Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 oct 2010 - Anul XV, nr. 244 (4535)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fălticeni

Colegiul Naţional „Nicu Gane”, 140 de ani de existenţă instituţională şi 87 de ani de activitate ca liceu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea mai reprezentativă unitate de învăţământ din urbea de pe Şomuz, Colegiul Naţional „Nicu Gane”, sărbătoreşte, în perioada 22-24 octombrie, 140 de ani de existenţă instituţională.

Această instituţie de învăţământ şi cultură funcţionează începând cu anul 1870, dar tratativele preliminare înfiinţării datează încă din 1865. În acest an se împlinesc 140 de ani de existenţă instituţională şi 87 de ani de activitate ca liceu.

Aşa cum am aflat de la directorul instituţiei de învăţământ, prof. Elena Cristina Nechifor, în prezent, la Colegiul „Nicu Gane” funcţionează patru clase de gimnaziu (125 elevi) şi 32 clase de liceu (909 elevi). Filiera este teoretică, iar cele două profiluri, uman şi real, oferă specializări cum ar fi filologie – limbi străine, ştiinţe socio-umane, matematică-informatică, ştiinţe ale naturii – chimie-biologie.

Activitatea colegiului se desfăşoară în 36 săli de clasă, trei laboratoare şi 12 cabinete, elevii având la dispoziţie o bibliotecă, două săli de sport, un internat cu 200 de locuri şi cantină cu 300 de locuri. Laboratoarele de chimie, fizică, biologie, au în dotare aparatură performantă şi materiale educaţionale, iar cele cinci cabinete de informatică sunt dotate cu peste 100 de calculatoare. Centrul de documentare şi informare este dotat corespunzător cerinţelor actuale ale tinerilor.

 

Numele unor mari personalităţi se leagă de acest liceu

De-a lungul timpului, la „Nicu Gane” au învăţat scriitorii Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu, Horia Lovinescu, Nicolae Labiş, Constantin Ciopraga, Grigore Ilisei, Mihai Gafiţa, Elena Ştefoi, sculptorul Ion Irimescu, biologul Mihai Băcescu, actorii Grigore Vasiliu Birlic şi Jules Cazaban.

În Aula Colegiului, care acum poartă numele marelui prozator Mihail Sadoveanu, acesta a rostit, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de viaţă, celebrele cuvinte „La Folticeni am băut apa vie a sufletului românesc”.

 

Un corp profesoral de elită

Corpul profesoral este format din 60 de cadre didactice, dintre care şase sunt profesori doctori, trei sunt doctoranzi, iar 39 au gradul didactic I.

„Pregătirea elevilor pentru performanţă este o constantă a şcolii noastre. Astfel, în 2009-2010, au fost 106 elevi participanţi la concursuri şi olimpiade naţionale, iar cel mai bun rezultat este obţinerea medaliei de bronz la Olimpiada internaţională de geografie din Taiwan, de către elevul Popa Constantin, îndrumat, în pregătirea sa, de prof. dr. Porof Marcel. Sunt excelente şi rezultatele obţinute la Mathématiques sans Frontiéres Junior. Au existat de asemenea participări cu succes la evaluări naţionale prin concursurile “Kangourou” matematic, “Kangourou” lingvist, Olimpiadele Cunoașterii, Concursul ,,Evaluarea în educaţie” la limba şi literatura română, matematică, limba engleză, fizicăşi alte evaluări externe”, ne-a spus directorul instituţiei, prof. Elena Cristina Nechifor.

 

Colegiul Naţional „ Nicu Gane”, un adevărat centru cultural

Colegiul Naţional „Nicu Gane” este şi un centru cultural prinactivităţile extraşcolare care se desfăşoară aici, cum ar fi: Cercul de lectură, Cercul de matematică, Cercul de entomologie, Cercul de acvaristică, Clubul “sanitarii pricepuţi”, Clubul civic, Cerc de hermeneutică filosofică, Corul „Animosi”, trupe de teatru dintre care s-a remarcat „Les 9 fantastique”, premiată în competiţii naţionale, „Revista noastră”, Clubul” Photosphera”.   

La nivelul şcolii se derulează mai multe proiecte educaţionale printre care „Împreună pentru o comunitate bazată pe participare, respect reciproc şi sprijin”(în colaborare cu organizaţia „Salvaţi copiii”, IŞJ Suceava, Primăria Fălticeni) şi „Ecoşcoala”.

„Colegiul Naţional "Nicu Gane" îşi propune să fie o şcoală de progres pentru toţi elevii care îi trec pragul, motiv pentru care urmăreşte să valorifice resursele umane, materialele şi experienţa acumulată ca liceu teoretic, să ofere şanse egale tuturor elevilor printr-o bună pregătire şi consiliere a acestora, să-şi găsească parteneri viabili în actul educaţional, să formeze oameni care vor fi capabili să se integreze social şi să se adapteze cu uşurinţă schimbărilor impuse de societatea în care trăim şi, nu în ultimul rând, să ofere un învăţământ de calitate care să-i ajute pe absolvenţi să se îndrepte, fie către instituţiile de învăţământ superior, fie să-şi găsească un loc de muncă”, a mai adăugat prof. Elena Cristina Nechifor.

 

O şcoală în care s-au scris file de istorie

La 3 septembrie 1870, comitetul permanent pentru înfiinţarea gimnaziului cere Ministerului autorizaţia de funcţionare a Gimnaziului, autorizaţie ce se eliberează în octombrie 1870. În data de 2 noiembrie 1870 îşi deschide cursurile Gimnaziul din Fălticeni cu o clasă de 20 de elevi înscrişi, 17 frecventând cursurile.

De-a lungul timpului, denumirea acestei instituţii a fost modificată de mai multe ori. Între anii 1870-1892 se numea Gimnaziul din Fălticeni, apoi în anul 1892 devine Gimnaziul „Alecu Donici”, mutându-se în clădirea nouă în care funcţionează şi astăzi. Şcoala a funcţionat ca gimnaziu clasic până în 1923, cu clase de curs superior extrabugetare. Prima promoţie a absolvenţilor de liceu datează din anul şcolar 1923-1924.

 

Ridicarea la rang de liceu

La 1 aprilie 1923 vineaprobarea Ministerului Instrucţiunii publice pentru ridicarea gimnaziului la rangul de liceucu opt clase, acestea fiind trecute în bugetul statului.

Între 1948-1951, liceul a funcţionat sub titulatura „Liceul de băieţi Fălticeni”, apoi între 1952-1965„Şcoala Medie nr.1”, din 1965 devine „Liceul nr.1”, cu durata de 12 ani. Între 1970 - 1980această instituţie poartă denumirea deLiceul „Nicu Gane”, iar din 1980, după înfiinţarea claselor cu profil mecanic şi claselor de matematică-fizică, devine Liceulindustrial „Nicu Gane”. Din 1990 devineLiceul teoretic „Nicu Gane”, având clase de matematică-fizică, chimie-biologie, informatică, filologie, limbi străine, istorie-ştiinţe sociale şi educaţie fizică. În anul 1999, prinOrdinul Ministrului Educaţiei Naţionale nr.4972/26.XI.1999, devine Colegiul Naţional „Nicu Gane”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colegiul Naţional „Nicu Gane”, 140 de ani de existenţă instituţională şi 87 de ani de activitate ca liceu.
 Vizualizări articol: 1517 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Colegiul Naţional „Nicu Gane”, 140 de ani de existenţă instituţională şi 87 de ani de activitate ca liceu5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei