Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 oct 2010 - Anul XV, nr. 240 (4531)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Efectele sărăciei

Bolile sucevenilor, agravate de tratamentele cu medicamente ieftine, impuse de stat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Noua formulă de calcul a preţului la produsele farmaceutice compensate, introdusă din vară, în baza căreia pacienţii sunt obligaţi să plătească mai mult dacă vor să se trateze cu medicamentele originale, cu care s-au obişnuit şi se simt bine, şi nu cu variantele mai ieftine, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, ale căror efecte nu mai sunt aceleaşi, a afectat grav starea de sănătate a bolnavilor din judeţ.

Reprezentantul medicilor de familie suceveni, dr. Irina Badrajan, a arătat că, de la 1 iulie, când s-a modificat sistemul de compensare, medicamentele originale au devenit un lux, iar fiindcă nu-şi mai permit să suporte costurile, tot mai mulţi pacienţi solicită schimbarea terapiei cu alta, mai ieftină, deşi recomandarea este clară, şi anume păstrarea schemei de tratament dacă vor rezultate bune.

 

Dr. Irina Badrajan: „Efectele vor fi şi mai proaste în timp”

„Oamenii nu au bani. Nu-şi mai iau medicaţia pe trei luni şi au început să se replieze pe medicamente mai ieftine, care, oricât s-ar spune, nu au acelaşi coeficient de eficienţă ca şi celelalte. Mai mult, fac economie la ele, neluându-le în doza recomandată, ceea ce se cunoaşte. Starea de sănătate a pacienţilor s-a agravat, iar efectele vor fi şi mai proaste în timp, mai ales că survin cheltuielile aferente sezonului rece, iar alimentaţia s-a scumpit”, a spus Irina Badrajan.

Un exemplu care arată cât de dramatic i-au afectat pe bolnavi, din punct de vedere financiar, schimbările operate în vară, este produsul farmaceutic Bonviva, un medicament pentru osteoporoză, pentru care un pensionar cu venituri sub 700 lei pe lună trebuie să plătească acum 87,3 lei, în condiţiile în care înainte achita 12,90 lei.

Odată cu creşterea coplăţii suportate de pacient au crescut şi frustrările medicilor, care s-au văzut obligaţi să-şi schimbe atitudinea şi să recomande tratamentul nu în funcţie de eficienţa terapeutică, ci în funcţie de posibilităţile materiale ale bolnavului.

„Mai avem mostre primite de la firme şi le mai dau unor pacienţi care ştiu că-s necăjiţi. Dacă aţi vedea ce fericiţi sunt, aproape că-ţi dau lacrimile. Eu, după atâţia ani de meserie, sunt încă impresionată de acest aspect al lucrurilor, când ai şti ce să-i dai, că i-ar face bine un medicament, dar  el nu şi-l poate lua pentru că nu are bani”, mărturiseşte Irina Badrajan.

 

Ultimele măsuri, luate în toamnă, mai puţin drastice decât cele din vară

Ea a adăugat că, în ciuda previziunilor, măsurile luate în toamnă, mai exact de la 1 octombrie, care au schimbat modul în care se decontează reţetele bolnavilor cu anumite afecţiuni, şi anume insuficienţă cardiacă, implant de stent, hepatite cronice, ciroze hepatice, leucemii, limfoame sau alte afecţiuni oncologice, epilepsie, Parkinson, boli psihice, demenţe, colagenoză, poliartrită reumatoidă şi afecţiuni endocrine, nu sunt atât de radicale ca cele din vară. Şi asta, deoarece modificările au fost parţiale, iar multe medicamente au rămas cu compensare de sută la sută.

„Echivalentul lor ca substanţă de bază cu altă denumire comercială a fost modificat în anumite cazuri, dar există posibilitatea suplinirii unuia de către celălalt şi se poate lua medicamentul care e cu sută la sută”, a explicat medicul, cu precizarea că la medicamentele de care beneficiază asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate, cum ar fi oncologie, diabet, HIV/SIDA, TBC, transplant, nu s-au operat modificări, acestea fiind în continuare gratuite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bolile sucevenilor, agravate de tratamentele cu medicamente ieftine, impuse de stat.
 Vizualizări articol: 798 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Bolile sucevenilor, agravate de tratamentele cu medicamente ieftine, impuse de stat1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei