Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 oct 2010 - Anul XV, nr. 244 (4535)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Greu de înţeles

Copil al statului, crescut cu 90 de lei pe lună de o femeie din Mălini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O femeie din Mălini, în vârstă de 62 de ani, îngrijeşte o fetiţă abandonată şi luată în evidenţele Protecţiei Copilului Suceava de aproape opt ani, de când fetiţa abia împlinise doi ani şi jumătate. Până în anul 2008, femeia a fost asistent maternal profesionist. După ce i-a expirat atestatul de asistent maternal profesionist, în luna martie, femeia a solicitat reînnoirea acestuia, însă în şedinţa Comisiei pentru protecţia copilului Suceava, prin Hotărârea nr. 255/28.03.2008, s-a respins cererea. De doi ani, Victoria Luca o creşte pe Lidia Ionela Păun, fetiţa luată în plasament simplu, cu 90 de lei, bani pe care îi primeşte lunar de la stat.

 

Ne este frică să vorbim mai mult, să nu ne fie luată fetiţa”

„Bun. Nu mă mai primesc pe mine ca asistent maternal, dar de ce nu o ajută pe fată, măcar cu nişte alimente, haine, rechizite. Soţul meu are o pensie de 550 de lei şi nu reuşim să-i cumpărăm şi încălţăminte, cărţi şi tot ce are nevoie un copil de clasa a III-a. Nu ştiu de unde aţi aflat de cazul meu, pentru că eu nu mai aveam speranţă să fiu ajutată de cineva. Fetiţa este foarte ataşată de mine, nu concepe să fie luată de lângă noi, dar, în acelaşi timp, statul nu ne ajută cu nimic. Pe ea, nu pe noi. Ea nu are pe nimeni, dar este un copil foarte bun şi învaţă foarte bine. Ar fi păcat să fie lăsată de izbelişte. Ne este frică să vorbim mai mult, să nu ne fie luată fetiţa, şi să fie trimisă cine ştie unde”, ne-a povestit Victoria Luca.

 

„Mamă” pentru trei copii abandonaţi

Femeia a crescut în cariera ei de „mamă de profesie” trei copilaşi, printre care şi pe Ionela. Primul copil a fost luat în asistenţă maternală pe când avea un an şi şase luni, pe Ionela o creşte de la vârsta de doi ani şi cinci luni, şi un alt copil i-a fost dat în plasament pe când avea doar 11 luni. Unul dintre copiii crescuţi de Victoria Luca a fost înfiat de o familie din Italia, o altă fetiţă, Rebeica, a fost dată la un asistent maternal din Baia, care îi are în creştere şi pe ceilalţi trei fraţi ai minorei, pentru a nu fi despărţiţi.

Ionela fost abandonată de mama ei la naştere. În acest moment, femeia este stabilită în Spania şi are alţi doi copii mici. Ionela şi-a cunoscut mama naturală, care a vizitat-o acasă la asistentul maternal din Mălini. „Iniţial, mama naturală i-a promis că o va ajuta. A trimis în câteva luni nişte bani acasă, după care am aflat că mai are doi copii mici, şi, probabil, nu îşi mai permite nici ea. Nu a mai dat nici un semn de viaţă. Oricum, Ionela a spus că nu pleacă, vă daţi seama... este crescută de noi de mică”, ne-a mai spus femeia.

 

„Beneficiază de toate drepturile băneşti prevăzute de legislaţie”

Şeful Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Florin Tărnăuceanu, ne-a spus că Luca Victoria beneficiază de toate drepturile băneşti prevăzute de legislaţia în vigoare privind plasamentul de tip familial (simplu): alocaţia de plasament în valoare de 97 de lei/lună şi alocaţia de stat în valoare de 42 de lei/lună. „Doamna a solicitat măsura plasamentului simplu din anul 2008, atunci când şi-a pierdut calitatea de asistent maternal profesionist, iar minora Păun Lidia Ionela urma să fie luată în sistemul de protecţie de pe raza judeţului Teleorman. Această măsură se impunea deoarece mama copilului are domiciliul legal în municipiul Alexandria, jud. Teleorman. Legea prevede ca măsurile de protecţie să fie luate la domiciliul părinţilor, pentru ca minorul să fie mai aproape de mamă. Lidia fiind crescută de familia Luca de la o vârstă foarte mică, s-a ataşat de aceştia şi şi-a manifestat dorinţa de a rămâne alături de ei. Cunoaştem situaţia financiară a familiei, dar legea nu prevede alte ajutoare băneşti, singura modalitate de a o ajuta a fost găsirea unui sponsor. S-a găsit o persoană care în luna august i-a oferit o sumă de bani (200 lei RON). Pentru a o ajuta pe minoră şi în viitor, ar fi necesar găsirea unui sponsor care să contribuie lunar la cheltuielile necesare”, a mai spus directorul Tărnăuceanu.

Cei care o pot ajuta pe Ionela să îşi continue studiile în condiţii normale pot să sune la numărul de telefon 0740 170 069 (Victoria Luca – Mălini).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copil al statului, crescut cu 90 de lei pe lună de o femeie din Mălini.
 Vizualizări articol: 5329 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 14 voturi
Copil al statului, crescut cu 90 de lei pe lună de o femeie din Mălini4.7514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Intrebare trimis de
(16 oct 2010, 11:56:49
Nu cred ca ati spus de ce a pierdut calitatea de "asistent maternal profesionist"? Nu se poate redobandi aceasta calitate? Poate un jurist sau cineva din sistem o ajuta.
1.1  RE: Intrebare trimis de
(16 oct 2010, 12:04:06
1. Pot fi atestate ca asistent maternal profesionist numai persoanele care indeplinesc următoarele condiţii:
a) au capacitate deplina de exerciţiu;
b) prin comportamentul lor in societate, starea sănătăţii şi profilul lor psihologic, prezintă garanţii pentru indeplinirea corecta a obligaţiilor care revin unui părinte, referitoare la creşterea, ingrijirea şi educarea copiilor săi;
c) au in folosinta o locuinta care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igiena, educaţie şi odihna ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează a fi primiţi in plasament sau in incredinţare;
d) au urmat cursurile de formare profesională organizate de serviciul public specializat pentru protecţia copilului sau organismul privat autorizat care efectuează evaluarea pentru acordarea atestatului de asistent maternal profesionist.
1.2  RE: Intrebare trimis de
(16 oct 2010, 12:05:26
2. Nu poate fi asistent maternal profesionist:
a. persoana care a suferit o condamnare prin hotărare judecătorească rămasă definitiva, pentru săvarşirea cu intenţie a unei infracţiuni;
b. părintele decăzut din drepturile părinteşti sau cel al cărui copil a fost declarat abandonat prin hotărare judecătorească rămasă definitiva;
c. persoana care suferă de boli cronice transmisibile.
3. Persoana care desfăşoară o activitate salarizata poate deveni asistent maternal profesionist numai cu condiţia incetării contractului individual de munca pe baza căruia işi desfăşoară respectiva activitate salarizată.
2.   Felicitari... trimis de
(16 oct 2010, 15:32:29
pt aceasta femeie ce demonstreaza ca nu totul e banul...de doi ani o creste pe aceasta copila fara nici un beneficiu financiar...mie personal ac lucru imi spune multe....voua nu?...ca pretinde bani o vad normal pt ca acel copil are niste drepturi financiare ce undeva in culise sunt papate de niste guri zabaloase ce au o putere economica de invidiat iar acea copil pe langa nedreptatea ce i s-a facut cand a fost abandonata...o suporta si pe asta traind din cei 900 de lei ai acestor oameni.....unde sunt banii ei?de doi ani banii ei ajung undeva....unde ajung pt ca acei bani exista....fiecare copil orfan in romania are alocata o suma de lunara...banii ei unde sunt?
3.   Legi aberante !!! trimis de
(16 oct 2010, 16:03:33
Şefule Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Florin Tărnăuceanu, si ceilalti sefi din alte judete, daca legea nu va permite, de ce nu aduceti proiecte de legi care sa permita ? Cum se justifica activitatea si salarizarea ta din fruntea directiei ? Stam si ne ascundem in spatele legilor aberante din tara asta, dar nu facem nimic sa le schimbam !!!
Florine, se pare ca nici nu judeci !!! Ce sa caute copila in Teleorman, daca oamenii astia din Malini au crescut-o de mica, s-au obisnuit unii cu altii, chiar ne permitem sa ne jucam cum vrem cu niste suflete nevinovate ? A, asa spune legea ( aberanta ) = asa spuneti si voi, netotii care conduceti aceste institutii !
Ai tupeu sa spui ce salariu ai pe luna ? De ce nu ajuti acesti oameni, tu si altii ca tine, cu maruntisul vostru zilnic de 100 - 200 de lei ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei