbari trimis de
(13 nov 2009, 11:26:28
am terminat liceul si am plecat din suceava acum 5 ani...si cand citesc articolul asta, am senzatia ca am trait in alt secol. nu mai recunosc si nu mai inteleg liceenii de varsta carora eram si eu. unii fumau, toti mergeam la baute, toti aveam probleme la chimie, dar nu trageam pe nas sa ne simtim mai bine. Iar la chefuri, nu aveam nevoie de stimulente. 4 beri si eram in cap de veselie...dar probabil ca eram noi mai badarani, iar cei de acum sunt mai rafinati...una e sa bei o bere ca tractoristul, alta e sa tragi o linie.

Fratillor, stiu ca viata e mai "maro" cand esti adolescent, si crezi ca problemele tale sunt cele mai mari din lume, dar cautati fericirea si impliniti-va visele in alt loc decat in Magazinele de Vise si Fericire. Viata e prea frumoasa ca sa o savurati doar pe nas...
2.   Ziarul asta ar trebui sa se numeasca monitorul pdl trimis de
(13 nov 2009, 19:05:40
Remarc echidistanta acestei foi de provincie...

Dl. Flutur a regurgitat ceva azi dimineata si deja se scrie un foileton despre acest "eveniment" in sectiunea "ultima ora".

In schimb cand presedintele unui partid national, candidat cu sanse la presedentie vine in centrul Sucevei si reuseste sa adune cateva mii de oameni nu se mentioneaza nimic despre aceasta la sectiunea "ultima ora".

Ce sa ii faci unele caserii sunt mai mari, altele mai mici spre deloc. Nu toate caseriile sunt multumitoare pentru ziaristi.
3.   Sa traiti bine trimis de
(14 nov 2009, 09:31:38
ciombul cerea legalizarea consumului,

Nu uitati: cei care voteaza ciombul trebuie sa puna stampila de doua ori.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei