Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 nov 2010 - Anul XV, nr. 263 (4554)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Investiţie

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni a intrat în reabilitare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni, în care se află cea mai mare colecţie de autor din ţară, a intrat în reabilitare. Primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan, a spus că licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare a fost câştigată de firma SC Euras Satu Mare, investiţia urmând să fie finalizată până la sfârşitul lunii februarie 2012. Tofan a spus că Primăria Fălticeni a reuşit să obţină o finanţare de 5,6 milioane de lei pentru proiectul „Repararea, reabilitarea şi modernizarea obiectivului de patrimoniu Muzeul de Artă <Ion Irimescu>”, sumă la care se adaugă 240.000 de lei, reprezentând contribuţia municipalităţii fălticenene. Proiectul se derulează prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltare durabilă şi promovarea turismului; Domeniul de Intervenţie 5.1- Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe. „La această dată, lucrările se încadrează în graficul stabilit prin proiect. A fost realizată organizarea de şantier şi se lucrează la construcţia noului corp de legătură al muzeului. În această etapă se pune accent pe lucrările de rezistenţă care, în paralel cu montarea noii învelitori, pregătesc clădirea muzeului pentru lucrările care se vor desfăşura, pe timpul iernii, în interior”, a explicat Vasile Tofan.

În momentul de faţă, patrimoniul Muzeului de Artă „Ion Irimescu” se află amplasat în două corpuri principale de clădire, unul cu principalele spaţii de expunere şi opere de artă, şi unul în care funcţionează Galeriile de Artă şi în care se află şi apartamentul maestrului. „Muzeul de Artă <Ion Irimescu> reprezintă un obiectiv de patrimoniu cultural deosebit de important pentru municipiul Fălticeni, trezind un interes semnificativ în rândul iubitorilor de cultură, deşi clădirea principală, a cărei reabilitare face obiectul acestui proiect, este închisă din anul 2003. Cu toate acestea, instituţia muzeală este inclusă în prezent în circuitul public, iar turiştii au acces la locuinţa sculptorului şi la o parte din Colecţia <Ion Irimescu>, aflate în clădirea B a Muzeului”, a mai spus primarul din Fălticeni.

 

Primăria din Fălticeni reabilitează clădirea în care funcţionează „Galeria Oamenilor de Seamă”

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” a fost inaugurat în anul 1974 şi adăposteşte cea mai mare colecţie de autor din ţară, cu peste 300 de sculpturi, 1.000 de lucrări de grafică şi pictură şi 5.500 de volume de artă în care este prezentată opera artistului fălticenean. Muzeul este unicul de acest gen din România şi al doilea din lume după Colecţia „Rodin” de la Paris. Nu în ultimul rând, Vasile Tofan a spus că pe lângă proiectul de reabilitare aMuzeului de Artă “Ion Irimescu”, Primăria Fălticeni finanţează din fonduri proprii reabilitarea clădirii în care funcţionează „Galeria Oamenilor de Seamă”. El a amintit că în cursul anului trecut au fost realizate lucrări de reabilitare şi la Muzeul Apelor “Mihai Băcescu”. „În ceea ce priveşte clădirile de patrimoniu cultural ale Fălticeniului, trebuie spus că, în perioada următoare, sunt vizate investiţii în reabilitarea Casei Memoriale <Mihail Sadoveanu> şi a Bibliotecii Municipale <Eugen Lovinescu>”, a mai declarat Tofan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni a intrat în reabilitare.
 Vizualizări articol: 825 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni a intrat în reabilitare5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei